Valg av løpesko er ikke alltid enkelt. Det finnes uendelig med varianter, og det kan til tider føles umulig å orientere seg i «jungelen» av muligheter. Med denne bloggen ønsker vi å forenkle prosessen rundt valg av sko, slik at du enklere finner riktig sko til ditt bruk.

Å finne riktig sko til riktig bruk er ett uttrykk vi liker godt. Velger man sko fra en veletablert leverandør mener vi det generelt sett er svært mye bra sko på markedet, men alle modeller passer ikke til alt

Noen sko er kun egnet for terreng, mens andre sko er kun egnet for bruk på asfalt. Mellom disse finner man ett segment modeller som fungerer fint til begge deler. Vi kaller gjerne dette «hybridmodeller».

Vi mener også det er svært relevant å kategorisere sko ut ifra hvilket intensitetsnivå man tenker å bruke skoen til. Det produseres sko for alt fra raskere løping til rolig jogging og spaserturer, hvor de ulike modellene gir en helt forskjellig opplevelse, både i forhold til komfort, stabilitet og respons.

Når vi skal anbefale en sko stiller vi i hovedsak 3 spørsmål:

Hvilket terreng skal du løpe i?

Om svaret er asfalt er dette enkelt og greit. Da skal man ha en asfaltmodell. Disse skoene er også godt egnet for bruk på tredemølle og tartan, samt dine grusveier. Det er verdt å merke seg at noen av disse modellene har minimalt med ekstra gummi i yttersålen, noe som gjør at grusveier med spisse steiner kan minske levetiden på skoen.

Skal man bruke skoen i terreng har man litt fler valgmuligheter. Ordet terreng er ett bredt begrep, og vi opplever at det er knyttet ulike forventninger til terrengsko fra person til person. Terrenget vi har i Jotunheimen er så ulikt for eksempel terrenget man møter i store deler av Nordmarka, noe som underbygger vår påstand om at det finnes ingen terrengsko som er perfekt til alt.  

Begrunnelsen vår for dette er at om man vil legge til demping, typisk i form av en tykkere mellomsåle vil skoen bli mindre presis og stabil i det mest tekniske fjellterrenget. Samtidig vil en minimal sko med tynnest mulig såle oppleves svært presis og stabil, men samtidig ikke være godt dempet for lange strekker med høy fart på faste stier.

Skal man finne en terrengsko som passer til sitt bruk er vår tanke at man må inngå noen kompromiss, og velge skoen som passer best til det man bruker mest. En god regel er at mye demping og tykkere såle fungerer godt i skog, mark og på finere stier, samtidig som man på fjellet og i steinuren ofte får en hyggeligere opplevelse med mer minimalistiske sko.

Asfaltsko dame Asfaltsko herre

Hvilke treningsøkter skal skoen brukes til?

Sko designes for å passe til forskjellige type løpeturer. Noen sko er best egnet for roligere løping, og gåturer. Disse skoene er solide «hverdagskrigere», som tåler mange kilometer og gir svært god komfort og demping. Her er ikke egenskaper som lavest mulig vekt og mest mulig respons satt i førersetet, men dette er naturligvis også faktorer som er med i designprosessen av disse modellene.

Det finnes også skomodeller som er designet spesielt for raskere løping. Her er vektbesparelse, aggressiv «rull» og mest mulig respons vektlagt i størst grad. Flere av modellene kommer også med enn innlagt karbonplate, for å gi mer effektivitet i hvert steg. I disse «raskere» skoene brukes det gjerne mindre og lettere materialer. Dette gir naturligvis en veldig lett og god følelse, men sammenlignet med klassiske mengdetreningssko vil slitestyrken på disse modellene være lavere. Våre raskeste favoritter:

Det finnes flere modeller i segmentet mellom disse to nevnte ytterpunktene. Disse modellene er gjerne ikke så ekstreme som ytterpunktene, men innehar en god miks av begge verdener. For den som skal ha en sko som fungerer til både roligere og raskere økter er dette noen av våre favoritter:

Hvilken passform passer min fot?

Sko kommer med alle mulige passformer. Alle sko passer ikke til alle føtter, men vi opplever at løpeskoleverandørene er blitt svært dyktig på å lage lester som passer ett bredt spekter av føtter. Det er utrolig viktig å finne en lest som passer sin fot. Dette spiller inn på komforten og selve opplevelsen, men spesielt på lengre turer i stor grad på prestasjonen. Den enkleste måten å finne riktig passform er naturligvis prøving av sko, noe som naturligvis ikke alltid er like lett når man handler på nett. Vi prøver derfor å markere skoene vi opplever som litt «unormale» i passformen på våre nettsider.

Husk at vi alltid er her på veien mot dine beste opplevelser. Vi hjelper deg gjerne over telefon, e-post eller selvsagt i butikken. Velkommen til oss!