God glid over tid på aggressiv kunstsnø. Er det mulig med dagens fluorfrie løsninger?
En liten blogg for deg som skal smøre raske ski for renn på kunstsnø
I skrivende stund, 14.11.24 har vi på Sporten Beitostølen allerede nådd et titalls tester på kunstsnøen på Beitostølen. Vi vet mange rett og slett har litt utfordringer med å glide gode ski på slike forhold, så derfor prøver vi oss på noen velmente tips, basert på det vi opplever. Dette er forhold vi har hatt hver eneste forvinter her på Beitostølen, og som vi ikke minst møter oftere og oftere ute på skirenn
Det er testet forskjellige produkter fra Swix, Toko, Red Creek, Holmenkol, HWK, Start, Rex, Ulla, Vola, Maplus, Rode og Star. Vi har ikke prioritert Vauhti i denne omgang, det har hatt med tid å gjøre. Men vi vet at Vauhti sine produkter merket «Old Snow» går svært bra på disse førene, og leverer stabilt bra.
Vi har vært heldige å kunne smøre litt ski for en helt herlig gjeng fra Team Geilo. De har gitt oss verdifulle mil og tilbakemeldinger i testloggen. Dette kommer i tillegg til de timene vi selv bruker. Takk!
Kunstsnøen ble produsert i fjor og lagret under et lag med flis. Snøen svært grovkornet, og har innslag av flis og jord. Når den fryser etter den er nykjørt blir den veldig rask, men ut på dagen når mange har gått i den blir den løsere. I enkelte oppoverbakker blir den nærmest som mel, og det er ganske tungt å gå i. Utfordring for alle produkter man legger på er at det i utforbakker og skrensesvinger raskt blir is. Slik vi vurderer det har produktene man legger på, sammen med strukturen to hovedutfordringer å løse:
- Smussopptak
- Slitasjestyrke
Luft-temperaturen har variert fra noen pluss til noen minus. Snøtemperaturen varierer lite, et tykt lag kunstsnø er veldig stabilt slik sett. På 10 tester ser vi at temperatur i snø har variert fra -0,7 til minus 3. Ut fra luftfuktighet og tåke/ikke tåke har fuktigheten i topplaget variert en hel del. På vår måler (doser) har vi hatt fuktighet i snøen fra 20% til 29%. Vi har ikke hatt nedbør i samme periode. Kunstsnøen er altså homogen uten innblanding av natursnø. Et ikke vitenskapelig inntrykk fra de siste tester på denne snøen er at snøens overflate spiller større rolle for valg av produkt enn temperaturen. Er det ganske tørt og skarpt, da går man gjerne for det hardeste produktet, slik som ofte betegnes som «mid» eller «yellow» ofte inn. Er du i tvil, gå for den hardeste. Det gir minst risk.
På dette føret glir alt..
På dager med skarp kunstsnø og raskt føre blir vi ofte møtt med denne påstanden. Underforstått, det er det samme hva man har under. Det kan vi faktisk slå fast at ikke stemmer. Om man føler det som aldri så raskt ned en bakke, så er gjerne målt fart på skipar 1 og 2 vesentlige selv om det ikke kjennes sånn. Og i de løse forholdene som gjerne blir i motene er effekten av å gå med en lett ski helt enorme. Det er ikke glidtesten man skal vinne, men i sum ha så gode ski som mulig.
Fluor var mye bedre
Mulig det, det aner vi ingenting om, og det er helt irrelevant. Nå smører man ikke med fluor lengre. Men det vi kan si er at vi nå finner produkter og produktmikser som løperne er veldig fornøyde med i både 10-20 og 30km på dette føret. Og på retest etter nevnte distanser har de beste produktene i prosent ikke tapt seg mer enn vi var vant til i fluortiden.
Konkrete tips til gode løsninger for kunstsnø
Løsningene vi forespeiler har ikke slått til en eller to ganger, men har vist stabilt gode resultater i minst fem tester på føret vi har forsøkt å beskrive i innledningen. Det har vært produkter som har vunnet tester som ikke anbefales her. Enten fordi slitestyrken er for dårlig, eller fordi i neste test henger det ikke med. Vi ønsker stabilt gode produkter i glidtesten, og som ikke minst løperen opplever som lett å gå på i flater og motbakker.
Ulla – litt om metodikk og fordeler
Ulla representerer kanskje et paradigmeskifte. På fem til ti minutter har du racepreparert et par ski ferdige. Og slitestyrke vet vi er på høyde med det beste. Ulla tar nesten ikke opp skitt om du legger det tynt nok. Basisen er en skisåle som er renset for parafin. Dette kan gjøres med for eksempel Toko sin sålerens. Pålegging har vi prøvd å forklare i bloggen over, og her finner du også lenker til instruksjonsvideoer.
Vi skjønner man kan være skeptisk til Ulla. Det var vi også, tro oss. At noe som er miljøvennlig, organisk og skal legges på uten bruk av varme kan være så bra er nesten ikke til å tro. Men nå vet vi.
