Dette innlegget er som de to andre blogginnleggene rettet mot deg som skal smøre raske ski for konkurranser uten bruk av fluor. Sannsynligvis for yngre løpere omfattet av fluorforbudet. Også perfekt for deg som vil konkurrere «frivillig» på fluorfrie ski.

På Beitostølen har vi unike muligheter til å teste ski. Det utnytter vi godt. Det er få andre steder man har skisesong så lenge. Som skitestere er vi også heldige med at vi både har stabilt innlandsvær, og innslag av varmere, fuktigere vestlandsvær. Dette gjør våre testresultater relevante for mange.

Hvordan tester vi:

Vi tester profesjonelt på mest mulig valid måte. Våre metoder for testing og loggføring er akkurat som metodene smøre-produsenter og landslag benytter. Vi faser i år inn en ny testserie ski, nemlig den nye Fischer Speedmax 3D Plus skien. Denne serien ski består av 15 par mest mulig identiske og til enhver tid nullstilte ski.

Glider uten fluor – Sporten Beitostølen fortsetter testprosjektet.

Vi tester mye ski, glid- og festeprodukter, strukturer og sliper. Forrige sesong ble vi mye omtalt for vårt større testprosjekt og fokus på fluorfri gliding. Vi loggførte mange titalls fullskala tester av fluorfri glider. Dette prosjektet fortsetter for fullt, og Sporten Beitostølen skal være lengst fremme på kompetanse innen fluorfri gliding. Vi skal gjennom omfattende testing gi deg som kunde de aller beste rådene om hvordan du får de beste skiene uten bruk av fluorfri glider.
Vi skal villig dele av vår erfaring, vi ønsker å gi deg den beste skiopplevelsen.

Flytende, fluorfrie glidere, hva er nytt?

Vi har ikke den totale oversikten, det kommer nesten hver vinter noen nye, små aktører som kan ha fantastiske produkter uten at vi har testet de. Eksempler på dette ser i år ut til blant annet å være Ulla og Glide Nano. Om disse mindre, innovative selskapene vil ha testet sine produkter i et systematisk regime mot etablerte merker er vi selvfølgelig med! Hos de store aktørene har det faktisk ikke skjedd så mye. Fluorforbudet tvang nok fram noen tidlige lanseringer mot tampen av forrige sesong, slik som for eksempel Rex G41 og Rex G21G. Vi har informasjon om at flere av de store leverandørene vil komme med svært spennende nyheter på fluorfri glid litt ut i sesongen. Vi er klare til test da.

Er Fluorfrie glidere fremtiden?

Det håper vi virkelig, selv om det i dag nesten ikke er et føre fluorfrie produkter er på høyden med høyfluorprodukter.

Hvilke fluorfrie glidere er best?

Vi kan ikke gi et entydig svar på det. Her er det mange variabler, og ikke minst, vi har ikke produkt fra alle som leverer fluorfrie glidere. Vi har i vårt andre blogginnlegg gjort et forsøk på å definere en fluorfri smørekoffert. Den kofferten er stadig aktuell, men stadig også i utvikling. Vi kommer nok tilbake med en oppdatert koffert, men inntil videre er den konkurransedyktig som bare det!

Vi har ikke alle produkt. Hvorfor?

Store, kjente produsenter har kontaktet oss og vil lære og dra nytte av det vi gjør. Andre har rett og slett vært skeptiske til vår åpenhet. Det er det tydeligvis ikke tradisjon for. Men vi skal være åpne, virkelig. Vi opplever ikke å være tettere på noen leverandører enn andre i denne sammenhengen. Vi får testprodukter av alle leverandører vi offentliggjør og skriver om, samt av noen andre som rett og slett ikke har hatt gode nok produkt.

Vi har testet flytende, fluorfrie glidere fra StartRexVauhtiScanglideHolmenkol og Swix. Alle disse merkene har «testvinnere» på enkelte føretyper. Vi har også testet flytende, fluorfrie glidere fra andre leverandører som ikke har nådd opp. De selger vi heller ikke. Så må vi heller ikke glemme tradisjonelle parafinglidere som skal varmes inn. Her er alle nevnte merker (bortsett fra Scanglide) samt Holmenkol og Rode testet, tidvis med utmerkede resultater, både i forhold til hverandre, og i forhold til de flytende alternativene på enkelte fører.

Hvem er testvinnere?

Så var det dette med «testvinner». Det er et lite ålreit begrep på enkeltprodukt. For å gi deg som kunde de beste rådene gjelder det også å finne de produktene som er robuste i forhold til temperaturforandringer, snø under omdanning, slitasje, smussopptak osv. Her har fluorfrie glidere mye å gå på i forhold til høyfluor-produkter. I stedet for å kåre testvinnere skal Sporten Beitostølen være et uavhengig organ som kan gi deg som kunde gode råd om hvilke produkt du trenger for å dekke en hel vinter som fluorfri utøver med best mulig ski. Dette vil være en del produkter, men ikke så mange. Og vi lover å spare deg for masse testing og tidsbruk på produkt som ikke fungerer, eller er til å stole på. Uansett, så mange bastante fakta tør vi ikke komme med. Men bruk de rådene vi kommer med, vårt erfaringsgrunnlag mener vi er bra.

Ny testpark!

Test av Rex G41 og Maplus BP1 Med

Vi fikk Maplus BP1 Med og Rex G41 flytende, fluorfrie glidere inn i testsystemet vårt fra henholdsvis 01. februar og 01. mars 2019. Dette er to svært aktuelle glidprodukter som jevnt over har levert svært godt, og kanskje fremstår som to av de aller mest robuste, fluorfrie gliderne på markedet. Smører du fluorfritt for konkurranser er dette to glidere vi anbefaler du har med.

Les om den fluorfrie smørekofferten fra forrige sesong. Der har vi nå erstattet Scanglide Nanoglider CT med Rex G41 på skarp omdannet snø og gammel/møkkete snø. På nysnø som grenser mot fuktig, samt snø under omdanning på noen kuldegrader har vi erstattet Swix CH7 Liquid med Maplus BP1 Med.

Maplus BP1 Med er svært robust for føreforandringer, og tåler de fleste snøtyper på temperatur mellom et par minus og ned mot minus 10 om det ikke er «trått». Dette har seila opp som et av de fluorfrie produktene vi brukte mest i konkurranser forrige sesong.

Rex G41 er den fluorfrie versjonen av den ekstremt slitesterke og smussavvisende HF41 som ofte er benyttet i world cup. Dette er en ekstremt hard og slitesterk fluorfri glider vi har hatt enormt gode testresultater på. G41 kan fungere på ulike temperaturer så lenge det er gammel, omdanna og/eller våt snø. Den fungerer ikke godt på nysnø, men er til gjengjeld oppe og nikker på kunstsnø.

Vi er snart tilbake med mer tester for alle som trenger best mulig fluorfri glid! Her kan du se hele vårt utvalg av flurofri gldier!

Vi jobber for at du som kunde skal ha topp skiglede.

Skihilsen fra gjengen på Sporten