Her er Asgeir sine favoritter fra Duo for ørretfiske i høyfjellet

Det japanske merket Duo traff oss med et smell sommeren 2021. Ryktene hadde gått et par år: «Det er noen nye japanske wobblere som fisker bedre enn noe annet». Sommeren 2021 kom merkets norske representant Erik Walmann innom butikken, vi tok en fisketur og resten er en utrolig suksess-historie.
Duo har forandret vårt fiske til noe radikalt annerledes og vesentlig bedre enn før. Jeg har ordene i behold når jeg sier at jeg aldri har vært i nærheten av en slik fangsteffektivitet før.

Duo gir flere og oftere større fisk. Jeg kan sette to streker under det svaret.

De som kjenner meg vet at jeg fisker «litt» etter ørret, hovedsakelig i fjellet. Siden barnsben, og det begynner jammen å bli mer enn 30 år har ørretfiske vært den store, altoppslukende lidenskapen. Jeg har variert stort i metoder, alt har vært prøvd, fra meite via flue til tradisjonelt sluk og spinnerfiske. Midt på 90 tallet begynte vi å dorge på Vinsteren med finske wobblere, hovedsakelig fra Rapala. Utfordringen ved spinnfiske var at kastelengdene var svært begrenset. Uansett oppdaget vi at wobbler – det er effektivt. I dag har alle produsenter wobblere som du kaster godt med om du har rett stang, snelle og line.
Jeg har uansett ikke oppdaget andre fabrikater som har det utvalget av kastbare wobblere som kan fiskes med i en hver situasjon, slik som Duo har. De har tunge wobblere som kan fiskes grunt, de har små wobblere som fortsatt kan kastes godt, og ikke minst har de wobblere som fint kan kombineres både til dorging og spinnfiske, altså kasting.

PS! Stenger, snører og sneller er virkelig revolusjonert i bedrede egenskaper de siste årene. Spør oss om råd – her er det vanvittig mye fiskeglede å hente!

I dag er nærmest alt jeg fisker med wobblere i en eller annen form, og selv om jeg tester andre merker er det DUO for alle pengene. Uovertruffen effektivitet og svært morsomme å fiske med. Alle kan på enkel måte få det til med DUO, men husk at også fiske er en ferdighet som krever både trening og interesse. Enten fisket foregår fra båt eller fra land så er mitt fiske et aktivt spinnfiske. Vi forflytter oss ofte og kaster etter fisken på steder vi har tro på.

Jeg har flere ganger blitt utfordret på å lage en topp 3 eller topp 5 liste for fisket etter sky fjellørret. Det er en helt håpløs oppgave. Etter utallige timers fiske i alle slags situasjoner, vær og årstider vet jeg det. Å ha et utvalg i typer wobblere og ikke minst farger er det som oftest skiller suksess fra fiasko. Da holder det ikke med 3 eller 5 varianter i skrinet. Jeg har sikkert 100 med meg. Da kan jeg variere uansett situasjon. Det byttes ofte wobblere. Jeg er nøye på ikke å favorisere en enkelt modell. For meg som har lyst til å lære wobblerne å kjenne så må det varieres. Ellers så er det sikkert slik at man får mest fisk på det man fisker mest med. Jeg prøver å være bevisst og gi alle lik svømmetid.

Når jeg nå lager en topp 20 liste må du se på den med argusøyne – dette er mine favoritter, og det blir nødvendigvis basert på statistikk fra der jeg fisker mest. Mitt fiske foregår oftest i min bakgård – Øystre Slidre statsalmenning, med den store fjellsjøen Vinsteren spesielt. Jeg fisker også masse i vann og elver av ulike størrelser ellers i Valdres, Gudbrandsdalen og Jotunheimen. Nesten alt fisket foregår i høyfjellet fra 1000 moh til 1400moh. Jeg har presentert og solgt wobblerne på denne listen til ivrige fiskere over hele Norge. Tilbakemeldingene er meget gode, så det er tydelig at dette utvalget fungerer andre steder enn bare i min bakgård.