Ulla sine beste løsninger har i testperioden vært bedre eller like bra som de antatt beste tradisjonelle løsningene. Ulla vinner definitivt ikke alltid, men er alltid der oppe. Det unike er at skiene er svært lette å gå på, og at de på slitasjetester virkelig står seg i forhold til andre leverandører.
Anbefalte produkter Ulla:
Er det på den kalde siden, og skikkelig hardt:
Ulla Liquid Violet Black
Er det på den varme siden, men fortsatt i hovedsak kompakt:
Ulla Liquid Red Black
Om det er løst topplag i større deler av løypa, enten på grunn av slitasje eller sol legger vi Ulla Liquid Red Black med Ulla Solid Red Black på topp
Og som en god universal-løsning som uansett står seg bra kan du for hele spekteret på kunstsnø fra 6 minus til 6 pluss kan du velge Ulla Liquid Marathon Orange/Black
Parafinbaserte produkter – litt om metodikk og fordeler ved de tradisjonelle leverandørene
Alle de tradisjonelle leverandørene jobber som bare det for å lage best mulig produkter. I samarbeid med ulike landslag, fagmiljø og langløpslag jobbes det hardt for å få frem gode produkter. Vi ser en stadig utvikling.
Fordelen med de tradsjonelle leverandørene er at du som smører har referanser i det fra før og kan metodene. Du kan dette med sikling, børsting, bruk av smørejern osv. Mange av dine venner rundt på skirenn kan bli med i gode diskusjoner og komme med råd. Leverandørene er også tilstede på mange renn og kan hjelpe deg på vei.
Vi jobber fortsatt ut fra en metodikk på flere lag for å oppnå gode ski. Skiene behandles til vanlig med en god, mettende grunnglider, for eksempel Red Creek Violet eller Holmenkol Betamix.
Du kan lese mer om metoder og så videre i tidligere blogger.
Første steg for preparering til konkurranse er å vaske sålen med en sålerens, vi er glad i denne fra Vauhti til det formålet. Dette gjøres altså på en ski som til vanlig er mettet og preparert med en grunnglider.
De neste stegene består av en mellomlagsglider og en toppglider. Den kan være flytende, eller være en blokk som skal påføres med ullrotor, eller begge deler.
Konkrete produktanbefalinger for kunstsnø:
Her må vi trekke frem Rode Endurance som mellomlagsglider. Den er virkelig god, og vi ender med å bruke den veldig ofte på kunstsnø. Vi vet det fins andre veldig gode produkter også, men dette er en stabil god mellomlagsglider med høy slitestyrke. Den kan også gli veldig godt uten noe på topp, spesielt på den kalde siden av null.
Forslagene kommer ikke rangert…
Miks 1:
Typisk supergod om kunstsnøen ikke er for møkkete og topplaget er fryst på/ganske kaldt. HWK kan dette, her har vi hatt veldig gode ski.
Steg 1. Rode Endurance som mellomlag.
Steg 2. HWK UHX Liquid Middle 2.0 Her legger vi to lag med ullrotor (NB! Produktet skal vøre tørt før du kjører på med rotor), og børster lett ut med nylon etter herding
Steg 3. HWK UHX Block Middle. Her påfører vi et tynt lag med ullrotor, og jobber ganske godt med ren ull til slutt.
Miks 2:
Her har vi hatt meget gode ski over lengre distanse på dager hvor det har vært litt løst i overflata, og det har vært mer møkkete snø fremme. Vi har ikke testet dette når det har vært plussgrader.
Steg 1. Rode Endurance som mellomlag.
Steg 2. HWK UHX Liquid FFL66 Her legger vi to lag med ullrotor (NB! Produktet skal vøre tørt før du kjører på med rotor), og børster lett ut med nylon etter herding
Miks 3:
Dette er en skikkelig god allroundløsning på kunstsnø. Her har vi egentlig hatt jamnt gode ski hele testperioden. Typisk Start – det er robust.
Steg 1. Rode Endurance som mellomlag.
Steg 2. Legg et dekkende lag Start RG Race Marathon Liquid , gå så rett på Start RG Race Molybdenum Liquid. Jobb dette umiddelbart inn i skia med rotorfleece. La herde i romtemperatur.
Børst lett med Red Creek «gullbørsten», poler så blankt med nylon.
Miks 4.
Dette er løsningen på kunstsnø som har vist seg god i begge ytterpunktene. Altså når det er kaldest/tørrest og når det er varmest/våtest.
Steg 1. Rode Endurance som mellomlag.
Steg 2. Rex NF41 Liquid legges i et tynt lag, rotorfiltes og lar så herdes i romtemp. Så legger vi et lag til vi og gjentar rotorfilt. Etter herding børster vi lett med Red Creek gullbørste, før vi børster reint med hestehår rotor og sluttpolerer med nylon.
Håper alle tør å spørre oss om det er noe dere lurer på. Kanskje dere har noen gode erfaringer dere vil dele?
Håper å se deg i løypa!