I forrige blogginnlegg gikk vi gjennom vedlikehold av klassiske fjellstøvler i skinn og lær. Vel så relevant for de fleste er hvordan man vedlikeholder sko laget av tekstil og syntetmaterialer. Dette representerer i dag det store utvalget av fjell- og tursko. Som oftest har slike sko en Gore Tex-membran, og bærer derfor ofte på folkemunne nettopp navnet «Gore Tex-sko.» Ulikhetene i hvilke materialer som benyttes er stort, men felles for fottøyet vi her omtaler er at materialet som i hovedsak er brukt, ikke er lær, men kombinasjoner av ulike stoff- og syntetstoffer.

Hvorfor vedlikeholde fjellstøvler – en repetisjon:

  • Med jevnlig vedlikehold og stell vil støvlene dine oppnå en langt lengre levetid. Det kan være snakk om flere år.
  • Du valgte nok dine fjellsko fordi du syntes de hadde en god passform. En vedlikeholdt støvel holder passformen mye lengre. Med andre ord øker komforten, og gnagsårene blir færre.
  • Vanntetthet.
    Den vanligste motivasjonen for å impregnere og stelle fjellskoene. Og ja, det funker.
  • Miljøvennlig.
    Varer støvlene dine lengre, blir miljøbelastningen selvfølgelig mindre. Dagens produkter for impregnering er lite miljøbelastende, og du skal virkelig bruke mange tuber før fotavtrykket på miljøet er like stort som ved at det produseres et par nye støvler.
  • Økonomisk.
    Det er billigere å smøre, enn både å reparere og kjøpe nytt.

Vi omtaler her støvler og sko som er typiske moderne i materialvalg og utforming, slik som la sportiva trango tech gtx, scarpa mescalito mid gtx eller Asolo Nuculeon GTX. Vi opplever at mange lever i den villfarelse at moderne fottøy ikke trenger pleie. Det ser vi ukentlig eksempler i Sporten på at ikke stemmer. Husk at smuss og fuktighet har liten eller ingen effekt på godt holdte sko. På forsømte sko er skitt og vann ødeleggende.

Noen tips og enkle grep:

Lufting og tørking er viktig!

Moderne, syntetiske sko er enda mer utsatt for å bli ødelagt av feil tørking enn lærstøvler. Mange sømmer er erstattet av liming og laminering.  Derfor mener vi følgende råd er ekstra viktig!

Ta ut sålene, tørk skoene i romtemperatur. Bruk gjerne avispapir til å få ut fukt om de er skikkelig våte. Stapp nedi, ta ut etter en time. Bytt med nytt om nødvendig. Fall ikke for fristelsen å benytte mye varme. Noe særlig over 35 grader er lik trøbbel. Kalosjeringer, gummiforsterkninger osv. løsner. Med tørre såler og sokker går det helt greit å starte turen med litt råe støvler om du må. Vi ser ofte ødelagte støvler etter lagring på varme golv og tørking i nærheten av varmekilder. Kjipt!

Sett aldri bort sølete støvler:

Sølete støvler råtner. Søl og smuss er stort sett det som ødelegger vanntetthet, ikke slitasje og bruk.

Ved vasking og impregnering av støvlene må lissene fjernes slik at du kommer til alle steder. For normalt møkkete støvler rengjør vi de under springen i lunkent vann. En neglebørste eller oppvaskkost i nylon fungerer suverent for å få vekk skitt. Er de veldig møkkete bruker vi litt oppvaskmiddel. Det fins fancy spesialprodukter til bruket, men vårt råd er å styre unna, de er bare dyre, ikke effektive.. Etter rengjøring og tørking må skoene impregneres.

Impregnering

Riktig impregnering gjør støvlene vanntette og smussavvisende. Riktig impregnering vil sammen med godt renhold også i stor grad være med på å beholde pusteegenskapene. Spray på så hele skoen får sitt. La impregneringen tørke før du tar skoene i bruk. Impregner gjerne to ganger!

Vi har gjennom årene fått utallige prøver av impregneringsspray. Alle er bedre enn å la være. Uansett har vi en klar oppfatning av at Holmenkol High Tec Proof er markedets beste. Den er drøy, virker godt, lett i bruk og har en god pris. Det aller viktigste er uansett at med denne sprayen kan du også impregnere dine vanntette klær! To i en her altså!

Hvor ofte skal jeg impregnere skoene mine?

Du får ikke gjort det for ofte. Uansett er vår hovedregel at når vanndråpene ikke preller av, men trekker inn i stoffet er det bare å kjøre på.

Lykke til!