Rex N-serie og Vauhti Pure Grip – store nyheter innen fluorfri festevoks

Test av festevoks. Vi tester ikke bare fluorfrie glidere! Feste er også viktig. Valg av rett festevoks for kaldt føre utgjør like stor forskjell som valg av fluorfri glider

Vauhti og Rex har i det senere lansert hver sin serie fluorfrie festevokser. Begge seriene er utviklet i racing. Vi har sågar blitt fortalt at Rex sitt navn N-Line er Norway-Line, og kokt og mikset i tett samarbeid med det norske landslagsmiljøet.

Fellesnevnerne for Rex N-Line og Vauhti Pure Grip er flere enn bare at de er fluorfrie. Vi har testet Rex N-Line i tre sesonger, mens vi har fått en og en halv sesong med test av Vauhti Pure Grip. Vi har testet de kalde alternativene så mye at vi her ønsker å komme med noen anbefalinger og meninger. Testene er utført av både oss som jobber og tester i Sporten Beitostølen, men også av miljøet vi har knyttet til oss av løpere. I tillegg har det vært viktig for oss å teste Rex N-Line og Vauhti Pure Grip på vanlige turløpere. Metoden er den samme. Forhold/temperatur blir målt, løperen gjør subjektive vurderinger og betraktninger. Alle får begge skiene ulikt smurt, og vet ikke selv hva som er under. Dette loggføres i våre etter hvert så store smørelogger Har noen av våre lesere egne inntrykk eller tips rundt bruken av disse setter vi stor pris på å få høre det.

Fellesnevnerne for Rex N-Line og Vauhti Pure Grip opplever vi slik:

 • Verden har definitivt gått fremover!
 • De er dyrere, men absolutt verdt prisen
 • De er drøyere i bruk, de har vesentlig bedret slitestyrke
 • Slippet/gliden i voksene er klart bedre enn tidligere/konkurrenter
 • De har brede bruksområder
 • Det skal mye til for at de iser, eller krystalliserer seg
 • De er enkle å legge og å korke
 • De kan kombineres med vokser av andre merker
 • De er utviklet for racing, men perfekt for alle som vil ha gode ski på trening.
 • For turrenn/langløp er de virkelig med på å gi deg en lettere reise, fordelene blir større hvor lengre distansen er.
 • Gjennomgående noe mindre aggressive (bedre slipp) enn tidligere favoritter som Rode sine vokser, men ikke følelsen av stadige «tjuvglepp» som på tidligere fluorvokser fra Swix. Dette er utviklet, virkelig!

Sannheten er at verden har gått fremover. Det setter ikke gamle favoritter i et dårlig lys. Er du trygg på grønn Swix eller blå Rode er det fortsatt veldig bra! Er du nysgjerrig på noe nytt er de nye morsomme. Skal du ha best mulige ski er de nye voksene etter vår erfaring nettopp det, best mulig.

Denne gangen har vi testet tørrvoksene fra Rex N- Line og Vauhti Pure Grip for kaldt føre og tørr snø. Her er våre anbefalinger og inntrykk:

Rex N31 Grønn – når det er kaldere enn 10 minus tror vi mange har lett for å smøre med litt for myke vokser. Da mister man mer glid enn det man kan vinne med å velge rett glider. REX N31 er voksen du tar frem i kalde, stabile perioder. Det knirker i snøen, sporene er faste og det er rett og slett trått å få glid. N31 er en makeløs god festevoks for skikkelig norsk innlandsvinter eller polare forhold om man vil ha både trygt feste og optimal glid. Aller best sammenlignet med konkurrentene syns vi denne er når det er kaldere enn minus 15 i snøen.
Vi bygger gjerne alle lagene med samme voks på dette føret, men smelter inn det første, gjerne blandet med en basevoks.
Aktuell for tur, trening og konkurransebruk, men ikke et «must» for turbrukeren

