Smører du ski til konkurranser våger vi her å påstå at du skal få riktig god hjelp du enkelt og greit kan nytte i praksis. Vi har i tidligere blogger kommet med en del tips, og det vil også her bli noe repetisjon. Det interessante med denne bloggen for deg som vil smøre raske ski fluorfritt er i hovedsak:

 • Du får oppdatert info om fluorfrie glidere basert på testing, ikke synsing.
 • Våre tester av fluorfrie glidere baserer seg på bred testing, også de seneste nyhetene for 2019/2020 – sesongen.
 • Vi testet allerede forrige sesong fluorfrie produkter i stor skala, og kan denne sesongen sammenligne disse testresultatene med tester av årets nye fluorfrie glidere.
 • Du får tips av en aktør som faktisk smører ski fluorfritt til konkurransebruk, og som ønsker å gi ÆRLIGE og objektive råd, aldri knyttet til en eller flere leverandører.
 • Du får et konkret forslag til en FLUORFRI SMØREKOFFERT ANNO 2020.
 • Vi har sortert ut mange produkter du høyst sannsynlig ikke trenger, da de ikke har nådd opp i testene våres.

Dette innlegget er rettet mot deg som skal smøre raske ski for konkurranser uten bruk av fluor. På Beitostølen har vi unike muligheter til å teste ski. Det utnytter vi godt. Det er få andre steder man har skisesong så lenge. Som skitestere er vi også heldige med at vi både har stabilt innlandsvær, og innslag av varmere, fuktigere vestlandsvær. Dette gjør våre testresultater relevante for mange. Vi kan per 27.12.19 logge 95 fullskala tester. Det tror vi få aktører matcher. Vi anbefaler deg å lese de tidligere blogginnleggene om fluorfri glid.

Vi ønsker å jobbe mer med metodikk, men bruker fortsatt generelt samme metodikk som før på flytende, fluorfrie produkter. Om noe har endret seg, er det at vi er mindre redd for å børste for mye. Vår metode med lang herding, fleecing og børsting gir en blank, hard hinne. Det har vi generell erfaring med at glir godt, spesielt på kaldt føre, men kanskje uansett.

Her er vår metodikk for pålegging av flytende, fluorfrie glidere:

 1. En skisåle trenger jevnlig å behandles med tradisjonelle CH/parafinvokser. Altså på gamlemåten med smørejern. Her vil vi spesielt trekke frem Holmenkol BetamixSwix CH6Start SG10, Start SG6.
 2. Vasking av såle med sålerens må til. Før vi smører for konkurranse vasker vi skisålene, men også ofte før varmgliding ellers. Sjekk Vauhti Glide & Clean Fluorfree
 3. Påfør flytende, fluorfrie glidere på skisåler som er skikkelig renbørstet etter gliding. Pass på at gliderne dekker hele sålen.
 4. Flytende glidere bør tørkes/herdes lengre enn det som er anbefalt. Over natta i romtemperatur er en fordel. Vi rotorfilter alltid produktene før børsting. Det hjelper på resultat og slitestyrke.
 5. Børst med blå, myk nylonbørste, gjerne rotor. Ikke gi deg før du får en god og blank hinne. En myk, håndholdt poleringsbørste til slutt gir den siste finishen.

Så et par generelle, gode råd:

 • Noen flytende produkter er basert på løsemiddel som tørker sålen. Andre er basert på parafinforbindelser som tilfører sålen næring. De siste er svært interessante når slitestyrke kreves. Maplus BP1 Hot og Rex G21 er eksempler på det siste. Disse kan også brukes til vanlig, jevnlig vedlikehold av skiene. Da slipper du smørejern i det daglige.
 • Flytende, fluorfrie glidere glir ikke nødvendigvis bedre enn tradisjonelle parafinvokser. Spesielt ikke om det er kaldt og tørt. Sjekk for eksempel Rode GL0 ArcticStart SG10 og Swix CH3.
 • På alle fluorfrie glidere vil det være lurt å gå et hakk kaldere/hardere enn du ville gjort med fluor. Dette grunnet at de fleste av dagens fluorfrie glidere er mindre smussavvisende enn fluoriserte glidere. Er du tvil om du skal glide fluorfritt blått eller lilla – velg blått!
Hermund har kontroll i smørebua!

