Felleski er ikke vedlikeholdsfrie ski. Med rett vedlikehold blir skigleden mye større!

Vi opplever at svært mange kjøpere av felleski har en oppfatning av at de har gått til anskaffelse av vedlikeholdsfrie ski. Slik er det ikke. Du kan selvfølgelig velge å la være å preparere dine felleski, men akkurat som med andre ski vil skigleden med tiden forsvinne. Skiene glir ikke, fellen iser og kladder og fellen gir dårlig feste. Nå ønsker vi ikke å skremme deg, dette er langt enklere enn du tror!

Først og fremst; du har kjøpt felleski for å få et enklere skihold, noe du også får. Du er kvitt det store problemet, eller utfordringen alt ettersom hvordan du ser det: Valg av rett festesmørning! Det er nå sannsynligvis slutt på bakglatte ski uansett føreskiene er klare for tur, ferdig smurt. Det er slutt på leie smørebommer, gretne familiemedlemmer som skylder den selvutnevnte smøresjefen pappa for at skituren ble ødelagt av kladder. Og kanskje det aller beste, felleskiene er gode på klisterføre. Er du bedagelig trenger du ikke forholde deg til klister lenger. Hverken pålegging, rensing eller klister på klær, fingre, bikkje eller bilseter.

Del 1: rens og behandling av fellen:

Fellen trenger rens, og den trenger impregnering. Dette opprettholder godt feste og god glid.

Rens:

Det viktigste du må huske er å ikke bruke vanlig skirens! Vi har opplevd at vanlig skirens tar limet som fester fellen til skien. Spesialrensemidlene for fell gjør ikke dette, samtidig som de er bedre for hårene i fellen. De blir ikke så stive, og vil være enklere å impregnere.

Man trenger sannsynligvis ikke rense fellen så ofte. Er det på ren, fin, kald fjellsnø du hovedsakelig går, vil det ikke være mye skitt for fellen å samle. På våren vil snøen være mer forurenset, og det vil ligge mer klister i løypa. Dette og nedfall fra trær er typiske ting som setter seg i fellen. Du merker når den trenger rens, da er både glid og feste dårlig. Visuelt vil du ofte også se det ved farge, samt at hårene har lagt seg «klumpete» sammen.  Vent uansett ikke for lenge, da blir skitten vond å fjerne.

Med riktig rens for hånden er det bare å spraye på, la virke litt, og tørke av med medfølgende fiberlene. Vi bruker Swix sine to renseprodukter utviklet for fell. Swix N18 Skin Cleaner Pro (sjekk den ut her) er bedre en den enklere varianten Swin N16 Skin Cleaner, men begge fungerer bra. Spørsmålet er rett og slett hvor mye penger du vil legge i det.

Del 2: Impregnering

Nå har du renset fellene dine, og det er på tide å impregnere de. Impregnering av fell skal gjøre flere ting. En impregnert fell er smussavvisende, den glir bedre, den iser ikke, den gir bedre feste og den varer lengre.

Vi understreker igjen at dette er enkle ting å håndtere. Med produktene for feller fra Swix er det spray på – tørk av som gjelder. Det klarer alle. Du trenger ikke å impregnere etter hver tur, men det er som å gi kona en klem, man får ikke gjort det for ofte. På våren eller i mildværsperioder er det viktigere å impregnere enn ellers.

Igjen: vi benytter oss av Swix sin Skin Care serie. Og igjen; den dyrere Pro serien er bedre enn den rimelige N15, men begge produkter funker.  Du sprayer rikelig på fellen uansett hvilket produkt du har valgt. Produktet kan gnis inn med medfølgende fiberlene. Vi bruker tommelen eller håndbaken. Man jobber alltid «medhårs», altså fra foran og bakover.

Fordelen med N15 Skin Care er at den er helt universal. Er du turløper kan du forholde deg til denne.

Produktene i Pro-serien består av en blå for kaldt føre (Skin Care Pro Cold)en fiolett for mellomføre/nullføre (Skin Care Pro Zero),og en for klisterføre (Skin Care Pro Warm)Ulempen er selvfølgelig at det enkle blir litt borte ved at det er flere varianter. Det er uansett bare tre varianter, er du opptatt av godt feste og glid fra før har du helt sikkert mye mer enn tre varianter klister og voks i smørekofferten din. Fordelen ved disse er at Swix har lagt utvikling i å optimalisere de mot spesifikke fører. De er rett og slett bedre hva gjelder slitestyrke, glid og feste.

 Nå har du kontroll på behandling av fellene, hva med glidsonene?

Akkurat som på alle andre ski, skal også glidsonene på en felleski glides. Dette er essensielt for levetid, glid og skiglede. Om dette ikke allerede er noe du har kontroll på, eller ønsker å lære deg, er hjelpen ditt lokale skiverksted. Lever skiene tre til fire ganger i løpet av vinteren, og la skiverkstedet glide de. Om du selv da behandler fellene innimellom lover vi maksimal skiglede!

Velg fagfolk til å finne riktige felleski til deg. Det er uansett det viktigste valget. Vi er her for å hjelpe: sjekk vårt utvalget av felleski!

Hermund gjør klar fellen før skitest
Gode produkter fra Swix
Impregnering av fellen

Her finner du produktene rett i nettbutikken: