Her vil du kunne lese om mitt Førsteinntrykk og en minitest av Fischer E109 Villmarka Easy Skin – Fischers nyeste fjellski uten stålkant.

Fischer E109 Villmarka Easy Skin er en utmerket representant for det som ofte kalles jaktski, hundeski, eller rett og slett hva det egentlig er; fjellski uten stålkant. Kategorien er for deg som har med hund på tur. Skarpe stålkanter kan føre til ubotelig skade på menneskets beste venn. Jeg mener klart og tydelig at du som har med hund på skitur ikke skal ha ski med stålkanter. Vi hører hver vinter om hunder som fikk skåret seg stygt opp av stålkanter. De er skarpe, og du skjærer fort med mye kraft. I en situasjon med løs hund er det typisk når hunden blir sliten i tung snø, så vil den gjerne komme innpå deg på baksporet. Det er ikke sikkert du hører den før den er på bakskiene og skaden skjedd. Ved snørekjøring skjer typisk ulykken når hunden stopper og du ikke får det med deg. Leit begge deler, og helt unødvendig. Det kunne vært unngått med ski uten stålkanter.

Fischer E109 Villmarka Easy Skin, sånn kort fortalt:

Modellen bygger på Fischers aller beste fjellski for variert, tøft bruk, nemlig E109.  Villmarka-modellen er ny i år, og det vesentligste som skiller er at stålkanten er fjernet. Breddemessig plasserer skien seg midt i beitet av markedets forskjellige ski for hundeførere. Vektmessig er den i den lettere enden. En ski mange vil sammenligne denne med er Åsnes Breidablikk. Også en fin ski, men 109 Villmarka er etter mitt skjønn en bedre ski på de fleste felt. Jeg finner ingen åpenbare fordeler med Åsnes sin modell i sammenligning, men det er virkelig ikke slik at det er en dårlig ski. Det er bare slik at Fischer E109 er den mest gjennomarbeidede skia til sitt bruk. Skulle jeg hatt ski til alt ville jeg hatt et par Åsnes Finnmark til skuterløyper og skareturer,  og et par 109 Villmarka til alt annet. Skiens mål er 82-60-70mm, og vekten under 2 kilo i 190cm.  Skien har god rocker i tuppen, og ikke minst et skikkelig smørespenn. I smørelommen plasserer du selvfølgelig en kortfell, vi anbefaler Fischer sin mohairmix-fell i 50mm bredde. Den integrerte fellelåsen er til å stole på. Finish er som alltid fra Fischer i toppklasse.

Praktisk Bruk:

Jeg bruker mine ski både i skog og på fjell. De er mest av alt på tur i fjellbjørkeskogen hvor man typisk både har løs snø, vindpakket snø og kanskje isete forhold. Med en pointer som turvenn vil det være disse skiene jeg også benytter på de lengre fjellskiturene på vårparten. Det er som sagt ikke et alternativ å skjære hverken han eller andres hunder opp med stålkant. Skiene er rigget med Rottefella BC Magnum,  og de helt fantastiske Fischer BCX 6 fjellskiskoene. Med denne riggen har jeg en stødig og varm opplevelse uansett vær og terreng.

E109 Villmarka passer alle terrengtyper, og er både stødig og svingvillig. Den oppleves lett på foten, og har en god fleks i møte med ujevnheter. Skiens innsving gir gode egenskaper i nedoverbakke, men det er ikke til å komme bort fra at man savner stålkant noen ganger på hardt føre. Jeg tror allikevel dette er en av de bedre fjellskiene uten stålkant hva gjelder trygge nedkjøringer. Skiens rockertupp gir skikkelig oppdrift, og sammen med en god stivhet bakover i skiene får du et imponerende løft i løs snø. Denne skien bærer langt bedre enn hva målene skulle tilsi. Smørespennet er godt, og er med på å gi en livlig god følelse. Det er rett og slett artig å gå på E109 Villmarka. Sålene er av god kvalitet, finishen er fin, og jeg opplever gliden som helt innafor.  Kvaliteten virker alt i alt å være overbevisende bra!

Litt om feller:

Denne skien har Fischer sitt system for kortfeller, Easy Skin. Man fører fellen gjennom et hull i skien, og limer bakover mot hælen. Løsningen er etter mitt skjønn svært god. På enkelte forhold kan det være litt leit å få tak i enden på fellen om du skal ha den av. Men fordelen kontra Åsnes sitt system er at du her ikke har en glippe mellom såle og fell. Her skrubber det ikke!

Jeg bruker stort sett kortfellene, og har valgt 50 mm bredde. Det funker bra på det aller meste. Festevoks er uansett mye bedre hva gjelder glid og føring. Men kortfell er lettvint og funker greit. Jeg tipper de fleste vil bruke kortfellene mye mer enn smøring.Jeg velger fortsatt langfell i jaktsituasjoner i skogen. Da syns jeg trygt feste er essensielt, og det trenger ikke gå så fort. Det samme gjelder ved toppturer, da er en langfell best.

Konklusjon

Fischer E109 Villmarka Easy Skin er markedets mest anvendelige fjellski uten stålkant. Disse skiene er jeg blitt svært glad i, da de takler alle situasjoner på både fjelltur og jakt. Dette er kvalitet, og burde vurderes av alle hundeførere som den neste fjellskien. Jeg anbefaler å legge 15-20 cm på egen kroppslengde ved valg av skilengde. Husk at det er lengden som bærer aller mest.

Anbefales – dette er et 100% produkt!!

Med vennlig hilsen

Asgeir