Klare for langrennssesongen? Slik forbereder du skiene dine
Langrennssesongen nærmer seg, og det er på tide å gi skiene den pleien de trenger for å sikre en best mulig opplevelse når du kommer ut i løypa.
Enten du er nybegynner eller erfaren skiløper, vil gode forberedelser gi deg en bedre opplevelse ute på snøen. La oss gå gjennom stegene for hvordan du enkelt kan klargjøre skiene dine!
Hvorfor er vedlikehold av skiene før sesongen viktig?
En godt behandlet skisåle er starten på gode opplevelser i skiløypa. En tørr skisåle vil gli dårligere, og faktisk ha vanskeligere for å ta til seg glidere enn en godt behandlet skisåle. Uansett om man går på tur, trening eller konkurranser er god glid viktig.
For alle er det ikke nødvendigvis snakk om å spare sekunder på sluttiden, men vår erfaring er rett og slett at uansett nivå er det morsommere å gå på ski når man føler man får igjen innsatsen man legger ned i stavene.
I denne guiden går vi gjennom hvordan du gjør dine ski klare til vinteren. Vi tar utgangspunkt i at du har renset skiene dine ved sesongslutt, og lagt på en glider for lagringen, som skiene har fått stått med gjennom sommeren.
Steg 1 – Sikle og børste av lagringsglideren
Glideren du la på skiene ved sesongslutt i fjor har vært gull verdt. Den har hjulpet til å beskyttet sålen, og forhindret uttørking gjennom sommermånedene.
Sikling:
Nå som denne lagringsglideren skal av er det viktig med godt verktøy. Vi bruker denne siklingen, og denne midtrandiklingen fra Red Creek. Husk at riktig verktøy gjør jobben enklere, raskere og hyggeligere – samtidig som risikoen for å skade skisålen minskes.
Start alltid med å sikre midtranden. Da har resten av sålen fortsatt ett beskyttelseslag om man skulle være uheldig, og skli ut av midtranden.
Etter midtranden er tatt går du over på sikling av sålen. Jobb nøye og med presisjon, for å ikke skade sålen. Ikke legg for mye kraft på siklingen, dette er ikke bra for skisålen. Ett godt tips er å ha en liten vikling på siklingen, så man ikke jobber helt parallelt med skien.
Børsting:
Etter skiene er siklet er du klar for å børste restene av glideren ut av skisålen. Her finnes det både rotorbørste og håndbørster som gjør en god jobb!
Det er viktig å huske på at når vi børster jobber vi alltid i fartsretning, altså fra tuppen av skiene og bakover. Det er også viktig å huske på at mange børster har en fartsretning. Vær nøye og bruk den anviste fartsretningen der det finnes. Finner du ingen anvist noen fartsretning på børsten er den mest sannsynlig laget for å brukes begge veier. Av erfaring anbefaler vi alle å sette sin fartsretning på børsten når den er ny, da hårene naturlig legger seg en vei ved bruk.
Børsteprosessen (gjelder både hånd- og rotorbørster):
- Hestehår – Fjern det verste
- Stål – ta ned i strukturen
- Hestehå – gjør klar for polering
- Nylon – poler
Hvor mye skal man børste? Det er alltid ett godt spørsmål. Her må man rett og slett se ann hvor mye som må til for å få ut glideren av skisålen, noe som varierer litt fra glider til glider, og ikke minst hvilket utstyr man bruker.
Noen av børstene vi bruker:
Nå som glideren er av skal du ha en blank, svart og glatt skisåle. Er skisålen det er du klar for neste steg i prosessen, legging av baseglider.
Synes du skisålen er grå? Da kan det være gunstig å legge en glider med grafitti før du går videre til baseglider. Denne er ordentlig lei å jobbe med, men kan langt på vei “fikse” grå og tørre skisåler. Denne legges på samme måte som en baseglider, før den sikles og børstes som andre smelteglidere.
Steg 2 – Varm inn en baseglider
Etter lagringsglideren er fjernet er det klart for å legge en baseglider. Dette er “næring” til skisålen, og legger grunnlaget for andre produkter man igjen kan legge oppå for ett optimalt glidresultat.
Det er verdt å merke seg at disse basegliderene er brede i temperatur, og selv har gode glidegenskaper, og på denne måten vil fungere utmerket som glider for seg selv til tur og trening.
Basegliderene vi selv bruker:
Legging av baseglider:
- Still inn smørejernet etter anvist temperatur
- Smelt over ett lag glider på skien. En fin metode er å dryppe en runde på hver side av midtranden.
- Varm inn glideren. Ikke gå for sakte over skien og ikke stopp opp – da risikerer du å brenne skisålen.
- La skien avkjøles helt
- Gjenta steg 3 og 4 – 3 til 4 ganger totalt. Prøv å få en jevnest mulig hinne på skien.
- La skiene avkjøles.
- Tørk av smørejernet med rent papir
Huskeregler – er du flink på disse svir du ikke skisålen:
Bruk riktig temperatur. Vær rask og lett på hånden når du jobber over skisålen. Alltid vær i fremdrift, og ikke jobb frem-og-tilbake. La skiene avkjøles helt mellom hver innvarming.
Når du er ferdig med innvarmingsprosessen er det veldig lurt å la skiene stå litt, så den får blitt skikkelig kald.
Steg 3 – Sikle og børste baseglideren
Her gjentar du bare samme prosess som steg 1.
Husk:
- Godt utstyr gjør jobben enklere, raskere og tryggere – ikke minst resultatet bedre
- Vær konsentrert – jobb varsomt, men bestemt
- Sikle/børste av alt av glider. Glideren glir ikke i seg selv!
Steg 4 – Frisk opp merker på skien og rubb festesonen (kun klassisk)
Dette punktet gjelder kun klassiskski.
Her har man smøresoner, som oftest er markert med tusj direkte på skien. Når man renser smøresonen er det veldig lett at man får litt skirens også på siden av skiene, som tærer på merkene av smøresonen. Disse merkene er veldig fine å ha lett og tydelig markert. En god regel kan derfor være å med jevne mellomrom gå over disse med en tusj, slik at de er godt synlige.
Om smøresonene dine er “borte” fra skien hjelper vi deg mer enn gjerne å måle opp nye. Ta turen innom oss, så fiker vi det.
Etter smøresonene er markert “rubber” man festesonen. Igjen – dette gjelder kun på klassiskski, og er noe vi gjør for å få festevoksen/klisteret til å sitte bedre. Her går man på smøresonen med sandpapir med mål om å skape en ru overflate, som smurningen lettere henger på. Er du flink til å rubbe festesonen din med jevne mellomrom vil du oppleve bedre feste, og spesielt bedre slitestyrke på din festesmøring.
Vi bruker dette sandpapiret for rubbing av festesonen:
Vi håper denne guiden hjelper deg å få klar skiene til vinterens vakreste eventyr.
Skihilsen fra oss på Sporten Beitostølen