Listen jeg her presenterer innebærer sikkert mange overraskelser, og du kan helt klart være uenig, det har jeg full forståelse for. Fisking er ingen eksakt vitenskap. trekk fra, eller spe på med egne favoritter uansett merke.

Ha med deg øyne, ører og registrer hva som skjer når en fisk er interessert. Kjøp deg en lett stang med rask aksjon og dertil egnet snøre og snelle. Da er jeg sikker på at det er et tidsspørsmål før du lykkes.

Asgeirs topp 20 liste for fiske etter fjellørret:

Duo Beach Walker Axcion Slim 85 er en viktig modell for meg. Perfekt slank fasong som gir kontrollerte kast uansett hvor mye det må blåse. Ekstreme kasteegenskaper de gangene det er behov for det. Til tross for 21 gram kan den fiskes sakte inn selv i grunt vann. I dype fjellsjøer som Bygdin lar jeg den synke helt ned før den fiskes inn rykkvis eller med stopp-start. I grunne fjellvann gir den muligheten å nå ut dit de store står, og kan fortsatt fiskes sakte og rolig inn over grunnene. Et unikt bete!

Beach Walker Axcion Slim 85 UV Flash. En helt rå farge som virkelig har fått legendestatus i Norge. Virker å fiske i mange typer både vær, lys og dybder. For meg har UV Flash vært spesielt god i dårlig vær og i kaldt vann

Beach Walker Axcion Slim 85 Amund. Dette er eget design, og jeg er stolt av denne. Oppkalt etter eldste sønn. Fargen Amund fisker svært godt under mange forhold, denne har vært god i både solskinn, i varierende lysforhold, og ikke minst ved solnedgang. Amund er nok ikke en typisk farge for kvelder og mørke, eller i de aller klareste vannene, men alt midt i mellom.

Beach Walker Axcion Slim 85 Blackear Sardine. Denne fargen henter ut det beste av Axcion Slim 85, da matcher den typisk agnfisk i både farger og fasong. Blackear Sardine trigger ofte stor fiskespisende fisk, og er en farge som fisker under de fleste forhold i de fleste vann vi prøver. Svært naturtro, og mye liv i designet.

DUO Onimasu Kagura 88F er en flytende wobbler jeg er blitt glad i. I butikken legger vi merke til at mange vurderer den som for stor til ørret. Dette er jeg uenig i. I elv, spesielt tidlig og sent på sesongen har denne modellen virkelig gjort en forskjell for meg. På Kagura 88F har jeg fått fisk i alle størrelser under svært vanskelige forhold når ingenting annet virker.  Kaster svært godt, flyter, og tåler både mye strøm og høy fart, men kan også fiskes svært rolig. Kagura 88F gjør mye ut av seg, både i form av lyd, bevegelser og silhuett. I brefarget elv eller da fisken er treg grunnet lav vanntemperatur er denne modellen rå. Vil også legge til at mange lykkes med denne ved dorging.

Jeg vil trekke frem en farge som får plass på min topp 20: Onimasu Kagura 88F – Yamame

DUO Realis Vibration G-Fix er vibrasjonsagn nok mange forbinder med storørret-fisket i spesielt Mjøsa. Dette er vibes som søker raskt ned, og som gir deg helt andre muligheter til å fiske av fra bunnen og opp, spesielt der det er dypere forhold. For meg er dette baits jeg bruker fra land der det brådypt. Ved spinnfiske fra båt syns jeg veldig ofte at nettopp G-Fix er det som lurer frem fisk fra dypkanter og i områdene rundt frittliggende grunntopper. I Vinsteren og Bygdin har jeg etter hvert fått mange av mine største fisker på nettopp disse. De rasler, vibrerer og lager masse støy og oppmerksomhet nære fisken.
Den fysiske forskjellen i størrelsen på 62 og 68 er ikke så stor, men vekten er henholdsvis 14 og 21 gram.

