Bare ved å se og kjenne på Crispi Briksdal får du et inntrykk av at dette er en over gjennomsnittet forseggjort fjellstøvel. Og la meg bare si med en eneste gang at det stemmer! Den italienske skoprodusenten Crispi har i mange år levert fjellsko av ypperste klasse, og som har blitt elsket i generasjoner av ivrige norske turgåere. Se vårt utvalg fra Crispi her.

Kort om skoen:

Crispi Briksdal var en ny fjellstøvel for 2017/18-sesongen, og det er tydelig at Crispi her har optimalisert denne modellen for å passe det krevende og varierte terreng/underlag en møter i den norske fjellheimen. Dette er en unsisex modell, og robusthet og passform har nok vært lengst fremme i panna hos produktutviklerne til Crispi, som fortsatt lager alle sine sko på fabrikker i Italia. Videre fremstår Crispi Briksdal som en kraftig fjellstøvel utformet i kvalitetslær. Selv om materialet er klassisk, er utformingen og teknologien innovativ. Briksdal er stabile og slitesterke støvler som skal være 100 % vanntette. En kraftig fjellsko beregner for lengre og krevende turer.

Jeg har i sommer fått testet Briksdal på mange fine turer i Jotunheimen. Det har vært varierte turer, noen korte dagsturer med lett sekk i variert terreng og andre lengre turer med tyngre oppakning.

Først la meg si at Briksdal føles helt fantastisk på foten. Det er kanskje lett å tro at dette er noe jeg sier uansett, men jeg har hatt mange fjellsko på beina de siste årene, og jeg har aldri vært mer komfortabel i en slik type fjellsko rett etter jeg tok de på meg. Det har vist seg å stemme bra. Jeg gikk flere timer to dager på rad rett etter jeg kjøpte disse, og det var ikke antydninger til gnagsår (har i sommer brukt en tynn ullsokk). I tillegg har jeg hatt stor nytt av Briksdal`s innovative snøresystem, som er litt annerledes sammenlignet med andre Crispi fjellstøvler. Snøring er trukket noe lengre frem på tåboksen sammenlignet med det vi er vant til i denne klassen, i tillegg er den asymmetrisk og følger fotens naturlige posisjon over rist og opp på legg. Dette har kommet mer til nytte jo lengre jeg har gått. Det viktigste er dog den meget smarte låsehempen du kan velge å ta med eller ikke, som er lokalisert rett over vrista, og gjør at du kan låse hælen på en utmerket måte når det trengs. Jeg har byttet på å bruke den ekstra hempen, og det er veldig greit å ha muligheten når en bærer tungt i ulendt terreng for å gi ekstra støtte. Et godt snøresystem er alfa omega, og snøresystemet til Briksdal får terningkast 6.

Crispi Briksdal veier noe mer (ca 430 gram per sko) en gramjegerskoene, som ofte er produsert i plastikk/syntetiske materiale. Tatt i betraktning at denne skoen er produsert i meget solid nubuck-lær er den ikke tung i det hele tatt, og takket være hvor godt denne skoen sitter på foten føles den absolutt ikke tung – jeg vil heller si tvers imot, den oppleves smidig og følger foten ypperlig. Det er «ikke mye sko til overs», og den oppleves overraskende «tight» til å være en sko i denne klassen.

Jeg har alltid vært svak for lærstøvler med Gore-Tex membran. Tidligere har jeg hatt god erfaring med Alfa Walk King, og nå Crispi Briksdal. Jeg blir rett og slett ikke våt på føttene. Nå skal det sies at dette har vært en usedvanlig tørr sommer, og det er ikke alltid jeg har hatt bruk for lærstøvler med GTX for alle turene jeg har gått. Likevel har jeg krysset flere elver, og jeg har også brukt Briksdal på en tur hvor vi padlet deler av turen i kano. Da blir man stående en del i vannkanten, men jeg fantes ikke blaut.

møte med tøft, steinete terreng er Briksdal i sitt ess! Sålen er både vridningstiv og stiv i lengderetningen. Om en kategoriserer fjellstøvelsåler i 5 ulike klasser hva sålestivhet angår, vil jeg si Crispi Briksdal er en 4`er. I møte med skikkelig bratt og ulendt terreng er jeg trygg. Skoen følger foten, og den stive sålen gjør meg sterkere i møte med spisse steiner og lignende hvor ofte bare fremre del av skoen er i møte med underlaget. Yttersålen fra Vibram har skikkelig struktur, og en relativt myk gummiblanding som gjør at jeg har godt feste på glatt underlag.

Jeg har kanskje latt meg imponere mest over hvor utrolig behagelig og lett skoen er å gå med i flatere terreng, tatt den stive sålen i betraktning. Skoen har en meget god og naturlig «rull», og støtdempingen overrasker positivt.

Konklusjon: Crispi briksdal er en allsidig fjellsko som imponerer på flere områder enn hva den er tiltenkt. Som forventet er den fantastisk i bratt og steinete terreng, men den er mer smidig og komfortabel enn hva jeg hadde trodd. Den er en drøm å ha på foten, og den imponerer på flatere stier og kjerreveier. Her har Crispi funnet en sålekonstruksjon som virkelig fungerer på ulikt underlag.

Crispi Briksdal er for deg som elsker å være ute i fjellet, som går ulike turer i variert terreng. Jeg vil si Crispi Briksdal er en fjellstøvel som vil gi nok støtte og robusthet til de aller fleste turer, og er drøm i bratt-terreng. Crispi Briksdal er en real fjellstøvel du kan stole på i alle sammenhenger, og selv om den koster litt blir timesprisen lav med tanke på hvor lenge du vil ha glede av denne skoen.

Her kan du kjøpe Crispi Briksdal hos oss! La deg imponere du også.

Skoen er fantastisk i steinete terreng
unikt god passform
yttersålen gir godt grep på variert underlag