Sesongens første blogg omhandler litt om våre tanker rundt tester og hvordan vi jobber, men aller viktigst; konkrete tips om valg av smelteglidere til konkurransebruk. Vi kaller disse som oftest for mellomlagsglidere.

Smelteglidere for konkurransebruk – vi har forsøkt å sortere ut de beste fra våre tester
Denne fluorfrie bloggen passer deg som har erfaring med skismøring, og som smører ski til konkurranser hvor slitestyrke over lengre distanser er en kritisk faktor i tillegg til glid.
Det vi skriver her er som sagt rettet mot konkurranser og spissing av glid, ikke mot turbruk og barneskirenn.
Våre tidligere blogger er fortsatt aktuelle, men presenterer her vår oppdaterte liste på mellomlagsglidere for konkurranse. Når vi snakker på tvers av tidligere er dette fordi vi rett og slett har lært mer. Vi er ikke bastante her heller, vi tror mer enn vi vet. Det fascinerende med skitesting er at dess mer vi gjør det, dess flere spørsmål får vi. Vi liker å være nysgjerrige, og er fullt klar over at temaet «god glid» er i stadig endring. Testingen viser gang på gang at om det kommer nye produkter setter det ikke nødvendigvis eldre produkter i et dårlig lys. Fluorfrie glidere er tross alt noe det er jobbet med i mange år.
Litt om hvordan vi jobber
Vi tester mye. For oss «amatører» er volumet viktig. Vi har målrettet og systematisk testet fluorfri glid siden høsten 2018. Så etter hvert har vi litt å fare med, samtidig som vi har blitt godt kjent med fagmiljøer som andre smørere på alle nivå, produsenter, distributører og de som faktisk lager gliderne. Utrolig interessant. Det aller mest lærerike må vi nok uansett si er all feedback og viten våre kunder sitter på og deler med oss. Dere foreslår og vi tester, noe som er skikkelig artig.
Vi jobber to og to, hvor vi går på skiene, parallelltester, går mer på skiene, kjører ny parallellest osv. Forrige sesong og i år har det dreid seg mye om å få mange kilometer på de ulike produktene. I og med at i alle fall de hittil to mest profilerte av oss ikke blir yngre og yngre, har vi koblet på yngre krefter som orker å gå langt. De er også helt råe på å plukke gode ski på følelse og beskrive hva de opplever. Takk Simen, Eivor, Jon Rolf og Vegard!
Vi har siden dag 1 hatt en svært grundig måte å logge testdata på. Dette har vært essensielt.
Vi prøver å gå forsiktig frem, endre en og en faktor så langt det går. Vi er amatører, men prøver å gjøre ting skikkelig, solid, nøyaktig og med samvittighet. Vi er helt klare på at det ikke er to streker under svaret på det vi gjør. Det er mye som kan fungere bra, og helt sikkert bedre enn det på gitte fører. La oss høre din erfaring – du skal vite at det virkelig er noe vi setter pris på! Vi er nysgjerrige og tester ut.
Om vi nå er litt glade og overentusiastiske amatører har vi mange tester. Det vi håper kan være nyttig for deg som kunde er det faktum at vi tester på kryss av alle merker. Bare denne sesongen har vi testet produkter fra 15 produsenter. Fra noen av produsentene er det heller ikke rent få produkt vi har hatt inne. Dette gir en omfattende statistikk, hvor målet først og fremst er å finne det som glir best, er best å gå på og står distansen ut. I nesten like stor grad dreier det seg om å plukke produkter ut av smørekofferten, eller rettere sagt vårt sortiment. De holder rett og slett ikke mål i våre tester. Da bruker vi heller tiden på å bli bedre kjent med det som virket etter innledende tester.
Vi har mange nye produkt under test. Mer om det kommer også veldig snart. Ved siden av slitasjetester gikk mye av forrige vinter på metodetester. Altså – hvordan skal vi få produktene til å sitte godt på skisålen og gi god glid. Dette kan varieres med verktøy som børster, ull etc, det er nærmest bare fantasien som setter grensene. Vi har testet i 4 år og ser at metodikkene vi før har beskrevet fortsatt er solide og gode, om enn med noen variasjoner.

Å teste ski krever ressurser
Vi har testpark med nullstilte ski – avansert slipemaskin – måleutstyr – smørevogn og alltid klare skiløyper rett utenfor butikkdøra. Vi har skiløyper fra oktober til juni. Vi smører på NC og kan nedlegge utallige timer med flere gode menn og kvinner til å teste. Det er svært få som kan legge ned den innsatsen vi gjør. Vi liker ikke å ha så mange hemmeligheter og elsker å dele av det vi finner ut. Det er svært ressurskrevende – skal vi klare å fortsette med dette er vi prisgitt kunder som handler hos oss. Så takk til dere! Vi prøver å være konkurransedyktige på pris, men kan ikke love vi er billigst. Men målet er å gi deg som kunde en absolutt optimal merverdi innen skismøring og fluorfri gliding. Vi har rett og slett lyst til å hjelpe deg å navigere i smøringsjungelen. Vi er tjent med at nettopp du får det til!
