Normal Kjerag – Skoen for eliteløpere og mosjonister

Nnormal Kjerag er resultat av Kilian Jornets enestående kjærlighet for natur, fjell og terrengløping. Når tidenes beste fjelløper bestemmer seg for å lage løpesko, vet han i alle fall hvilke krav det faktisk stilles til en terrengsko.

Nnormal Kjerag var først å finne i butikken på Beitostølen fra våren 2023. På bruket var det store forventninger knyttet til disse skoene, deriblant undertegnede som raskt skaffet seg ett par.

Til tross at jeg ikke er den beste eller mest ivrige terrengløperen ble det gjennom sommeren mange fine turer i terrenget rundt Beitostølen. Skoen har på mange måter imponert meg, men har også sine begrensninger på andre måter. Her kommer litt om mine opplevelser med skoen, hvem jeg tenker den passer til og hvorfor jeg ville, eller ikke ville investert i denne skoen: 

Førsteinntrykket mitt av Kjerag var att dette er virkelig en sliter av en sko. Overdelen er kraftig, men fortsatt lett. Skoen virker gjennomført, og ekstremt slitesterk selv i det tøffeste terreng.

Når man først får på skoen er det ikke noe direkte «hånd-i-hanske» følelse. Skoen er ekstremt stiv i overdelen, og etter min mening ikke direkte komfortabel. På dette stadiet skal jeg innrømme at pressing og ubehag gjorde meg meget skeptisk, men jeg tok sjansen likevel.

Etter 30 minutters løping var overdelen en helt annen. Den myknet ekstremt raskt, samtidig som den fortsatt hadde hold nok til å gi en trygg og stabil følelse. Her slipper man det jeg synes mange andre terrengsko bommer litt på – med at man blir flytende litt rundt i skoen, da overdelen ikke klarer å stå imot kreftene som oppstår sideveis og i lengderetning i høy fart og ulendt terreng.

Mellomsålen på skoen er lett, responsiv og dempende. Den er såpass tynn att man kjenner absolutt alle steiner, kvist og lignende i terrenget. Her er jeg litt todelt i hva jeg synes: på den ene side gir dette en ekstrem følelse av kontroll, uansett hvor teknisk terrenget er. På den annen side opplkever jeg som er mer vant til asfaltsko med tykke mellomsåler at jeg nærmest blir litt «sårbeint». Noen slike kompromisser må man naturligvis gjøre, da ingen terrengsko vil være ideele på alt, men jeg tenker dette er noe man bør ha i bakhodet om man vurderer ett par Nnormal Kjerag.

Yttersålen på skoen har virkelig imponert meg. Lite overraskende, det er jo tross alt Vibram. Skoen har lave knaster, men gir ett enestående grep i alt av terreng. De lave knastene gir også en tett følelse mot underlaget, noe som igjen påvirker følelsen av kontroll. Yttersålen på skoen er muligens det jeg liker absolutt best med skoen!

Jeg tenker Nnormal Kjerag er skoen for deg som oppsøker krevende terreng, løper mye og er godt herdet i benene. Jeg vil i utgangspunktet anbefalt skoen til kortere distanser, men her er det mange gode løpere som motbeviser seg. Det er vanskelig å sammenligne seg med Kilian, men når han kan vinne løp på 50+ kilometer i skoene, bør en godt trent mosjonist også trives i denne på lengre distanser.

God løpetur!

Simen