Alfa Bukk A/P/S GTX som er vidunderets fulle navn er en av de aller mest omtalte jaktproduktene siden lanseringen i 2016. Dette er en jaktstøvel som virkelig er nyskapende, men som har hatt sine utfordringer. Vi har testet de skikkelig!

Først litt info om skoen:

Yttermateriale:

Ved å erstatte det tradisjonelle læret med Alfas eget yttermateriale, AlfaAir, ønsket den norske skoprodusenten å ta komforten til et nytt nivå, og samtidig redusere vekten betraktelig sammenlignet med andre fjell- og jaktstøvler på markedet. Det var et premiss at støvlene skulle være vedlikeholdsfrie! AlfaAir vil du umiddelbart gjenkjenne som et gummiaktig materiale som minner litt om lær. Det er hverken laget av gummi eller lær, men av et ytterlag i microfiber som stedvis er perforert, mens innermaterialene som lamineres til ytterlaget varieres etter hvilke egenskaper man ønsker. I alle sko vi kjenner med AlfaAir benyttes det Gore-Tex membran, så også i Bukk A/P/S. Alfa Air finner du også i en kraftigere jaktstøvel fra Alfa, modellen Rype som du finner her.

Såle:

Grip APS er en spesialutviklet såle fra Alfa Sko AS og Vibram®. Mønsteret gir et vanvittig godt sålegrep. Definerte knotter gir et sikkert grep i ujevnt terreng, og den definerte kanten rundt sålen gir godt feste på stein og grus. Sålen har også en godt definert hel som gir ekstra godt feste i nedoverbakker. Mønsteret er utformet slik at jord og grus ikke fester seg vesentlig. Om du ønsker en noe lavere sko med samme såle bør du ta en titt på Alfa Orre A/P/S.

Vekt:

Vekten er rå! Grunnet det unike yttermaterialet har du her en støvel som heller ikke trekker vann. Alfa Bukk er like lett etter en hel dag i myr, det er ikke en typisk lærstøvel. Tørre fakta er 630 gram i størrelse 42!

Passform

Passformen og følelsen er nærmest som en joggesko. Her er det ingenting som hindrer eller som er overflødig. Dette er ettersittende sko med naturlig fleks, akkurat som en god joggesko.

Vår test av skoen:

Som sagt har vi gjort en ganske god test av Alfa Bukk fra august 2018 til august 2019. Støvlene er brukt av undertegnede, til fuglehundtrening, jakt, fiske og en del fjellturer. Jeg jakter mye, og holder det gående fra jaktstart til jul. Teststøvlene ble brukt spesielt mye fra 20 august til 01. oktober (2018) i tidenes våteste jakthøst, både i Valdres og i Nordland. Asgeir har parallelt testet Crispi Hunter Evo, mer om den kommer senere. Erfaringene med Alfa Bukk er mest jakt med fuglehund i variert fjellterreng med mye myr, men også mye turer etter fjellrype i blokkmark og ur. Kort sagt tøft bruk. Utenom jakten er støvlene brukt til kortere turer i både fjell og skog. Vi vil presisere at vi ikke har fått et par støvlene av fabrikant for testing, dette er på egen initiativ.

Inntrykk passform:

Støvelen oppleves smal som ny, men tilpasser seg fint til foten. Vi tror ikke man skal være redd for å velge Bukk, selv om den virker noe smal i butikken. Passformen er en stor styrke i de fleste tilfeller. Den er ganske fullkommen, Ingenting klemmer, ingenting folder seg, hælen sitter fast uten å stramme. Yttermaterialet tilpasser seg fint til foten ved hjelp av smart plasserte lissehemper. Og her er en støvel hvor lissene faktisk ikke sklir opp! Det er ingenting ved passformen som har utviklet seg negativt, det har jeg ofte opplevd med skinnsko etter en tid, spesielt i ankelparti. Foten og leggen min er smal, det kan være Alfa hadde vært tjent med å utvide den noen millimeter. Terningkastet må bli en sterk femmer!

PS! Jeg bruker alltid disse sålene i mine jaktstøvler. Det er ren lykke om du går mye og mange dager på rad.

Inntrykk såle:

Sålen griper veldig bra, på våt stein har jeg ikke vært borti maken. Helt unikt! Har man har gått lengre partier med jord og gjørme og kommer over på svaberg er det en fordel å banke av skoene gjørme, for de samler med seg en del. I gjørme og jord er grepet noe preget av at sålene samler skit, men her er det på langt nær så viktig som på stein. Igjen triller jeg en sterk femmer!

