Et eksempel på den fluorfrie smørekofferten. Basert på testing, ikke synsing.

Det er allerede gått halvannen måned siden vår første «fluorfrie» blogg. Den kan du lese her. Og vi syns vi har brukt tiden godt. Siden forrige testblogg med fokus på Scanglide, har vi hatt flere titalls tester av diverse fluorfrie glidere. Føret har heldigvis vært ganske varierende i desember og utover nyåret, så det du nå får lese er høyst relevant. Vårt team har også vært involvert i noen skirenn, og det er selvfølgelig der det gjelder. Vi har lagd gode ski, og har fått ganske senka skuldre. Det er en del gode, forholdsvis robuste produkter som med enkel metodikk bør gi gode ski.

Dette innlegget er rettet mot deg som skal smøre raske ski for konkurranser uten bruk av fluor. Sannsynligvis for yngre løpere omfattet av fluorforbudet. På Beitostølen har vi unike muligheter til å teste ski. Det utnytter vi godt. Det er få andre steder man har skisesong så lenge. Som skitestere er vi også heldige med at vi både har stabilt innlandsvær, og innslag av varmere, fuktigere vestlandsvær. Dette gjør våre testresultater relevante for mange.

Det er som sagt sist mye fokus på flytende glidere som legges på rett fra flaska, og enkelt og greit poleres etter noen minutter. Husk at for en 15 årig skiskytter som skal gå på grovkornet snø i 7,5 kilometer vil slitestyrke være en kritisk faktor. Vi har derfor for øyeblikket følgende metodikk som anbefalt:

  • En skisåle trenger å behandles med tradisjonelle CH/parafinvokser. Altså på gamlemåten med smørejern. Dette er essensielt! Her vil vi spesielt trekke frem Holmenkol BetamixSwix CH6Swix CH7Start SG10Start SG6.
  • Vasking av såle med sålerens må til. Det blir ikke bra å polere en møkkete bil. Sjekk Swix Glide Wax Cleaner.
  • Noen flytende produkter er basert på løsemiddel som tørker sålen. Andre er basert på parafinforbindelser som tilfører sålen næring. De siste er svært interessante når slitestyrke kreves. Start Ultra Gel og Rex G11 er eksempler på det siste.
  • Flytende, fluorfrie glidere glir ikke nødvendigvis bedre enn tradisjonelle parafinvokser. Spesielt ikke om det er kaldt og tørt. Sjekk for eksempel Rode GL0 ArcticStart SG10 og Swix CH3.
  • Flytende glidere bør tørkes/herdes lengre enn det som er anbefalt. Over natta i romtemperatur er en fordel Vi rotorfilter alltid produktene før børsting. Det hjelper på resultat og slitestyrke.
  • Børst med blå, myk nylonbørste. Ikke børst lengre enn at du akkurat får en blank hinne.

Litt om testing av glidprodukter

På Sporten Beitostølen ønsker vi å teste på en mest mulig valid måte. Vi forsøker rett og slett å være mest mulig metodiske, systematiske og profesjonelle i vår testing. Det er nok synsing der ute, vi skal prøve å synse minst mulig, selv om glid og snø er i konstant endring. Det er de konstante faktorene vi kan optimalisere. Vi tester med en spesialprodusert testserie av kvalitetsski. Vi nullstiller de faktorer vi klarer i form av grunnarbeid, håndverk, strukturer, metode osv. Hermund, Kjell og Asgeir som tester ski er levende opptatt av ski, og alle tre må trygt kunne kalles skispesialister. Alle tre veier også det samme. En grei faktor også det i testing.

Noen ord om fortsettelsen med Scanglide

Du kan lese mye mer om Scanglide i forrige blogg. Produktene har vært med i testseriene siden den gang også. I et racing – perspektiv tror vi dessverre ikke den rimelige serien 2X henger med. Hva gjelder Nano-serien sier vi som sist, Nanoglider CT og Nanoglider MT er høyaktuelle på fuktige og våte forhold. Slitestyrken på Scanglide Nano er god. Vi har per nå ikke god erfaring med Nano-serien på tørt føre. Vi vil forske litt rundt problematikken fremover. Det gjelder kanskje metode. Når det er sagt, dette gjelder også andre flytende, fluorfrie glidere. Det var dette med tradisjonelle smeltevokser..

Januar 2019: vår smørefrie koffert:

Så til rosinen i pølsa. Her skal du som smører konkurranse-ski få vårt forslag til ditt fluorfrie gliderutvalg. Vi er sikre på at her er det ting du vil savne, eller kanskje i andre enden synes er unødvendig. Vi sier ikke at du må ha alt dette. Det er allikevel et ganske sympatisk utvalg. Prisene på produktene er også stort sett sympatiske. I alle fall for deg som er vant til å smøre med fluor.

Alle produktene under har mer enn en gang vist at de kan være best på det aktuelle testføret. De har også vist stabilitet gjennom flere tester. Vi har andre produkter i test, også fra andre leverandører som er gode. Kanskje bedre enn disse til og med. Vi er bare ikke nok kjent med de ennå.

Sporten Beitostølen, fluorfri koffert januar 2019:

Smeltevokser/parafinvokser for innvarming:

flytende fluorfrie glidere

Fortsettelse følger, følg med:

Vi jobber videre med testing, også av produkter vi ikke har i sortimentet. Det er en omfattende jobb. Generelt sett vil vi råde deg som smører eller aktiv utøver til ikke å kjøpe for mange produkter. Da klarer man ikke å holde oversikten.  Om du lener deg litt på oss, kan vi teste. Slik blir det mer tid i løypa, og mindre i smøreboden. Det syns de fleste er fint.

Stol på deg selv når det gjelder som mest. Du har vært smart å holde smørekofferten passe smal, og kan dine produkter og metoder.

PS! Vi har ikke nevnt struktur og slip. Dette er essensielt. Vår egen racingslip SB20R er en slip i absolutte toppdivisjon. En særdeles god basis for fluorfri toppytelse, Den vinnes det store konkurranser på..

Ønsker du konkrete råd, eller rett og slett en smøreprat er det kjempetrivelig! Kom innom i butikken, eller ta kontakt på mail eller telefon.

Lykke til med sesongen – følg med videre også, vi skal bruke mye tid på snø fremover!

Med vennlig hilsen en gjeng nysgjerrige og skiglade testere, Hermund, Kjell, Tormod og Asgeir