Vi har brukt årets sesong godt, og fortsetter utover mot mai, ja kanskje også juni med testing. Allikevel syns vi det er på plass med en liten update på produktfronten. Testing er tidkrevende om det skal gjøres skikkelig, og en del «nye» og brede produktlinjer, slik som Vauhti Pure, har krevd mye testing før vi har turt å nærme oss noe som heter en konklusjon. Men i dette blogginnlegget skal vi gi noen skikkelig inside-tips og dele våre egne erfaringer. Sesongen har vært en drøm på Beitostølen for skitesting, vi har hatt mye og forskjellig vær og føre.

Dette var sesongen da produsentene virkelig måtte sette fart på utviklingen av sine fluorfrie glidere. Det har kommet mye nytt, noe kom på tampen av forrige sesong, mye er lansert gjennom vinteren, og vi er allerede meget godt i gang med testing av produkter for neste sesong.

Vi har mye igjen av årets test-sesong, og vil nok ha enda mer på hjertet, så følg med på både facebook, og i andre sosiale medier om fluorfri gliding. Testteamet på Sporten Beitostølen vil bruke resten av sesongen til testing av neste års produkter, men også til testing av ulike underlagsglidere og ikke minst metoder for pålegging, børsting og polering av de ulike fluorfrie produktene. Ikke minst har vi tenkt å bruke en del tid på strukturer, og lære mer her om hvordan ulike strukturer og glidertyper kan optimaliseres mot ulike fører. Inntil videre anbefaler vi sterkt at du leser vårt blogginnlegg om metodikk, her er det mye å hente for alle som skal smøre fluorfritt.

En oppsummering av de viktigste nye produktene denne sesongen følger under. Noen av produktene er kanskje ikke nye for deg denne sesongen, men for oss så var det slik at det var først denne sesongen  alle disse produktene ble skikkelig tatt inn i varmen. For at gliderne i denne bloggen skal omtales, har de gjennom flere tester og renn vist svært gode og stabile egenskaper. Vi ønsker ikke å selge deg flest mulig produkter, men kunne stå inne for produkter som stabilt gir gode ski på sine respektive fører.  Til info er det mange produkter som ikke er nylig lansert, som vi fortsatt virkelig liker. De kan du lese mer om i våre tidligere blogginnlegg her.

Til høyre vil du se de aktuelle produktene, og ved å klikke direkte på bilde vil du sendes rett til nettbutikken hvor varen(e) kan kjøpes!

Ullrotor:

Selv om vi her skal omtale glidere, må vi uansett nevne ullrotor! På lenken finner du to typer, en fra Maplus og en fra Swix. Begge er av høy kvalitet. Vi bruker de til å polere flytende glidere med som siste finish. På enkelte fører, spesielt når det er fuktig snø, har dette gitt oppsiktsvekkende heving av glid.

Maplus BP1 Med

Allerede i høst kunne vi informere om at hadde erstattet Swix CH7 Liquid med BP1 Med på fuktig nysnø. Gjennom sesongen har det vist seg at den er så utrolig mye mer. Dette er en svært god flytende glider til god pris. Maplus BP1 Med er svært robust for føreforandringer, og tåler de fleste snøtyper på temperatur mellom et par minus og ned mot minus 10 om det ikke er «trått». Dette har seila opp som et av de fluorfrie produktene vi brukte mest i konkurranser forrige sesong, men som også har stått seg svært godt mot langt dyrere produkter denne sesongen. Et must!

Maplus BP1 Hot

Nok en «god glid til god pris». Flytende glidere fra italienske Maplus ser ut til å ha spissegenskaper ved fuktige og våte forhold. På mange av vinterens konkurranser i aldersbestemte klasser har det vært mye vann, gammel snø og høye temperaturer. Gjentatte ganger har nettopp denne blitt brukt som topplag. Tåler de fleste snøtyper. En svært god glider for kortere distanser på skikkelig varme forhold. Virker uansett å ha langt bedre slitestyrke og smussavvisende egenskaper enn for eksempel CH8/CH10 og Toko Yellow Liquid som også kan gli godt.

