0Item(s)

Du har ingen varer i handlekurven.

Product was successfully added to your shopping cart.

Hvordan forberede seg til Fjellmaraton 2018, 4 uker igjen!

Om snaue 4 uker braker det løs med nok en utgave av Fjellmaraton, årets store løpsarrangement på Beitostølen. Her kan du lese litt om hva tidligere norgesmester på maraton og løpsleder for Fjellmaraton, Tor Erik Nyquist, mener er lurt å tenke på de siste ukene før start.

Tiden flyr fort, det er jammen bare i underkant av 4 uker igjen til Fjellmaraton, årets store løpsarrangement på Beitostølen. Håper du er klar for årets løp! Er du ikke påmeldt er det absolutt ikke for sent ennå, se fjellmaraton.no for påmelding.

Så er spørsmålet; hvordan skal man forberede seg best mulig da, hvis man skal løpe en distanse under årets Fjellmaraton? Nedtellingen mot lørdag 2. juni har begynt! Med rundt 2000 deltakere i alle aldre fordelt på 5 distanser og med svært forskjellig treningsgrunnlag og målsetting er det vel tvilsomt om det finnes noen fasit på dette spørsmålet, men noen momenter som kan være nyttige for alle å tenke på finnes nok.

Det alle deltakerne har felles er at de ønsker å fullføre løpet på best mulig måte, ut i fra egen målsetting, og at dette er noe man ser frem imot og trener for. På 4 uker har alle en reell sjans til å bedre løpsformen gjennom fornuftige grep som å være litt strukturerte og bevisste i treningsarbeidet.

Du kan:

 • Fortsette å trene jevnt og trutt, kanskje til om med øke litt på treningsmengden de nærmeste 3 ukene.
 • Pass på at det blir et skille på øktene. Jeg opplever ofte at mange løpere gjennomfører de samme øktene, altså lik lengde og intensitet. Pass på at de rolig
  øktene faktisk går rolig, og at det er struktur på den/de harde øktene/intervallene.
 • Om ikke treningsmengden er så lett å få justert opp, prøv å løp litt fortere på de/den harde løpeøkta i uka (IKKE de rolige øktene). Nå er tiden inne for å korte ned tiden med høy intensitet, men heller skru opp intensiteten/hastigheten noe og øke lengden på pausene mellom intervalldragene.
 • Den siste uka før løpet er det imidlertid viktig å bygge opp litt overskudd, slipp opp på treningen, løp mindre og mindre intenst! Ikke minst er det viktig å spise og drikke godt.
 • Torsdag kan være en hviledag, mens fredag, dagen før løpet kan det være greit med en liten joggetur – kanskje også med noen små lette fartsøkninger for å vekke kroppen litt. OBS; ikke langt og hardt!
 • Noe mange benytter seg av er å kjøpe seg nye ASICS løpe sko til gunstig pris dagen før løpet på Sporten eller i salgsmessa i hallen. Fint, gjør gjerne det, men kanskje lurt å ikke starte på de lengste distansene dagen etter med sko du ikke har løpt i før!
 • Gled deg til løpet, nyt den herlige naturen du løper i, felleskapet og den gode følelsen av at dette er noe DU får til.
 • Konkurransedagen er ikke dagen for «å finne opp kruttet på nytt». Gjør det du kjenner. Spis en lett frokost før du går til bussen. Litt oppvarming som vanlig er også greit før startskuddet går.
 • Pass på at du ikke åpner for hardt. Det er lett å tenke på å ta det pent de første kilometerne, men det er mye vanskeligere å faktisk gjøre det. Mange blir litt for ivrig og drar av gårde i for høy fart de første kilomterene. Prøv å hold litt igjen, det skal nærmest føles ut som det går lett, og faktisk litt sakte i starten. De beste resultatet får du om andre halvdel av løpet går like fort som første halvdel.

 

Lykke til under årets Fjellmaraton!

Trenger du nye løpesko før løpet? Da kan det være greit å kjøpe de nå slik at du får løpt de inn før startskuddet går. Ta en titt på våre løpesko til herre ogløpesko til dame.

maratonforberedelser