Hva har de siste tester lært oss?  En oppdatering midt i testsesongen 2023
Test av Holmenkol Syntec FF
Test av Vauhti Pure Race Warm
Er de nye fluorfrie topp-produktene banebrytende på vanskelige, milde forhold – og hvor slitesterke er de?
En fluorfri oppsummering på topp-produktene for lengre løp  

Disse produktene har vi hatt særlig fokus på – Holmenkol Syntec FF og Vauhti Pure Race Warm

Vi har både vært heldige og tid og spennende vær å teste på den siste tida. Mest på Beitostølen, men og fått vært på andre arenaer. Vi har testet på hele skalaen fra -21 til +8 grader, og fra omdannet, kunstsnø til nysnø og regn. Dette er en kjapp oppsummering rundt nye produkter, med tester med særlig søkelys på vått føre. I tillegg til egne tester er vi heldige og har mange skivenner rundt omkring i landet som gir oss tilbakemelding på våre smøretips. Det synes vi er både hyggelig og lærerikt, slik er vi sammen med å bidra til økt skiglede! 

Tidligere favoritter 

Vi har tidligere trukket fram produkter som Vauhti Pure Race Liquid Wet , Start RG Race Red LQ – Rex G41, Maplus BP1 Hot og Rode RXL Warm, som produkter på slikt føre. Ingen av disse er blitt dårlige, men vi har vært spente, er nykommerne bedre? 

Slitestyrke 

Vi har vært veldig fokuserte på dette med slitestyrke. Vi kan slå fast at det ofte skjer noe etter 5 km, selvfølgelig avhengig av snøkonsistens. Det er også produkter som taper seg mye allerede etter 3km, men disse anbefaler vi heller ikke. 
Det vi kan slå fast er at produsentene har jobbet godt på slitestyrke. Oftest har Rex, Start og Maplus vært enere på slitestyrke. Vi kan slå fast at de nye produktene for 2023 fra Vauhti er svært bra på slitestyrke. Holmenkol sine Syntec-pulvere og Syntec FF1- liquid virker uansett å være enda et steg videre kontra konkurrentene på slitestyrke og smussavvisning. Dette gjenspeiles også i prisen. Vi har testet Holmenkol Syntec pulver som ikke har tapt seg nevneverdig etter 15-20 km. Dette er banebrytende

Holmenkol Syntec FF for varme forhold

Vauthi  har kommet med helt ny serie for sesongen 2023, blant disse vil vi trekke fram:  

VAUHTI PURE RACE OLD SNOW LIQUID WARM.  

Dette er en nyutviklet flytende glider for 22/23 sesongen. Denne flytende glideren basert på de gode erfaringene Vauthi har på pulvere og flytende fluorfrie glidere. Glideren kan brukes alene som topp produkt eller sammen med andre glidere. Den gir god glid og har god slitestyrke, spesielt på fuktig gammel snø og kunst snø. Den har ett bredt temperatur spenn og vil fungere bra på begge sider av frysepunktet.  

Vi har hatt best tester på denne når det er varmegrader i lufta og på omdannet snø. Ut fra våre tester blir denne enda bedre med mellomlagsglider eller pulver under. Alltid vasket såle først, benytt Vauhti Pure Clean & Glide. Beste kombinasjonen med den nye flytende glideren vi har funnet til nå er Vauhti Pure Race Old Snow Warm Powder. Dette nye pulveret kan brukes alene, men er aller best i kombinasjon med nevnte Vauhti Pure Race Old Snow Liquid Warm.  

Produsenten sier dette pulveret  både kan smeltes og «børstes» inn, vi har best erfaring med smelting. Metoden vi har brukt er likt det vi har beskrevet i tidligere blogger. Metoden finner du blant annet her:  Blogg om varmt føre og fluorfri gliding

Holmenkol Syntec FF 

Holmenkol Syntec FF er en helt ny serie fra Holmenkol. Serien består av flytende glidere og pulver. Hele serien er produsert ved hjelp av Holmenkols “Syntec – tekologi” . Dette er samme teknologi som de bruker i sine beste fluorpulvere. Da de andre produsentenes pulvere virker å være “oppmalt” glider, er Syntec FF utviklet fra bunn som et pulver for racing. De har produkter for varmt-, mellom- og kaldføre. I denne bloggen setter vi søkelyset på de produktene som utmerker seg på varmt føre.   

De nye flytende gliderene har to nivå, FF2 og FF1:  

Holmenkol Syntec FF2 Liquid Yellow er rimeligere variant til Syntec FF1, den er og litt tykkere å legge, og virker til å være et godt underlag til Holmenkol Syntec FF1 Liquid Yellow. Altså; skal vi gå langt og fort bruker vi FF2 som første steg, FF1 Liquid som steg 2 og til slutt Syntec Pulver FF1 Three/Warm. Dette er det vi foreløpig har som metode om vi skulle smurt fluorfritt for et langløp på varmt føre. Og det står seg som bare det mot fluor-alternativene 

Vi er fortsatt litt usikre på hvilke kombinasjoner og metoder som gjør seg best, men vi trekker fram Holmenkol Syntec FF1 Powder Warm. Dette er virkelig et pulver å regne med, vi har testet det opp mot alle tidligere fluorfrie favoritter, og den har vært bedre enn kjente fluorholdige pulvere. Da spesielt på miksa snø og når snøen begynner å bli blank. Husker du Jetstream gul fra Toko? Eller gamle Holmenkol Yellow? Der de var gode, er dette pulveret helt supert. Det ser og ut til at slitestyrken er god. Så her har du en nyhet for smørekofferten til de store anledninger. 


 

Veien videre 

Vårt neste fokus er å se på ulike metoder og kombinasjoner for både disse og de kjente og kjære produktene.  Vi ønsker å prøve ulik metodikk for hvordan man legger både flytende produkter og pulvere. Vil ull heve? Lønner det seg å filte? I hvilke rekkefølge skal man legge de ulike produktene? Om vi kan finne en lettere vei til god glid er vi glade.  

Så det er bare å følge med, vi har ingen hemmeligheter!