Realis Vibration 62 G-Fix – Solan Sunshine.Denne er alltid med. Fargen er knallbra, og etter mitt skjønn passer Solan Sunshine aller best på nettopp solskinnsdager. Også en svært aktuell farge i den gylne timen da sola i fjellet går ned.

Realis Vibration 68 G-Fix – Iris Flare. I mitt hode er dette en allroundfarge som i likhet med UV Flash evner å levere veldig godt på dager med lavtrykk og dårlig vær. Gir fisk der det er skikkelig dypt, og gjerne midt på natta. Mulig det er noe med iris-fargen som gjør at fisken oppfatter den ekstra godt i dårlig lys.

DUO Realis Rozante 77SP. Dette er en wobbler med suspending egenskap. Det betyr at den er «vektløs» i vannet. Jeg lover at denne egenskapen skal ved riktig utnyttelse være det som virkelig skiller på forsiktig fjellørret. Ved vanlig innsveivning svømmer disse med veldig delikate, rolige bevegelser på ca 1 meters dyp. Når du gjør et spinnstopp så blir den stående i vannet noen sekunder uten hverken å synke eller stige. Dette er da forsiktig fisk bestemmer seg for å hogge. Rozante er et must til spinnfiske i både elv og vann, fra både båt og land. Kasteegenskapene er takket være et avansert vektsystem svært gode. Om du dorger etter fjellørret er dette modellen du først og fremst ser til.

Realis Rozante 77SP –  UV Flash. Fargen UV Flash er som tidligere sagt noe vi ikke kommer unna. Virker å fiske i mange typer både vær, lys og dybder. For meg har UV Flash vært spesielt god i dårlig vær og i kaldt vann. Det er virkelig flott at vi nå har Rozante i denne fargen i sortimentet.

Realis Rozante 77SP – Mat Rider OB. Mat Rider OB er en farge som ikke er så typisk i Duo sitt fargekart. Den er matt i overflaten og går over mot det mørke. Samtidig har den en rød buk vi vet at trigger svært ofte. Har fisket svært godt i mørket, men også en allrounder som leverer fisk i situasjoner når vann og himmel ikke er på det akkurat lyseste og klareste. De største fiskene vi kjenner fra Vinsteren sommeren 2023 ble tatt på nettopp denne. Dette var i mørket på grunt vann.

Realis Rozante 77SP – Brown Trout ND. Denne fargen er en virkelig flott imitasjon av brunørret. Av en eller annen grunn har den gitt meg mest fisk i elver – mulig det er fordi småørreten der ofte er mørk og brun. En god ørretimitasjon er selvfølgelig aldri feil og kan alltid gi fisk.

DUO Spearhead Ryuki 70S. Dette er den virkelige hovedmodellen til ørretfisket. Dette er og uten sammenligning den wobbleren vi både selger mest av og fisker mest med. Et helt utrolig godt bete hvor absolutt alt stemmer. Størrelsen er perfekt, 7 cm lengde er som oftest akkurat passe, 9,5 gram gjør at man med dagens stenger og liner kaster denne slanke wobbleren akkurat så langt og presist man trenger. Fargeutvalget er enormt! Spearhead Ryuki 70S gir respons til fiskeren, man kjenner virkelig hva som skjer. Jeg vet vel heller ikke om noen andre wobblere som reagerer så godt på bevegelsene du som fisker setter med stangtuppen, såkalt «twitch & jerk». Dette er svært motiverende alle timene man faktisk fisker uten å få fisk.

Alle Spearhead Ryuki er det vi kaller finesse-wobblere. Alt er bygd for å balansere egenskapene perfekt. Krokene er lette og tynne, lakken er ikke unødig solid og tykk, og leppene sitter ikke med en stor klake lim. Alt for å gi den perfekte gangen. Kvaliteten på wobblerne er svært gode – men en snapvirvel i nesa vil slite den. Kaster du den i stein kan det hende det ikke går bra. MEN – Spearhead Ryuki 70S er det mest effektive vi har fisket i fjellet med. Ferdig snakka.

