Så enkelt kan det gjøres! Vi jobber ikke bare mot fremtidens fluorfrie racing, men også for å gi deg som mosjonist flere timer i sporet, og færre i smøreboden. 

Vi har i denne bloggen lyst til å komme med noen tips om hvordan du med superenkle grep kan ha god glid til trening hele vinteren gjennom! 

Bloggen er rettet mot deg som er glad i god glid ved trening og vil gjøre det enkelt, men er også grep som kan praktiseres i skirenn.

Hvor kult er det ikke å gli fra skikompisene, kjenne at nettopp dine ski går lettere i alle terrengtyper? Det som er enda kulere er å etter treningsturen å kunne si: «Jeg fiksa det sjøl, det var lett, og ikke var det spesielt dyrt heller!»

Det vi her kommer med av produktanbefalinger er glidere som er virkelig robuste. I det legger vi at de tåler stor variasjon i snøtemperatur og snøtype, og at de skal være enkle og greie å applikere på skien. Ikke noe hokus-pokus, bare en enkel vei til god glid for deg som vil ha bra ski på trening. Vi har her utelukkende anbefalt produkter som i dagens kontekst har ganske lave priser. Vi håper og tror det er et sympatisk utgangspunkt for en liten blogg, eller kanskje det er riktigere å si «Quick Guide» for raske ski over lengre distanser?

Så over til selve metoden, slik gjør vi det:

Vi forutsetter at skisålen varmebehandles med parafinglider en gang i blant.  En «gang iblant» er i denne sammenhengen tre ganger i løpet av en sesong, eller når sålen blir grå, og ikke vil bli blank igjen etter pålegging av ny, flytende glider. Innvarmet smelteglider er fortsatt selve grunnlaget for god glid. Dette er altså de tradisjonelle smeltegliderne som legges med smørejern, slik vi alltid har gjort. Om du har utstyret og lysten til å gjøre det selv er det helt topp. Varm gjerne inn glideren tre-fire ganger (kjøles mellom hver gang) før du sikler og børster. Har du ikke utstyret er redningen den lokale sportsbutikken. For noen få hundrelapper gjør de jobben for deg, og du har ski som er klare til å få virkelig superglid ved å legge flytende glidere oppå. Altså: Grunnlaget er smelteglideren, topplaget er flytende og gir deg superglid – det legger du enkelt selv.

Som smelteglider anbefaler vi:

Start SG10  Green – en hard smelteglider egnet som underlag ved kalde forhold

Holmenkol Betamix – en smelteglider som er egnet som underlag ved alle vanlige vinterforhold fra null grader og ned mot 10 minus.

Du kan si stopp ved de første to, for trening så holder faktisk dette. Du kan sjonglere med de flytende gliderne på toppen. Om sportsbutikken som eventuelt skal hjelpe deg med å legge smelteglideren ikke har en av disse, har de sikkert tips om gode alternativ som vil fungere godt.

PS! Det er ikke alltid flytende glider glir best, spesielt ved tørre forhold og nysnø/finkornede forhold. Om du allerede har utstyret som skal til for å legge glider med smørejern anbefaler vi deg Start SG10 grønn glider, den er helt rå på «knirkesnø»!

PS2! Om du vil heve opplevelsen ved varmt føre, eller/og i perioder med mye slitasje kan du bruke Rode Endurance smelteglider. Den vil da fungere som et underlag for de flytende Start RG Race Liquid Red og Rex G41 Spray. Vi nøler heller ikke med å anbefale Endurance-smelteglideren som et godt fluorfritt alternativ på turrenn med vekslende forhold, slik som blant annet Birken ofte er et eksempel på. 

Hvordan legger vi de flytende produktene til treningsbruk:

Vi jobber alltid med romtemperatur på både ski og glidere. Bruk ånderettsvern og hansker.