Vår måte: Grunnglider – mellomglider- flytende glider
Prinsippet vi jobber med: En skisåle skal til vanlig behandles med en god parafinglider lagt med smørejern. Skal man på konkurranse legger man så en høyverdig mellomlagglider og på topp en flytende glider.
Vi tester flere forskjellige metoder, pålegging med ullrotor er en populær metode, å legge flytende glider rett på vasket såle er en annen. Vi prøver å lære mer om slike kald-applikasjoner, men er på langt nær utlærte. Dette er metoder som er i vinden, og som vi er veldig nysgjerrige på. For øyeblikket sliter vi ikke med god glid, men med glid over distanse med disse metodene. Vi faller stadig tilbake på dette med å legge glider med smørejern i bunn, grunnlag og mellomlag, så kommer flytende produkt oppe på dette som et supplement.For å forklare nærmere: Forberedelser til et skirenn ser for oss slik ut: Skiene er allerede godt behandlet med en god glider som for eksempel Red Creek Fluor Free Violet, Holmenkol Betamix eller Swix PS6.
Så tester vi noen gode mellomlagsglidere (som er det vi jobber med i denne bloggen).
Etter dette har vi som utgangspunkt at en flytende glider mest sannsynlig vil heve glid og slitestyrke på den beste mellomlagsglideren. Vår erfaring er at i all hovedsak kan vi jobbe på tvers av merkene.
Det er ikke gitt at en flytende glider oppå den innsmeltede mellomlagsglideren hever glid og slitestyrke, så har man materiell og tid kan man med fordel teste dette ut. Som sagt, vi opplever på våre tester at flytende glider på topp av en innsmeltet glider som oftest hever både glid, følelse og slitestyrke.
Til slutt kan man teste toppinger. Her fins det gode flytende toppinger og her fins det gode «såper» som kan legges med ull. Det er ikke gitt at disse vil heve gliden over ønsket distanse, men dette kan om man har anledning testes.
Magien ved å gjøre ting enkelt, standardisert og grundig
Vi understreker nok en gang at dette baserer seg på vår testing, og at det nærmest garantert fins andre veier til gode ski.
Vi mener uansett at vi har funnet litt magi i å gjøre ting likt hver gang rent arbeidsmessig. Ved hjelp av få produkter og få verktøy. Når man har standardisert prosessene og er trygg på sine produkt har man plutselig spillerom til å leke ved siden av om man vil finne noe som gir enda bedre ski. Det magiske er at man da har kontroll på hvilke faktorer man endret under forsøket, og har tryggheten og rutinene til å finne tilbake til resepten som fungerte sist gang.
Altså: Skisålen «mettes» med en god parafinglider til trening og som vedlikehold. Til konkurranse legger man en god mellomlagsglider og topper denne i de aller fleste tilfeller med en flytende glider. Så kan man utforske med en topping om man vil. Etter konkurransen vaskes skiene med sålerens og pålegges parafinglider med smørejern igjen.
Vårt mål til deg som kunde er å finne robuste produkter. De skal fungere over et bredt område og prestere jevnt bra. Vi bruker å si at for å gå ut med en anbefaling på et konkret produkt skal det være topp tre i glidtest minst fem ganger. Mellomlagsgliderne vi her omtaler har vært topp tre mye oftere enn det.
På testene våre eller under settinger i konkurranser leker vi masse med mer spisse produkter – men det er ikke de vi først og fremst skal markedsføre eller anbefale.
Våre konkrete anbefalinger til mellomlagsglidere for konkurranser november 2023
Ut fra vår testing (vi er ingen kjemikere) har disse på snø en overraskende stor effekt på den flytende glideren man legger oppå. Slitestyrke og glid bedres markant. Løperens følelse i lav fart og tyngre terreng bedres også stort sett med rett mellomlagsglider for dagens forhold.Vi bruker flytende glidere på topp nesten uansett. Her hører vi det er flere som er på kryss av oss. Og det er veldig interessant. Vi prøver å lære å gjøre det enklere og bedre for hver dag, og snakker mye med nettopp de som har andre erfaringer enn oss. Det eneste som er sikkert er at vi ikke er utlært, men at vi kanskje kan litt mer enn forrige gang vi testa.
Produktlisten:
Start SG10: Til tross for lav pris en svært god glider fra begynnende knirkesnø og kaldere. Kan godt finne på å vinne alene uten flytende glider på topp. Fungerer godt med de fleste kaldeste alternativene av flytende glidere fra de ulike produsentene.
Start RG Race Blå: Den virkelige allrounderen for stabile vinterforhold: det er kaldt, men ikke polar-kaldt. Kan gå godt alene på eldre, finkornet snø. Vi kombinerer denne med de fleste blå og noen ganger fiolette flytende glidere fra de fleste leverandører
Holmenkol Syntec FF21: Finnes både i 150g og 2x35g forpakning. En svært høyverdig og slitesterk glider som glir godt i seg selv. Stort temperaturspenn, gir skikkelig grunnlag for andre flytende glidere, spesielt blå og fiolette. Vi har testet aller best på denne ved 7-10 minus. Bruksområdet er uansett større i begge ender. Lang distanse, ja takk!
