Utstyret som tar løpeturen til neste nivå!

Terrengløping er en av våre favorittaktiviteter på Beitostølen. Basert på våre egne erfaringer og opplevelser har vi satt sammen en guide med vårt favorittutsyr, til deg som ønsker å ta løpsopplevelsen til neste nivå.

Vann- og vindtett bekledning

I fjellet møter man alt av vær og vind. Ting snur raskt, og man må være forberedt på det meste. I tillegg til den lette og luftige shortsen er det ofte lurt å ha med en regnjakke og bukse. Her finnes det mange mange varianter, men dette settet fra Arcteryx har imponert oss litt ekstra:

Disse ultralette plaggene kommer alle med en vann- og vindtett Goretex-membran. Dette gir suveren beskyttelse mot ruskete vær, samtidig som plaggene er designet for å hjelpe deg å yte optimalt. Plaggene har en romslig passform for god bevegelighet, praktiske detaljer for å raskt kunne tres på over sko og andre klær, og tar ikke minst minimalt med plass i løpevesten. Geniale sikringsplagg å ha med i skiftende værforhold.

Drikkevest

En god drikkevest bør alle terrengløpere ha i skapet. På lange turer er det alltid greit å ha med drikke, næring og litt ekstra klær. For oss er drikkevest alltid fasiten på løpetur, med en komfort som ikke kan sammenlignes med for eksempel ett drikkebelte.

Det finnes mange type drikkevester. Vestene kommer i ulike volum og med ulike løsninger, men de ulike modellene fra de ulike leverandørene bygger ofte på mye av det samme. Våre beste tips til valg av løpevest er:

  1. Finn riktig størrelse – Vesten bør sitte tett, slik at den ikke hopper opp og ned når man løper. Samtidig må vesten være stor nok til at man får beveget seg fritt og at den ikke klemmer. Dette vil også gi ubehag på lange turer.
  2. Tenk gjennom hvilket volum du velger – Vestene kommer som oftest med en oppbevaringslomme på ryggen, med ulikt volum fra modell til modell. Her er det greit å tenke gjennom hvilke type turer man løper mest, for å finne sitt behov. Lange turer i fjellheimen krever ofte litt mer klær og utstyr enn turene i marka, noe det er greit å huske når alternativene skal kokes ned til en vinner.

Her er noen av vestene vi på Sporten Beitostølen velger selv:

Solbriller

I terrenget merker man raskt forskjellen på gode og dårlige solbriller. Brillen må sitte tett, dekke godt og være optisk presise for å kunne passere de mest krevende stiene med den råeste selvtilliten.

Julbo er ett fransk brillemerke, med røtter helt tilbake i 1888. Målet var å lage briller for bruk i de franske alper, noe som stiller ekstreme krav til optikk, passform og kvalitet. I dag brukes brillene av eliteutøvere innen løping, langrenn og sykling og har etter hvert blitt favoritter hos oss på Sporten.

Julbo leverer flere ulike sportsbriller, derav to av våre favoritter, Frequency og Density. Vår opplevelse er at løpere med smalt fjes trives best med Frequency, mens bredere fjes passer best med Density.

Tekniske løpesokker

I terrenget får beina nok juling som det er – hvorfor gjøre det værre med dårlige sokker? Riktig valg av sokker vil gi en helt annen opplevelse, ved å hindre ginissing, ubehag og blemmer.

Når det kommer til sokker vet vi løpere har ulike preferanser. Noen sverger til ull sesongen gjennom, samtidig som andre trives best i syntetiske materialer. Uansett hvilke materiale man velger er passform og slitestyrke viktige egenskaper i løpesokker. Her er noen noen av våre favoritter til terrengløperen:

Vi håper at disse tipsene kan komme godt med på ditt neste eventyr på stien. God løpetur fra oss!