Rex G41 Spray

Rex G41 er den fluorfrie versjonen av den ekstremt slitesterke og smussavvisende HF41 som ofte er benyttet i world cup. Dette er en ekstremt hard og slitesterk fluorfri glider vi har hatt enormt gode testresultater på. G41 kan fungere på ulike temperaturer så lenge det er gammel, omdanna og/eller våt snø. Den fungerer ikke godt på nysnø, men er til gjengjeld oppe og nikker på kunstsnø. En svært slitesterk glider som fungerer godt på et føre man før ikke trodde fluorfrie glidere taklet.

Rex G21G Spray

Rex G21G er tilsatt grafitt for å bedre egenskapene på nysnø. Snør det, eller akkurat har snødd, og temperaturen ligger på minus-siden er du sikker på gode ski med denne. På lav luftfuktighet og nysnø er denne fullt på høyde med HF-glidere på glid.

Swix Marathon White Fluor Free

Fluorfri utgave av tidligere HF-favoritt. Denne har vi anbefalt og brukt mye gjennom hele vinteren som underlagsglider for flytende produkt fra alle leverandører. Glir også bra som topplag under gitte forhold. Du blir ikke skuffet av denne, selv om det på tampen av sesongen har kommet enda bedre fluorfrie glidere i fast form fra Start. Fordelen med Swix Marathon Fluor Free er uansett at den fungerer på et svært bredt temperaturområde.

Vauhti Pure Liquid Pro Wet

Fluorfri, flytende glider med svært gode fartsegenskaper på våt nysnø og finkornet våt snø.  Vauhti Pure Liquid Pro Wet tåler både varmegrader, vann og møkk. Her er vi virkelig oppe i toppdivisjonen av fluorfrie glidere. Er svært drøy i bruk, så prisen på flasken må sees på som en investering. Vi har pallplass og seier i store renn med denne som topplag.

Vauhti Pure Liquid Pro Mid

Fluorfri, flytende glider for mellomføre med fuktig nysnø og noen få minusgrader.  Pure Liquid Pro Mid er et produkt i toppklasse som kan være svært god i kombinasjon med både pulvere og andre liquider fra Vauhti. Er svært drøy i bruk, så prisen på flasken må sees på som en investering.


Vauhti Pure Liquid Race Wet

En helt rå flytende, fluorfri glider for omdannet snø og grovkornet snø. På våt, gammel snø har denne både alene og i kombinasjon med Pure Liquid Race LDR vært blant det ypperste i vinter. Her har vi loggført både pallplasser og seiere i store renn denne vinteren. Pure Liquid Race Wet er en flytende glider som virkelig presterer på fører vi før forbeholdt fluorholdige produkt. Er svært drøy i bruk, så prisen på flasken må sees på som en investering.

Vauhti Pure Liquid Race Cold

På kald, omdannet snø, kanskje det er så trått at det knirker i stavtakene. Da har ikke vi vanligvis trodd på flytende glidere. MEN, Pure Liquid Race Cold er nå fast med i smørekofferten for de kalde, klare dagene. Dette er et produkt som glatt slår gamle fluorfavoritter på solid, norsk vinterføre. Svært slitesterk. Gir et meget godt slipp, ofte i kombinasjon med Vauhti Pure Race Powder Cold. Drøy i bruk.

Vauthi Pure Race Powder Wet

Det har vært mye vått, og mange dager med høye temperaturer. Derfor er nok listen litt preget av det. Men dette pulveret er rått som underlag for flytende glidere for varmt føre. Kan med fordel også kombineres med de andre fluorfrie pulverne fra Vauhti for ytterligere større bruksområde.

Vauthi Pure Race Powder Cold

Er et mye mer anvendelig pulver enn navnet skulle tilsi. Mens de andre pulverne i denne familien stort sett har fungert som underlag for flytende glidere, har Pure Race Powder Cold varianten gitt oss mye glede som topplag. Stadig god i tester, helt opp mot null-grader. Går både på nysnø og grovkornede forhold. En sikker variant for deg som skal gå fluorfritt i turrenn.


Red Creek Fluor Free Liquid Cold

En rimelig flytende glider med stort bruksområde. Har gjort det overraskende bra i test prisen tatt i betraktning. Stort temperaturspenn, vinner mot langt dyrere konkurrenter på vanlige vinterforhold, men fungerer også helt opp mot null.  Red Creek Fluor Free Liquid Cold er perfekt for deg som smører for yngre, eller vil ha en anvendelig glider for trening.


