Skorevolusjonen:

Utviklingen av løpesko har vært enorm, spesielt de siste to sesongene. Verden går fremover, og produsentene klarer nå å lage lettere, raskere og mer responsive løpesko, uten at det går utover gode dempe-egenskaper. Det er på mange måter drømmekombinasjonen; skoene blir mer skånsomme, du får bedre demping, samtidig som vekten på skoen går ned og opplevelsen av fremdriften er større. Skoene pusher deg mer i fartsretningen – det går fortere, uten at belastningen på beina blir noe større av den grunn. Det er faktisk motsatt. Utviklingen av dempematerialet i mellomsålen på joggeskoene har vært enorm – med nye teknologier og materialer. Flere av de raskeste og mest populære skoene på markedet har nå også fått en avstivet plate, gjerne en karbonplate, som gir en ny og mye bedre energiretur i hvert eneste steg.

De siste to årene har løpesko blitt et enda større satsningsområde for Sporten Beitostølen. Dette gjenspeiler i stor grad at flere av oss som jobber med sko på Sporten er ivrige løpere selv, og brenner for den gode løpsopplevelsen – uansett hvilket nivå du er på. De nye «superskoene» er til glede for alle, og man trenger ikke være supermosjonist for å ha glede av nye, bedre og mer dempede løpesko som samtidig har lavere egenvekt og som gir bedre fremdrift.

Vi har selv testet alle løpesko som vi selger hos oss. Under finner du en presentasjon av våre spennende nyheter for 2021-sesongen (vår/sommer). Da det fortsatt ligger snø i terrenget på Beitostølen, tar vi i første blogginnlegg for oss løpesko beregnet for asfalt/grus.

Saucony Endorphin Speed

Vår raskeste og mest allsidige løpesko noen gang. Endelig har årets Saucony Endorphin Speed ankommet – dette er noe vi har gledet oss enormt mye til. Jeg har nå logget snart 600 km med denne skoen, og kan med hånda på hjertet si at det er topp 3 sko jeg noen gang har løpt med. Jeg bruker den på alle intervaller, tempoøkter, testløp osv på grus og asfalt.

Endorphin Speed redefinerer god løpsfølelse, og er en sko som innehar det aller meste. Den veier kun 220 gram (herre) og 198 gram (dame). Det unike er at skoen samtidig har masse demping og sålehøyde på hele 35,5/27,5mm. Skoen er skånsom, samtidig som den er enormt responsiv og gir mye energi i hvert steg. Den innehar Saucony sitt letteste og raskeste dempemateriale som noen gang er laget, og når dette er kombinert med en avstivet nylonplate og en avrundet speedroll konstruksjon får du en enorm fremdrift.

Har du tidligere hatt mer tradisjonelle løpesko og ønsker å prøve en ny løpesko denne sesongen må du ta denne med i beregningen. For mange blir dette en typisk nummer 2 sko, som brukes til de raskere øktene. Også et godt alternativ til deg som ønsker å prøve en sko med avstivet plate i mellomsålen. Dette er ikke er karbonsåle, noe som gjør denne modellen noe mer fleksibel og litt mer holdbar.

Asics Novablast

Novablast fra Asics er en av modellene som virkelig viser at Asics er å regne med som leverandør av løpesko i toppsjiktet. Novablast er en innovativ løpesko, en modell Asics har manglet i flere år, og en sko som fyller et hull i markedet.

Novablast vil vi si er neste generasjons mengdetreningssko. Dette er en treningssko med høy såle og mye demping – men som også har lav egenvekt. Jeg har ikke prøvd en mengdetreningssko som er så lett og som har en så god energiretur.  Her får du det beste fra flere verdener: Skoen er lett, samtidig har den godt med demping. Den dempeteknologien som er bruk i Novablast gir en enorm energiretur sammenlignet med tidligere løpesko (uten at det er karbonplate i). Dette gjør skoen holdbar og solid. Jeg har brukt mitt par til grunntrening gjennom høst, vinter og vår. Den imponerer meg på hver eneste tur.

Novablast er en nøytral sko. Den ruller lett i steget, og du føler deg frempå. Den hjelper deg på mange måter videre, og skoen er en fryd å løpe med. Novablast gjør langturen og de moderate turene i løpet av uka til en lek. Skoen har en trampoline-lignende følelse, og du får følelsen av litt ekstra hjelp og bounce i hvert steg. Mengdetreningssko trenger ikke være tunge, daffe og kjedelige lengre – det beviser Novablast på en imponerende måte.

For erfarne løpere vil den i hovedsak bli brukt til rolige turer, langturer osv, men kan også brukes til lengre tempoøkter hvor man ønsker å ta godt vare på beina. For andre vil Novablast være en veldig god allrounder som fungerer til både rolige og raske turer. Det er det som er genialt med denne skoen! Skoen veier ca 260 gram til herre og ca 220 gram til dame. Den har sålehøyde 32/22 mm.

