Der finnes et hav av langrennsjakker på markedet. Tynne, tykk, med og uten hette og i mange forskjellige typer materialer. Dette kan føles ut som en jungel. Hva skal man se etter, og hvilke funksjoner er viktige? Jeg har testet en av vinterens store nyheter fra Dæhlie: Jacket Aware Wmn.

Dæhlie Jacket Aware Wmn: Delvis vattert langrennsjakke til dame.

Jeg vil nok kalle meg selv for en glad mosjonist. På vinteren liker jeg å trene langrenn og løpe innover stølsveiene.

Her i Valdres har vi de siste månedene hatt en blå vinter med temperaturer ned mot -25C°. Jeg har riktig nok ikke trent hverken langrenn eller løping i så kalde temperaturer, på sånne dager synes jeg det er bedre å pakke seg godt inn og rusle en tur. Men jeg har fått mulighet for å teste Jacket Aware Wmn i et vidt spenn av vintertemperaturer. Det er viktig for meg at jakken jeg bruker til langrenn og vinterløping er værbestandig og isolerer godt, samtidig med at jeg trenger klær med meget gode pusteegenskaper under treningsøktene mine. Det er ikke et godt alternativ bare å pakke seg inn i mye varme klær, når man skal trene ute i kulden. Hvis pusteegenskapene er for dårlige blir jeg bare veldig klam og etter hvert kald!

Dæhlie Jacket Aware Wmn. Strategisk plasserte elastiske paneler i tynt, pustende materiale.

Jeg liker fasongen på Jacket Aware Wmn, den er innsvingt uten å være trang. Jeg har valgt jakken i en størrelse, der det er mulighet for å kle seg med et ekstra lag under. Jeg synes det er veldig godt at den ikke sitter for tett, da kan jeg justere med mellomlag under etter intensitet på treningsøkten og temperatur, uten å miste bevegelighet og jeg slipper å føle meg som en «stappet pølse». Jeg anbefaler at man alltid sikrer seg litt ekstra plass når man kjøper langrennsjakke. Jakken blir mye mer anvendelig når man har god plass til å justere med lag under.

Jakken er myk og behagelig å ha på og den er veldig bevegelig. Kragen er foret med tynn fleece og en hakebeskytter dekker over glidelåsen. Dette gjør at man slipper irritasjon fra krage og glidelås. Ermene sitter ganske tett rundt håndleddet, men jeg får fint plass til langrennshansker med tettsittende mansjett inn under ermet. Jakken har to sidelommer med glidelås. Har får jeg plass til mobil, nøkkel, tynne ullhansker og lue. Dette er kjekt hvis man trenger å kle noe av eller på seg under økten.

Jakken er laget i en kombinasjon av mykt og bevegelig 3-lags softshellmateriale med membran, vatterte partier og tynnere elastiske paneler bak på ryggen og under armene. Denne jakken isolerer noe mer enn «klassiske» langrennsjakker som jeg har prøvd. Vatteringen er plassert over skuldre, ned overarmene, over brystet og nederst på magen. Dette er plassene der jeg trenger ekstra varme uten at det blir for mye av det gode. På de mindre kalde (typ ned til minus 6-7 C°) dagene i vinter har jeg bare brukt ett lag med tynt ullundertøy under jakken både til løping og langrennstrening. På kaldere kvelder har jeg i tillegg brukt en godt pustende vest under. Det synes jeg har fungert utmerket. Jeg synes jakken puster bra, denne har godt med ventilasjonspaneler under armene og på ryggen, og jeg har ikke på noe tidspunkt følt at vatteringen er for mye og at jakken er for varm. Jeg synes bare det har vært behagelig med den strategisk plasserte vatteringen. Jeg har ikke hatt problemer med å fryse på fingrene heller, det tror jeg rett og slett er fordi det er lettere å holde hendene varme når man er god og varm over brystet og ned over skuldrene. Jakken er vindtett bortsett fra ventilasjonspanelene under armene og på ryggen. Softshellmaterialet er med membran og gjør at jakken er vanntett på de mest utsatte plassene.

Jeg har ikke testet Jacket Aware Wmn på varmere vårdager med mye sol enda. Jeg kan forestille meg at den da blir for varm, i hvert fall på de harde øktene. Hvis du liker å trene på ski med høy intensitet, tror jeg du må ha en tynnere og mer luftig jakke til dager med sol og høyere temperaturer.  

Ellers kan jeg ikke komme uten om å kommentere jakkens utseende. ALTSÅ for et utrolig lekkert design. Hvit, sort og litt isblå. For en deilig kombinasjon. I denne jakken ser man meget fresh ut. Det kan godt være at skijakkens utseende ikke har noe å si for funksjon og treningsøkten, men det hjelper dog en hel del på motivasjonen at skiklærne er så FINE. Man ligner jo en million!

Sist, men ikke minst kan jeg nevne at denne jakken er laget av resirkulerte materialer, og er et mer bærekraftig alternativ til andre langrennsjakker. Dette er selvfølgelig ikke noe man merker når man bruker jakken, men det kan være greit å vite om, når man skal gå til innkjøp av ny skijakke.

Jeg har brukt Dæhlie Tights Winter Wool 2.0 Wmn til denne jakken. Dette er en langrenns- og løpetights, som er laget i ull med vind- og vannavvisende front. Jeg synes dette settet har fungert utrolig godt sammen så langt denne vinteren. Hvis du ønsker et varmere alternativ kommer det også en skibukse til denne jakken. Pants Aware Wmn er en varmere langrennsbukse laget i samme materialer som Jacket Aware. Pants Aware Wmn er vattert over lårene.

Marie