Test av fluorfrie mellomlags- og underlagsglidere
Kan moderne fluorfrie glidere erstatte tidligere høyfluorglidere?
I november 2020 lovde vi en blogg om våre erfaringer med de nye fluorfrie smelteglidere/parafinglidere som har kommet på markedet. Produsentene hadde før forrige sesong virkelig lagt seg i selen og utviklet fluorfrie erstatninger for tidligere HF og LF- glidere. Denne bloggen omhandler altså glidere du legger med smørejern, som oftest for å optimalisere effekten av flytende, fluorfrie produkter du legger oppå der igjen.
Vi sa følgende i forrige blogg, noe vi skal prøve å underbygge her: «På mellomlags- og underlagsglidere har vi noen produkter vi påstår er bedre enn tilsvarende HF-glidere»
Dette blogginnlegget retter seg mot deg som skal få best mulig glid uten bruk av fluor. Vi har også sterkt vektet slitestyrke og smussavvisning i løsningene vi presenterer. Vi håper dette blogginnlegget kan hjelpe deg i å sortere ut gode glidere i fast form, uten å måtte lete blindt i den jungelen som fins der ute. Om vi kan gi deg mindre tid på let etter gode løsninger, og mere tid i løypa med gode ski er vi veldig fornøyde.
Det er veldig viktig for oss å poengtere at vi også har flere spørsmål enn svar. Vi er veldig nysgjerrige, og vi er ydmyke i forhold til både testresultater og andres erfaringer. Vi har virkelig lyst til å takke engasjerte leverandører, smørere og kunder som stiller oss spørsmål og deler av egne erfaringer. Fortsett med det!

Testgrunnlag
Vi har i tidligere blogginnlegg skrevet litt om hvordan vi tester. Målet vårt er fortsatt å redusere/ ha kontroll på variable faktorer, ha gode rutiner og metoder, være nøyaktige i logginger av tester, og ikke minst ha et størst mulig grunnlag.
Vinteren 2020/21 testet vi 4 ganger i uka fra sesongstart 30.10 til påske, samt testet 2 ganger i uken fra påske til 15.05. Dette er et ganske enormt antall timer både i smørebod og ute på ski. Vi tror vi er en av aktørene i bransjen som tester mest på tvers av ulike merker. Da vi ikke er knyttet opp mot noen enkelt-leverandører håper vi også testene fremstår som objektive. Det er målet. PS! Testløperne vet ikke hva som ligger under hver enkelt ski i utgangstestene. Dette også for å sikre at ingen kan si vi farges av tidligere eller andres erfaringer.
Hvorfor fokusere på mellomlags- og underlagsglidere?
Når vi her snakker om mellomlags- og underlagsglidere er det parafinglidere som smeltes inn med smørejern, sikles og børstes av. Altså erstatningen til der du før brukte HF-glidere før fluorpulver. NB! Dette kan i den fluorfrie verden ofte være pulvere. Gliderne vi her bruker er fluorfrie og brukes nesten alltid med en flytende, fluorfri glider på toppen, ikke pulver. Pulverne i den fluorfrie verden er gjerne å se på som mellomlag/underlag, bare i pulverform.
Vi sier det igjen, jobben med smørejern og en god parafinglider må gjøres! Skal man lage slitesterk fluorfri glid på toppnivå må det ligge en god smelteglider under den flytende. Vi er skikkelig overrasket over hvor mye valget av denne mellomlagsglideren har å si. Uten å ha noen vitenskapelig dekning for det, mener vi at en skisåle alltid trenger å behandles med parafinvokser.
Vi vet fra fluorisert racing at spesielt på vått og møkkete føre benyttes rein såle for pålegging av topplag, som oftest et fluorpulver. Dette for å unngå smussopptak. En av våre store erfaringer med det fluorfrie, eller skal vi kalle det oppdagelser, er at også på slikt føre kreves det jobbing med parafinglidere før pålegging av flytende fluorfrie produkt. Vi har i nesten alle våre tester, også på våt og møkkete snø bedre ski med en grundig jobb i bunn med smelteglidere. Det er kanskje ekstra viktig å velge de beste gliderne og mye børsting når det blir vått og møkkete.
Overordnet metodikk, slik vi jobber og tenker:
Metodikk er nøyere beskrevet i eget blogginnlegg
- Skien vaskes med sålerens. Vi bruker Vauhti Clean & Glide
- Skien mettes med Holmenkol Betamix, dette kaller vi metningsglider/underlagsglider
- Skien varmes inn/sikles/børstes med den aktuelle mellomlagsglider, altså det vi i denne bloggen har som tema
- Man legger/herder/børster det aktuelle topplaget, som oftest en flytende glider eller topping.
Man kan få gode ski på å legge det vi benevner som «mellomlagsglider» rett på vasket såle, spesielt ved våte og møkkete forhold. Da blir mellomlagsglideren også underlagsglider. Ved normale forhold fra fuktig til tørt gjør uansett vi alltid jobben med flere innvarminger med Holmenkol Betamix. Den dekker det meste av fører og er god å jobbe med. Kan også glid godt alene på de høyeste temperaturene med «knirk» i snøen.
På ski for kalde forhold benytter vi en gang i blant en grafittglider. Vi bruker ofte Start SG Graphite, men her er det nok flere gode. Grafitt-glider kan gi god glid alene på nysnø, men målet vårt med det er å få blanke, harde såler som er et godt grunnlag for annen kaldglider. Men som sagt, det viktigste er basisjobben med en god parafin-glider, og da bruker og anbefaler vi Betamix.