New Balance Fuelcell Rebel V2

Det har sjeldent vært så mye oppmerksomhet rundt en intervallsko som det har vært før lansering av Fuelcell Rebel V2. Dette blir i mange løpemiljø regnet som en av de mest spennende nyhetene for 2021-sesongen, og omtales allerede som «the fastest non-plate shoe ever». Det betyr med andre ord at dette er en lettere, mykere og noe mer tradisjonell intervall/temposko uten avstivet plate. Men, vi må ikke sammenligne denne modellen med tidligere/eldre intervallsko. Fuelcell Rebel V2 har en noe høyere sålehøyde og mye mer energireturnerende mellomsålemateriale. Mellomsålematerialet er stappet med New Balance stt Fuelcell-skum, som kombinerer lav vekt med imponerende god demping. Skoen har en god og stødig plattform og er en meget smidig løpesko med fantastisk løpsfølelse. Den er myk og leken, samtidig som den er rask og snerten. Skoen har veldig god rull og den er morsom å løpe med.

Vi må trekke frem at Fuelcell Rebel V2 kanskje har den beste passformen vi har vært borti så langt. Overdelen er silkemyk, og du føler nesten ikke at du har på deg sko i det hele tatt. Skoen veier kun 204 gram i herre og under 170gram (!) i damemodell. Sålehøyde er 26/20mm som er akkurat passe på en slik sko spør du oss. Det gjør skoen allsidig og nok dempet til tempoøkter på hardt underlag.

Dette er imponerende mye sko for 1600,- kroner, og en veldig god deal spør du oss. Dette er skoen for deg som vil ha en veldig lett sko for intervalltrening, tempoøkter og konkurranse på kortere distanser og ikke er på jakt etter karbon/platesko. Dette gjør skoen noe smidigere og mykere. En veldig smart treningsmodell etter vår mening. (Damemodellen er rett rundt hjørnet)

Brooks Hyperion Elite II

Vår råeste konkurransesko for lengre distanser på hardt underlag. Med Hyperion Elite kan du løpe lengre og raskere enn noen gang tidligere. En modell helt der oppe blant de råeste på markedet!

Hyperion Elite II er toppmodellen fra Brooks, og blir brukt av løpere til de viktigste øktene og konkurranser. Det er en karbonsko med masse demping, høy såle, avstivet karbonplate, enormt lav vekt og et fantastisk responsivt dempemateriale. Råere enn dette blir det ikke.

Med Hyperion Elite II vil du få en unik fremdrift samtidig som skoen gjør at du mest sannsynlig tåler flere kilometer i høy fart på hardt underlag. Den tar ikke like mye energi fra deg, men gir isteden enormt mye tilbake. Det er en grunn til at slike sko blir brukt i konkurranser verden over. Det settes perser og verdensrekorder over en lav sko.

Brooks hyperion Elite 2 er en voluminøs konkurransesko med mye sålemateriale. Dette er andre versjon av Hyperion Elite. Versjon to har fått kraftige oppgraderinger, spesielt i mellomsålen, som inneholder 14% mer dempemateriale enn forgjengeren og har 14% mer energiretur.  Karbonplate kombinert med det DNA Flash (nitrgoren-infisert materiale) gir en myk, spretten og godt dempet mellomsåle som det oser fart og god løpsfølelse av.  Dette er også med på å holde vekten veldig lav – skoen veier kun 215 gram i størrelse 43. Skoene har en sålehøyde på hele 32/24 mm. En revolusjon innen løpesko!

Om du ikke har prøvd slike sko tidligere vil du bli overrasket. Dette er sko som du tar frem på de raske og viktige øktene. Slike karbonsko er ikke så holdbare, og du kan ikke regne noe særlig mer enn 600 km med disse (egenvekt, bruk, løpesett osv vil være varierende faktorer her).

Asics Metaracer

Asics metaracer er en lavprofil karbonsålesko med ekstrem lav vekt. En karbonsko som er litt i andre sjiktet sammenlignet med Hyperion Elite II som vi beskriver over. Her vil du som kunde kunne velge mellom to ganske forskjellige konkurranse/intervallsko. Begge har karbonplate og meget lett og responsivt dempemateriale, men metaracer har en vesentlig lavere profil og sålehøyde. Metaracer har 24/15mm høy såle.

Asics Metaracer er en karbonsko som ligner litt mer på tradisjonelle konkurransesko. Dette er en modell med veldig god kontakt mot underlaget. I tillegg er sålen ganske fast, og oppleves nok litt mer momentant og direkte sammenlignet med Hyperion Elite II – som har en vesentlig høyere sålehøyde og noe mer av den myke og enormt spenstige følelsen.

Metaracer er den letteste konkurranseskoen med karbonplate vi vet om, og veier kun 190 gram i størrelse 43. Det er svært lite! Her har Asics klart å lage en enormt lett sko, som samtidig har masse energiretur og respons. Mellomsålen i FlyteFoam kombinert med karbonplate gir en enormt rask, fast og konkret løpesko. Her får du svar med en eneste gang! En super modell for deg som vil ha en veldig lett og rask sko for intervaller på asfalt, grus, tartan og mølle. For de fleste den perfekte gateløpsko – til 5 og 10km.

Ikke nøl med å ta kontakt om du har spørsmål om årets løpesko. Du finner hele utvalget til dame her og til herre her

Jostein