Inntrykk slitestyrke:

Onde tunger skal ha det til at Alfa Bukk er en støvel som tåler lite, og at Alfa sitt yttermateriale ikke er på langt nær så solid som lær eller konkurrenter. Dette stemte i lanseringssesongene. Det var mange barnesykdommer. Men fra og med modellår 2018 er dette en myte. Dermed basta. Alfa snudde alle steiner og har fikset opp i alle unoter vedrørende AIR. Dette er kjempesolide støvler til sitt bruk, som virkelig ikke står tilbake for noe annet jeg har prøvd fra mainstream-leverandører. Skal du ha noe mer slitesterkt er det Lundhags du må titte på. Støvlene mine har fått en liten glippe ved bakkant av tåkalosjeringen. Med litt lim vil den sitte, men jeg har med vilje ikke gjort det, og den lille glippen blir ikke større. Støvlene bærer nesten ikke preg av slitasje, og er fortsatt helt vanntette.  Dette etter i overkant av 40 dagers bruk. Jeg vil ikke konkludere på slitestyrke enda, jeg mener støvler til ivrige jegere bør vare i 2 år uten feil. Det er jeg overbevist om at Alfas Bukk vil gjøre.

Inntrykk praktisk bruk ellers:

Dette er støvelen jeg helst vil velge når jeg skal ut. Dette er fordi den er lett, myk og føyelig. Det er mye komfort i lette og myke støvler. Dette er også hovedutfordringen med Bukk. Myke støvler gir mindre støtte og hold for foten. På slutten av en ekstra lang jaktdag i Nordland forrige år skulle jeg gjerne skulle byttet mine Bukk med kompisens Crispi Evo Hunter GTX. Etter 12 timer blodtøft terreng etter fjellrypa skulle vi ned igjen til fjorden, 1250 bratte høydemeter. Da var beina mine helt utkjørt av at støvelen ikke evnet å holde igjen. En nyttig påminner om at et par støvler ikke kan gjøre alt. Er terrenget svært utfordrende eller børa tung er en stivere støvel definitivt å foretrekke.

Dette er ikke en godt isolert støvel. Sent på høsten når myrvann er kaldt, eller det ligger snø er denne kald. Det kjennes nesten ut som du blir våt ved bekkekrysninger, men det blir du altså ikke. For mine varme føtter har dette vært en fordel. Når kuldegradene kommer ut i oktober må jeg over på varmere støvler med plass til kraftige, gode jaktsokker fra Smartwool. Da er Bukk for kald, men jeg slapp jo å svette meg gjennom hele september..

Tørketiden er veldig kort, da ytterstoffet rett og slett ikke tar til seg vann. Jeg opplever sjelden støvlene fuktige av svette. Har jeg fylt støvlene med vann er også tørketiden kortere enn vanlige lærstøvler. Et stort pluss! Og igjen – helt fantastisk med en støvel som ikke trekker til seg vann! Like lett etter en våt jaktdag som da du kjøpte den i butikken!

Min konklusjon:

Hvem bør vurdere om de skal kjøpe Bukk A/P/S?:

  • Er du reinsjeger og bærer mye tungt tilbyr Bukk A/P/S for lite støtte etter mitt skjønn. Da bør du se på stivere støvler.
  • Du bør også vurdere om den er stabil nok om du er fjelljeger i bratte lier etter hjort, eller tøffe fjell etter fjellrype. Dette kan være individuelt.
  • Postjegeren – de kan bli kalde.

Hvem bør løpe og kjøpe Alfa Bukk A/P/S:

  • Deg som jakter med fuglehund
  • Deg som jakter med lett oppakning i skog og normalt fjellterreng
  • Deg som er hundefører i elgskogen
  • Deg som jakter mye og ønsker et lett par som avveksling til de stivere, tyngre lærstøvlene.
  • Deg som bedriver et allsidig friluftsliv, og ikke nødvendigvis jakter
  • Deg som jakter etter lettest mulig utstyr, men ønsker rå slitestyrke og passform allikevel.
  • Alfa bukk kommer i en dame og en herremodell:

For meg er det helt herlig å ha et par lette Bukk i tillegg til mine «tradisjonelle» tyngre og stive jaktstøvler i lær. Ut fra det perspektivet velger jeg rett og slett å gi Bukk en sekser på terningen!

Asgeir