Start Race RG Race Glider Blue

RG Race Glider Blue er racing-glider i fast form som lanseres for neste sesong, men vi har et begrenset antall i nettbutikken allerede. Her er vi rett og slett dypt imponerte. På snøtemperaturer mellom 4 og 10 minus har vi hatt veldig gode tester på denne, både som underlagsglider, men også som topplag.  Svært god slitestyrke, svært god følelse og glid.  Dette er neste generasjon, så enkelt er det. Et must! Vår erfaring er fortsatt at underlaget er avgjørende for hvordan en flytende glider/topping oppfører seg. Start sine nye glidere er i våre tester svært ofte de beste underlagene for flytende glidere uansett fabrikat.

Start Race RG Race Glider Green

Racing-glider i fast form som lanseres for neste sesong, men vi har et begrenset antall i nettbutikken allerede. Her er vi rett også dypt imponerte. En hard, grønn glider det faktisk er lett å jobbe med. Blir like hard som for eksempel Swix Marathon White, men er en drøm å legge i forhold. Denne flyter fint utover.  Race Glider Green går godt alene på kalde temperaturer, men heves stort sett med Start Race RG Liquid Blue Dette er neste generasjon, så enkelt er det. Et must! Vår erfaring er fortsatt at underlaget er avgjørende for hvordan en flytende glider/topping oppfører seg. Start sine nye glidere er i våre tester svært ofte de beste underlagene for flytende glidere uansett fabrikat.

Start Race RG Race Liquid Red

Nytt for neste sesong, men vi har et begrenset antall i nettbutikken allerede. Vi har hatt Start sine nye, flytende RG -glidere på test i 1,5 måned i skrivende stund. Vi er derfor ydmyke for at de kan ha svakheter vi ikke har oppdaget ennå, men resultatene er hittil så gode at vi må ha de på listen. En fantastisk flytende glider for fuktige og våte forhold.  Er det mildt ser denne ut til å være å regne med. Virker å gå på ulike snøtyper. Legges i to lag, hvor siste lag håndkorkes, stålbørstes, poleres med blå nylon. Heves veldig om den poleres med ull som siste prosess.


Start Race RG Race Liquid Glider Viola

Nytt for neste sesong, men vi har et begrenset antall i nettbutikken allerede. Vi har hatt Start sine nye, flytende RG -glidere på test i 1,5 måned i skrivende stund. Vi er derfor ydmyke for at de kan ha svakheter vi ikke har oppdaget ennå, men resultatene er hittil så gode at vi må ha de på listen. En fantastisk flytende glider for mellomforhold ved noen minusgrader.  Virker å gå på ulike snøtyper, og har en enorm slitestyrke. Legges i to lag, hvor siste lag håndkorkes, stålbørstes, poleres med blå nylon. Heves veldig om den poleres med ull som siste prosess.

Start Race RG Race Liquid Glider Blue

Nytt for neste sesong, men vi har et begrenset antall i nettbutikken allerede. Vi har hatt Start sine nye, flytende RG -glidere på test i 1,5 måned i skrivende stund. Vi er derfor ydmyke for at de kan ha svakheter vi ikke har oppdaget ennå, men resultatene er hittil så gode at vi må ha de på listen. En fantastisk flytende glider for kalde forhold.  Denne har hevet alle kalde smelteglidere vi har testet, og har en svært god slitetyrke. Legges i to lag, hvor siste lag håndkorkes, stålbørstes, poleres med blå nylon.


Rex N-Kinetic Cold og Warm

Vi får mange spørsmål om disse, da de er mye omtalt, og mange vet vi har de i test. Vi vil ikke få disse i salg i år, men kan slå fast at det er bra produkter. De virker å være helt på høyde eller over med andre fluorfrie produkter vi har som referanse. Her er det nok bare å glede seg, vi fortsetter testingen en periode til før vi konkluderer. N-Kinetic leverer, som topp-produktene fra Vauhti og Start, vannvittig bra på slitestyrke.

Håper du hadde glede av denne oppsummeringen av årets nyheter! Lykke til! Ta bare kontakt på 61341081 eller nettbutikk@sportenbeitostolen.no for en trivelig prat om fluorfrie glidere.