0Item(s)

Du har ingen varer i handlekurven.

Product was successfully added to your shopping cart.

Alternativ "Topptur" i vind og skredfare.

Noen dager er det vanskelig å få til skikkelige toppturer, men en treningstur kan man jo ta uansett. Det blåser ekstremt i fjellet om dagen og skredfaren er høy, så utsatte og bratte områder er utelukket. I dag ble det en tur i skogsterreng opp mot tregrensen med trening på å ta av feller i storm, sikring av utstyr i vind og rett og slett lære seg kunsten å gå sakte nok.

Vinden var såpass ekstrem at det var vanskelig å puste, samtidig måtte alle luftinger på klær lukkes. Svetten kom raskt i motbakken og motvinden, så her var det bare å gå med tålmodighet. Turen startet hjemme den her gangen, så med skiene på ryggen gikk jeg gjennom byggefeltet og opp i skogen. Vinden kom ganske raskt etter tregrensen var nådd, så varmen måtte pakkes inn på kroppen. Alle skalker lukkes og turen går videre over første "fjell". Vel oppe på høyeste punkt lurer jeg på om fellene burde tas av, men slår fra meg tanken umiddelbart. Snøen er råtten, vestavinden truer med å velte meg, og turen ned i skogen er av det slakkeste slaget. Fellene blir sittende og jeg GÅR nedover i skogen med ei lita trøst om at man får jo noen timer i skoa og god trening.

I bunn av dalen får jeg pustet normalt i fraværet av vinden og litt ro på ørene fra alt bråket. Opp igjen litt lengere nordvest er alt supert, litt løst og tungt, men lite vind og god temperatur. Når "toppen" nåes denne gang er blåsværet så kraftig at jeg må ned i kne mer enn en gang. Første tanke er: "shades on". Jeg stopper og finner fram snøbriller, trer dem nedover hodet knestående og fortsetter videre vestover rett imot vinden. Halvstore snø og isflak løsner av skaren og blåser rett i ansiktet mitt flere ganger. Jeg liker vær, men dette begynner å bli slitsomt. Etter noen hundre meter vurderer jeg å lure meg ut på kanten for å se hvor jeg kan kjøre ned. Jeg slår fra meg tanken og fortsetter litt til, der ser jeg en fin kløft som ikke er for bratt så jeg velger den. Gudskjelov! Kanten jeg vurderte hadde litt overheng og rett under var det gått skred. IKKE ta Sjanser! Gå heller litt lengre.

Nede i kløften får jeg bittelitt ly for vinden og fellene skal av. Dette går omtrent problemfritt etter at både ski og staver er sikret med karabiner til sekken. Bortsett fra en einebusk som ble veldig god kompis med ene fellen var jeg klar for nedturen. Tech insertsene på skoene var nå fulle av is så MacGyver-utstyret måtte frem. Bare så det er sagt så er både sportstape, en Swiss kniv og felleimpregnering meget smarte ting å ta med. Vel påkledd, pakket og klar fikk jeg noen herlige svinger, ei våt ulltrøye og småsure lår. Topptur kan det nok ikke kalles, men ei fin økt på både utstyrsbruk og kondis ble det. Det hadde nok vært bedre med fjellski i dag, men ikke så god trening og ikke hverken like lærerikt eller morsomt. Toppturutstyr passer alle uansett om du vil opp på de høyeste fjellene eller bare ta tre/fire-timers turer som denne. Sånne turer er enormt god læring av utstyr og bruk. Vær forsiktige, tenk to ganger og kos deg i naturen.

Wiggo