Noen ofte stilte spørsmål denne sesongen:

Er Swix Marathon Fluorfri verdt pengene?: Ja, den virker å være både en hard, slitesterk base, og av og til alene gi bedre glid enn tilsvarende HF-produkter.

Hva er inntrykket av Vauhti Pure Pro serien: dette er en serie forholdsvis kostbare glidere i både flytende og fast form. Inntrykket vårt er bra, men grunnlaget vårt er ennå for lite til at vi kan slå fast at dette må du ha. Men Vauhti Pure Pro er skikkelig lovende, og har god slitestyrke. Vi kommer tilbake med egen omtale.

Har dere testet Rode flytende, fluorfrie glidere?: Ja, de holder ikke mål i våre tester.

Har dere testet Vola – glidere?: Ja, vi har testet de et titalls ganger siden medio november, men har ikke et bredt nok grunnlag til å slå fast egenskapene ennå. Virker lovende. Kommer tilbake med mer info.

Har dere fått god glid på Scanglide på tørt føre? Nei, men Nano MT har vært tidvis overlegen på våt og gjennomfuktig snø.


Januar 2020, vår fluorfrie smørekoffert
:

Det er et år siden sist vi satte sammen en fluorfri smørekoffert. Mye har skjedd siden da, men det er virkelig mange gjengangere fortsatt. Vi er litt råe her, vi tar ikke hensyn til hvordan kofferten så ut i fjor. Dette er vårt drømmeutvalg av fluorfri glider per 01. januar 2020. Dette er ikke til forkleinelse for forrige fluorfrie smørekoffert.

Her skal du som smører konkurranse-ski få vårt forslag til ditt fluorfrie gliderutvalg. Vi er sikre på at her er det ting du vil savne, eller kanskje i andre enden synes er unødvendig. Vi sier ikke at du må ha alt dette. Det er allikevel et ganske sympatisk utvalg. Vi har skrelt vekk utrolig mange produkter! Prisene på produktene er også stort sett sympatiske. I alle fall for deg som er vant til å smøre med fluor.

Alle produktene under har mer enn en gang vist at de kan være best på det aktuelle testføret. De har også vist stabilitet gjennom flere tester. Vi har andre produkter i test, også fra andre leverandører som er gode. Kanskje bedre enn disse til og med. Vi er bare ikke nok kjent med de ennå.

Her er vår oppgraderte fluorfrie koffert – januar 2020

Smeltevoks/parafinvokser for innvarming:

Flytende glidere:

Vi jobber videre med testing, også av produkter vi ikke har i sortimentet. Det er en omfattende jobb. Generelt sett vil vi råde deg som smører eller aktiv utøver til ikke å kjøpe for mange produkter. Da klarer man ikke å holde oversikten.  Om du lener deg litt på oss, kan vi teste. Slik blir det mer tid i løypa, og mindre i smøreboden. Det syns de fleste er fint.

Stol på deg selv når det gjelder som mest. Du har vært smart å holde smørekofferten passe smal, og kan dine produkter og metoder.

PS! Vi har ikke nevnt struktur og slip. Dette er essensielt. Vår egen racingslip SB20R er en slip i absolutte toppdivisjon. En særdeles god basis for fluorfri toppytelse, Den vinnes det store konkurranser på..

Ønsker du konkrete råd, eller rett og slett en smøreprat er det kjempetrivelig! Kom innom i butikken, eller ta kontakt på mail eller telefon.

Lykke til med sesongen – følg med videre også, vi skal bruke mye tid på snø fremover!

Med vennlig hilsen en gjeng nysgjerrige og skiglade testere, Hermund, Kjell, Tormod og Asgeir.