Rex NF21G: En helt rå smelteglider for dager med fallende nysnø eller helt fersk snø. Her legger vi ofte NF21G flytende på topp. Denne komboen er kanon når det er ganske kaldt og snør. Kan kombineres med en rekke andre flytende produkter også.
Maplus HP3 Red Eco: Dere som har fulgt oss vet vi er glad i denne. Vi husker aller best råe ski på minus 3- -7 på omdannet snø og snø under omdanning. Takler fallende snø mindre bra. Toppes alltid med en flytende glider i blått eller lilla segment
Rode Endurance: Denne er god altså! Veldig anvendelig, veldig bred. Meget god slitestyrke. Er lett å få til gode ski på de fleste snøtyper, og vil velges ofte på lange løp. Robust i forhold til både temperatur, snø og smussopptak. Man kan alternativt velge Swix Marathon White, men opplever Rode sin allrounder som enda mer anvendelig. Det skal dog sies at Maraton White med Vauhti Pure Race New Snow Warm liquid på topp har gitt oss noen elleville ski på nysnø ved +/- 0 grader..
Start RG Ultra Violet: Her snakker vi fiolett glider for høy fuktighet i snø, ofte aktuell på sensesong når sola virker skikkelig. Vi bruker alltid med noe på topp. Start sine Ultra RG har svært gode egenskaper i forhold til å bedre slitestyrken til det flytende man legger oppå.
Vauhti Pure Race New Snow Warm: Her snakker vi -3 til pluss 2, finkorna og nysnø, ofte på typisk «rubbeføre». Aller best på den kalde siden av frysepunktet.
Start Race Red RG – tar vi ikke med denne blir hele Vestlands-kysten sure på oss. Når det ikke er helt vått, men høy lufttemp er denne god! Kan overlappe fiolette glidere. Toppes oftest med en flytende rød eller gul glider. En robust glider for varmere forhold du kan stole på!
Start RG Ultra Red: Når det virkelig er vått, gjerne møkkete, rett og slett skikkelige vårforhold er dette den vi går til. I likhet med andre Start RG Ultra glidere har den svært gode egenskaper i forhold til slitestyrke og binding mot laget over og under.
-
Start SG10, 180g -10 til -30°C
kr 399 -
Start RG Ultra Glider Violet (-2/-8),60 gram
Tilbud!kr 1 149kr 574 -
Start RG Ultra Glider Red (+7/-3),60 gram
Tilbud!kr 1 149kr 574 -
Start Race RG Race Glider Red 60g +7 til -3
Tilbud!kr 749kr 374 -
Start Race RG Race Glider Blue 60g -6 til -12
Tilbud!kr 749kr 374 -
Maplus HP3 Red Eco No Fluor Wax, 250gram (-7/-3)
Tilbud!kr 1 499kr 599 -
Vauhti Pure Race New Snow Warm Block
Tilbud!kr 1 099kr 549 -
Rex NF21G Black New Snow Glide Wax 40g +2/-12
Tilbud!kr 799kr 559 -
Holmenkol Syntec FF 21 Bar 150g
Tilbud!kr 1 199kr 959
Er det fluorfritt?
Hva er fluorfritt, og hva er ikke: Vi må forholde oss til det produsentene forteller. Vi opplever produsentene som seriøse og opptatt av å formidle rettvis info. Vi har også fått mye nyttig info fra Norges Skiforbund. Vi håper det i løpet av sesongen kan komme et register over «grønne» produkt.
Temperatur på smørejern
Dette er i skrivende stund et hett tema (bokstavelig talt).
Vi bruker alltid produsentenes anbefalte temperatur som utgangspunkt. Dette er hva som er anført på pakning. Vi kan nesten ikke anbefale noe annet, vi tenker det må være en grunn til at for eksempel Swix skriver smørejernstemperatur 145 grader på PS6. Dette er da det de anbefaler i forhold til både glid-resultat, miljø og HMS. Så er det opp til oss og hver og en av dere om det skal lekes med andre temperaturer på smørejern, men at dette kan påvirke er helt klart. Vi har god erfaring med, og foretrekker som hovedregel heller en ekstra innvarming foran å skru jernet veldig høyt opp i temp. Da er man gjerne også mer forsiktig med skisålen.
Helse, miljø og sikkerhet
Fluorfritt er ikke likt bekymringsfritt. Sett deg inn i utarbeide HMS for smøreboder. Det er bedre å være føre var, og tenke logisk på sikkerhet. For eksempel har vi godt avtrekk, prøver å praktisere maske, hansker og langermede klær. Renhold av benk, utstyr og ikke minst jern står høyt på listen.
GOD GLID ER ARTIG!
Lykke til med jobben!
Ski-hilsen fra gjengen på Sporten Beitostølen
