Å få god glid uten fluor er en høyaktuell problemstilling i november 2018. For de som smører for yngre løpere blir vinteren 2018/2019 en «gamechanger». Det er det også for oss, og vi forsøker å teste fluorfrie glidprodukter så godt vi kan i disse dager. Vi ønsker å gi våre kunder de beste rådene, og Sporten Beitostølen skal være tydelig aktør i å skape skiglede gjennom riktig utstyr. Derfor tester og erfarer vi så mye vi kan! Skal man være tøffest og raskest uten fluor må man ha de rette produktene – det er der vi håper å kunne hjelpe deg!

Dette blogginnlegget er det første av flere, og er rettet mot deg som skal smøre raske ski for konkurranser uten bruk av fluor. Sannsynligvis på kortere distanser for yngre løpere.

På Beitostølen har vi unike muligheter til å teste ski. Det utnytter vi godt. Vi har allerede testet ski i en måned på både natursnø og kunstsnø.

Gode testforhold store deler av året gjør at vi har mulighet til å være tidlig ute!

Innledningsvis vil vi si at det nå er mye fokus på flytende glidere som legges på rett fra flasken på ren såle og enkelt og greit poleres etter noen minutters tørketid. Her mener vi å erfare følgende:

 • En skisåle trenger å behandles med tradisjonelle CH/parafinvokser. Altså på gamlemåten med smørejern. Her vil vi spesielt trekke frem Holmenkol BetamixSwix CH6Swix CH7.
 • Flytende, fluorfrie glidere glir ikke nødvendigvis bedre enn tradisjonelle parafinvokser. Spesielt ikke om det er kaldt og tørt. Sjekk for eksempel Rode GL0 Arctic
 • Flytende glidere kan med fordel tørkes/herdes lengre enn det som er anbefalt. Helst ganske lenge. Vi rotorfilter alltid produktene før børsting. Vi tror det hjelper på resultat og slitestyrke.

Litt om testing av glidprodukter

 • På Sporten Beitostølen ønsker vi å teste på en mest mulig valid måte. Vi forsøker rett og slett å være mest mulig metodiske, systematiske og profesjonelle i vår testing. Det er nok synsing der ute, vi skal prøve å synse minst mulig, selv om glid og snø er i konstant endring. Det er de konstante faktorene vi kan optimalisere. Vi tester med en spesialprodusert testserie ski.
 • Vi nullstiller de faktorer vi klarer i form av grunnarbeid, håndverk, strukturer, metode osv. Hermund, Kjell og Asgeir som tester ski er levende opptatt av ski, og alle tre må trygt kunne kalles skispesialister. Alle tre veier også det samme. En grei faktor også det i testing.

Hva har vi erfart med Scanglide Nanoglider?

Norske Scanglide er ensbetydende med fluorfrie nanoglidere for racing. Her er de langt fremme, kanskje også lengst fremme per i dag. Vi har hatt Scanglide i testkofferten i tre år nå, og det er helt klart at de har produkter som er helt oppe og lukter på enkelte kjente høyfluorprodukter! Scanglide sin racingserie, Nanoglider er meget gode produkter. Det kan vi slå fast. Hovedtrekk fra tester så langt:

 1. Scanglide sin egen sålerens er behagelig og effektiv i bruk. I følge produsenten er den essensiell for et godt resultat. Man skal i alle tilfeller vaske sålen grundig før påføring av flytende glider til konkurranse.
 2. Scanglide sin Base X gir bedre slitestyrke om du skal gå langt. På grovkornet snø med mye slitasje hadde vi valgt å bruke den også på kortere distanser.
 3. Nanoglider MT er et produkt i toppdivisjon på fuktig til våt snø. Vi har overraskende gode testresultater med Nanoglider MT sammenlignet med topp fluoralternativer vi typisk ville valgt på samme forhold.
 4. Nanoglider CT er sannsynligvis også et meget godt racingprodukt innenfor sitt temperaturområde. Vi er i ferd med å bli kjent med denne, og det ser bra ut.
 5. Nanoglider Topping skal etter rykter og diverse rapporter gi vesentlig løft og forbedret toppfart. Det har ikke vi godt nok grunnlag for å si noe om ennå.
 6. Nanoglider XCT er kanskje det minst aktuelle produktet da det fins flere meget gode harde parafinvokser for dette føret. Også mulig vi tar feil. Vi tester mer.
 7. Slitestyrken på Scanglide Nanoglider er ikke et problem.
 8. Scanglide Nanoglider anno 2018 glir godt fra nærmest første stavtak. Gliderne trenger ikke lengre betydelige distanser for «å våkne.»
 9. Scanglide Nanoglider er drøye i bruk!

Fortsettelse følger, så følg med:

Vi vil utover vinteren fortsette jobben med testing av fluorfrie produkter. Vi fortsetter å teste Nanoglider fra Scanglide. Vi vil både teste dette mot referanseprodukter med fluor, og mot andre fluorfrie alternativer.

Vi spår at det blir mye snakk om Scanglide sine rimelige glidere 2X, Vauhti sin GW-serie, og ikke minst Swix CH Liquid-produktene. Vi kommer selvfølgelig tilbake med tester av disse.

Vi jobber videre med testing, også av produkter vi ikke har i sortimentet. Det er en omfattende jobb. Generelt sett vil vi råde deg som smører eller aktiv utøver til ikke å kjøpe for mange produkter. Da klarer man ikke å holde oversikten.  Om du lener deg litt på oss, kan vi teste. Slik blir det mer tid i løypa, og mindre i smøreboden. Det syns de fleste er fint.

Stol på deg selv når det gjelder som mest. Du har vært smart å holde smørekofferten passe smal, og kan dine produkter og metoder.

Ønsker du konkrete råd, eller rett og slett en smøreprat er det kjempetrivelig! Kom innom i butikken, eller ta kontakt på mail eller telefon.

Lykke til med sesongen – følg med videre også, vi skal bruke mye tid på snø fremover!