  1. Har skiene vært i bruk renser vi sålen med en skånsom sålerens. Dette er både for å få vekk skitt som svekker gliden, men også for å nullstille skien før man legger en ny flytende glider. Vi bruker denne som heter Vauhti Glide & Clean. Du påfører litt med fiberlene, børster i fartsretningen med enten en stål- eller hestehårsbørste, så vasker du av igjen med middelet. La tørke noen minutter. 
  2. Legg den aktuelle flytende glideren i et tynt, dekkende lag. Om det ikke er påføringssvamp på flasken bruker vi en filtkork, for eksempel denne fra Toko 
  3. For å oppnå enda bedre resultat og slitestyrke kan du gni inn den flytende glideren når den har ligget noen sekunder på skia. Da bruker du ideelt sett en rotorfleece, slik som denne fra Red Creek, eller så hjelper det også å gni med håndkorken før nevnt fra Toko. Hele punkt 3 kan droppes!
  4. La produktet tørke. La gjerne produktet herde noen timer, selv om det på flaskene gjerne står minutter. Å la det tørke/herde lengre gir bedre glid over lengre tid.
  5. Nå skal du børste, da børster vi først med en børste som fjerne det «grøvste» som vi sier, eller toppen av strukturen (det du ser). Da bruker du en stålbørste om du børster for hånd. Du jobber fra tuppen og bakover i lange drag, 4-6 ganger er passe. Bruker du rotorbørste er hestehår  fint til denne prosessen
  6. Så håndbørster du med microstål, 2 – 3 drag i fartsretning med moderat trykk. Vi elsker begge disse børstene fra Red Creek og Holmenkol. Dette steget er det som skiller deg fra kompisene på glid! 
  7. Om du vil ha det siste lille, spesielt på kaldt føre kan du polere med en myk nylonbørste , enten for hånd eller med rotor. Dette punktet kan fint droppes!

Hvilket flytende glidere trenger du, og hvorfor:

Maplus BP1 Med – det er denne du kommer til å bruke aller mest. Allrounder som tåler alle snøtyper ved temperaturer mellom ca 2 og 7 minus, sannsynligvis de temperaturene du går aller mest på ski under.

Maplus BP1 Cold – den mest robuste flytende glideren for kalde forhold. Da er det sannsynligvis 6-7 minus eller kaldere, og det har begynt å knirke i snøen. Tåler alle snøtyper. Det fine med denne og broren BP1 Med er at de går over i hverandre, og ikke er så kresne på hverken snøtype eller temperatur. Når det blir skikkelig kaldt (12 minus og kaldere), og spesielt evd nysnø kan du være obs på at en tradisjonell smelteglider kan være bedre uten flytende glider på toppen, da er det nevnte, grønne Start SG10 vi bruker.

Start RG Race Liquid Red – fra ca 2 minus og varmere vil denne flytende glideren være på sitt beste. God på sugende forhold, spesielt kanskje ved finkornet snø og nysnø, der er den nærmest enestående

Rex G41 Spray – denne går på nærmest all gammel snø/ grovkornet snø, spesielt god på kunstsnø. Ikke så avhengig av temperatur, men når snøen er skitten, gammel eller «manmade» er denne god. Liker ikkedrevsnø eller nysnø, men løser problemene med slitestyrke og smussopptak i kunstsnøløyper, eller når det er lenge siden forrige snøfall. Spesielt god ved helt varmt, eller helt kaldt.

 

Avslutning

Vi brukte uttrykk som «gode ski på en-to-tre», og «enkle steg». Vi skjønner at metodene vi beskriver ikke nødvendigvis oppfattes slik, men vi har prøvd å forenkle så langt det lar seg gjøre uten at det skal gå utover gliden. Vi tror at etter du har lest denne bloggen et par ganger, og ikke minst prøvd å gjøre det vi beskriver, så er dette en enkel vei til god og varig glid. 
Vi anbefaler i bloggen 4 flytende glidprodukter som virkelig er robuste og anvendelige til tross for lav pris. Prøv de og bli overbevist! 
Bruker du en kompis eller en sportsbutikk for å legge smelteglideren trenger du faktisk bare de 4 nevnte gliderne, sålerens, 2 børster og en filtkork for å lage superglid for trening hele vinteren gjennom. Og tro oss når vi sier at løsningene vi skisserer over her, er så gode at de fungerer i konkurranser på høyt nivå.

God skiglede og god glid ønskes!

Hilsen Team Sporten Beitostølen