Her kommer noen av mine absolutte favoritter av Ryuki 70S til bruk på fjellet:

Spearhead Ryuki 70S –  Iwana II , høysommer, god trivselstemperatur i vannet og generelt bra fart i fisket, ja da er denne røyeimitasjonen ofte rå. Kombinasjonen rødt og grønt fungerer ofte også godt i brefarget vann. En av våre storselgere.

Spearhead Ryuki 70S – True Gill. Dette er wobbleren jeg tok flest fisker på sommeren 2023. Det må da tillegges at jeg brukte mye tid steder ørekyta gyter, altså tidlig på sommeren. Er etter mitt syn en veldig god imitasjon av gytende ørekyte, og bør kunne fungere mer eller mindre uavhengig av værforhold.

Spearhead Ryuki 70S SW – Mazume Sardine. Blå himmel, sol, klart vann. Mazume Sardine er en ener under slike forhold. Godværs-bait!

Spearhead Ryuki 70S – Solan Sunshine.Fargen er knallbra, og etter mitt skjønn passer Solan Sunshine aller best på nettopp solskinnsdager. Også en svært aktuell farge i den gylne timen da sola i fjellet går ned. Kan nok også være så effektiv på grunn av likskapen med gytende ørekyt.

Spearhead Ryuki 70S – Berry Bait.Rosa, lilla, rød, altså varme farger, men samtidig ganske mye skinn og liv. Dette er etter min erfaring farge som utpeker seg i varmt vær med røde kvelder og morgener. I tillegg: Dette er fargen for kalde breelver og vann hvor vannet er skikkelig grønt.

Spearhead Ryuki 70S M-Aire – Emerald Yamame.For oss en ny farge i 2023. På sensommer og høst fisket denne seg raskt inn på «førsteelleveren». Viser seg å være rått effektiv på de vannene som virkelig ligger høyt, altså fra 1300 til 1500 m.o.h.

Spearhead Ryuki 70S – Ghost Grape Mullet. «Ghost» betyr at du kan se gjennom, altså transparent. Vi har de to siste årene vært veldig oppmerksomme på fordelene med ghost-farger. Er fisken i det forsiktige hjørnet virker den å tørre å prøve disse. Om man har etter mye fisk som ikke vil sitte («lausbett») vil en ghost kunne løse problemet. Ghsot Grape Mullet er min favoritt så langt innen genren.


Spearhead Ryuki 70S – Gold Yamame. Gullfargede wobblere er for meg svært viktig når solen er på tur ned og både himmel og vann er gyllent. Dette er ofte den aller viktigste timen fiskemessig, og da må ting sitte. Gold Yamame har for meg vært en av de aller viktigste agnene på Vinsteren.

Spearhead Ryuki 70S SW – Green UV Flash. Ny farge i 2024. Testet og fisket med siden slutten av april. Klarer ikke helt å sette den i kategori enda, men den har levert så rått, at denne vil jeg virkelig anbefale å sikre seg.

DUO Spearhead Ryuki 60S er en cm mindre enn 70S. Å gå ned en størrelse kan ofte være noe som gjør sitt. Og jeg velger meg en farge her, det er Yamame Red Belly. Rød buk og fiskelik design ellers er en vinner. Jeg har flere ganger sagt at Yamame Red Belly er på min topp fem.. Og jeg ville altså valgt den i 60S om jeg må velge.
Kjøp Spearhead Ryuki 60S  – Yamame Red Belly er mitt råd.

DUO Spearhead Ryuki 50S er enda mindre. Vi kommer ikke utenom denne luringen i fargen Midnight Bee. En typisk kveldsfarge som jeg har hatt stor glede av på brekk og oser med lite vann og stor fisk..
Her finner du Spearhead Ryuki 50S – Midnight Bee

Da gjenstår det bare å ønske lykke til!

Mvh


Asgeir