Rex N21 Blå – den perfekte blå voksen. Dette er en voks som er aktuell for både tur, trening og konkurransebruk.  Erstatter blå, blå ekstra, osv. Dette er voksen for solskinnsdager, snø på trærne, god glid, normale vintertemperaturer. Bra slipp, og etter hvert vår mest brukte voks. REX N21 erstatter for oss en rekke vokser vi har vekslet mellom på temperaturer mellom 3 og 10 minus. Blir det kaldere enn 10 minus foretrekker vi oftest N31. Den har veldig godt slipp, og trygt feste. Blir det nysnø i samme temperaturområdet, eller litt løsere spor velger vi neste mann:

Rex N21G er tilsatt grafitt. Dette gjør at nysnø/snøkrystaller ikke fester seg i voksen. På boksen står det -1 til minus 12. Etter vår erfaring er dette et litt for stort temperaturområde. Dette er en voks for nysnø og fallende nysnø. Kryper det noe særlig over -4 kan den være litt glatt. Da begynner det gjerne å bli blankt i sporene, og fuktigere snø. Da foretrekker vi Rex Racing Service 30GB. Er det kaldere enn minus 10, i alle fall om det fortsatt snør, eller ikke er kjørt med maskin etter forrige snøfall så gir Vauhti Pro Green bedre feste
N21G er ikke en voks turgåere/mosjonister trenger, men i rennsammenheng er den viktig. Dette er en voks som sitter i nysnø, men som fortsatt har slipp og liten fare for ising.  Vi bygger stort sett lagene med blå N21, og bruker N21G på de to siste lagene.

Vauhti Pure Grip Pro Green – dette er et trygt valg, og en voks alle som er glad i å gå på ski bør eie. Dette er ikke ulikt Rex N21G en voks for kalde nysnøforhold. Forskjellen er at Vauhti Pro Green gir tryggere feste over et større temperaturområde. Rex N21G er ofte perfekt mellom 4 og 10 minus slik vi opplever den. Pro Green gir ved nysnø, fallende snø, løse løyper trygt feste fra alt mellom 6-7 minus og 20 minus. Når det snør på disse temperaturene, eller det fortsatt er løst etter forrige snøfall er det ofte litt vanskelig å smøre. Man må på mykere vokser som gjerne iser og/eller stjeler mye glid. Med Vauhti Pro Green er dette nærmest for historie å regne. En veldig god voks på kald nysnø! Her bygger vi gjerne alle lagene med samme voks. Det første laget varmer vi inn med jern.
Denne voksen kan misforstås som ren grønn voks, men er egentlig like mye blå, som den er grønn. En anbefalt voks for tur, trening og konkurranse

Vauhti Pure Grip Race Blue – Vi sa at Rex N21 Blå passet best ved normale vinterforhold fra 3 til 10 minus. Race Blue kompletterer den fra 8 minus og kaldere. Den er litt mykere enn Rex N31 Grønn, og passer i likhet med den da det er skikkelig kaldt, men er også veldig god helt fra ca 8 minus og kaldere. Vauhti Race Blue er glatt om det snør eller er løst, men gir på den andre siden veldig god glid og bra feste på faste forhold.
For turbrukeren og mosjonisten som vil ha en god og rask allrounder på kalde, tørre forhold er denne svært god. Den dekker «alt» kaldt og tørt (-8 til -20) så lenge det ikke er nysnø.
For racing er den høyaktuell mellom Rex N21 Blå og Rex N31 Grønn

Oppsummert:

Rex N31 Grønn – faste forhold, mikset snø, knirker, polart – temp: -10 til -20.
Racing og turrenn

Rex N21 Blå – normal vinter, fast, mikset snø, finkornet – temp: – 3 til -10. For tur, god også ned til minus 15. Racing, turrenn, mosjon, turbruk

Rex N21G – nysnø, løse spor, fallende snø – temp: -4 til – 10.
Racing og turrenn

Vauhti Pure Grip Pro Green – nysnø, løse spor, fallende snø – temp: -7 til -20.
Racing, turrenn, mosjon, turbruk

Vauhti Pure Grip Race Blue – kalde forhold, fast, mikset snø, finkornet – temp: -8 til -20.
Racing, turrenn, mosjon, turbruk