Å kombinere de ulike mellomlagsgliderne og de flytende topp-produktene
Man kan definitivt kombinere mellom merkene. Etter ganske mange tester har vi klare indikasjoner på at ingen merker flytende glidere ikke vil fungere med enkelte andre merker innsmeltede mellomlagsglidere eller vice versa. Du velger det du mener er dagens beste mellomlagsglider, og etter det foretar du et valg på hva du legger på toppen. Ved å velge den rette mellomlagsglideren for dagens forhold vil du nesten helt sikkert heve prestasjonen til det du måtte legge oppå av flytende glider. Vi har for eksempel utrolig bra erfaring med Swix Marathon Pure White med Vauhti Pro Liquid Mid ved et par minus og nysnø.
Anbefalingene vi nå kommer med på underlagsglidere er derfor en god pekepinn på smarte valg for angitte føreområder, uansett hva du har tenkt å legge på av flytende produkt som topplag. (Vi forutsetter selvfølgelig at du her også prøver å treffe på temperatur og snøtype).
Våre erfaringer tilsier at de fluorfrie smeltegliderne vi anbefaler er veldig godt utviklet, har god slitestyrke og et bredt bruksområde:
Anbefaling mellomlagsglider kald og tørr snø
De hardeste/kaldeste smeltegliderne varmer vi gjerne et par-tre ganger. Å varme lett rett før du sikler gjør jobben lettere. Syns du det er vanskelig å få den harde glideren til å smelte utover, kan du dele skien i mindre seksjoner. Metode rundt børsting er ellers som beskrevet i forrige blogg. På føret vi her snakker om virker filting av de flytende produktene nærmest alltid å være positivt for både følelse og glid. Det samme har et blankt sluttresultat.
Start SG10 Grønn:
en svært god kaldglider, både alene som topplag, men oftest som underlag for en flytende glider. For lengre konkurranser er denne under Start Race RG Grønn, og til slutt en topping oppå en slitesterk og god pakke.
Start Race RG Grønn:
en svært god, høyverdig mellomlagsglider. Som topplag er den også helt i toppen, spesielt ved snø som er kald og mer grovkornet. Dette er en «must have» i konkurranser på høyt nivå, den danner en god binding mellom underlag og flytende topplag.
Vauhti Pure Race Powder Cold:
En svært god glider som kan toppes med ulike fabrikanter, men også som kan gå godt som topplag. Vi har hatt suksess med denne som underlag for Pure Liquid Race Cold, eller på lengre løp med miksa snøforhold, Vauhti Pure Race Powder LDR.
Maplus Arctic Base Powder:
Et ekstremt hardt og slitesterkt kaldpulver fra italienske Maplus. Dette har vi hatt eventyrlige ski på i kombinasjon med de flytende gliderne Rex G21 Spray og Maplus Bp1 Cold Liquid. Vi blander da dette kaldpulveret med den flytende kaldglideren, og varmer det inn (husk ånderettsvern). Dette er resept for skikkelig lav luftfukt, løyper med mye skyggepartier, eldre snø og temperaturer ned mot avlysningsgrensa. Med andre ord skikkelig trått.
Anbefaling mellomlagsglider mellomføre
De førene man oftest går skirenn på. Det er ikke vått, det er ikke veldig kaldt, et sted mellom frysepunktet og 7-8 minusgrader. Det knirker ikke i snøen på den kaldeste siden av føret vi beskriver, og det er på den andre siden opp mot null blankt, ikke vått, men det vi kaller begynnende fuktig.
Dette er vel den mellomlagsglideren vi først ville valgt. Den er egentlig aldri dårlig, og er dermed blitt en favoritt for oss på blått og fiolett føre. Idealområdet er både grovkornet og finkornet snø fra helt opp mot null grader og nedover til 7-8 minusgrader. Er det kaldere enn dette og nysnø er den også god. På mellomføre gjør aldri denne seg bort! Uansett, snør det og ikke er mange minus velger vi nestemann. Kjøp den her: Maplus HP3 Red No Fluor
Swix Marathon White Fluorfree:
Pulverisert, hard glider fra Swix. Vi legger den alltid med jern.
Dette er en knallbra mellomlagsglider som er en virkelig kommer til sin rett på et spesielt føre; det er 1 – ¾ minus, snør og høy fukt/begynnende blankt. Da glir denne godt alene, men med for eksempel Vauhti Pure PRO Mid Liquid på topp har du sannsynligvis de beste fluorfrie skiene.
Den er ikke så snever som vi gir inntrykk av, og kan fungere godt som et mellomlag på et større spekter.
Anbefaling mellomlagsglider vått føre
Denne pulveriserte glideren er rått som underlag for flytende glidere for varmt føre, spesielt når snøen er gammel og grovkornet. På topp ender vi ofte med de flytende gliderne Vauhti Race Wet, Rex RG42 og Start Race Molybdenum
Nok en mellomlagsglider i pulverform. Tas frem når forholdene er vekslende mellom finkorna, grovkorna og kanskje til og med nysnø. Styrken ligger i robustheten og evnen til å slå fra seg forurensning. Et godt valg på kunstsnø.
Start RG Race Red
Dette er som tidligere omtalt den smelteglideren vi bruker mest som mellomlag på våte forhold. Spissegenskapene til Race RG Red er uansett fuktig til våt snø som er finkornet eller helt ny. Nok en glider fra Start som er ganske robust i bruksområdet.
Vi håper du får glede av disse anbefalingene i vinter. Vi har sett frem til en herlig vinter med masse skirenn, og vet du også har gjort det samme. Vi håper vi klarte å formidle både noen gode tips og viktigheten av å bruke gode mellomlagsglidere.
Har du spørsmål, ikke nøl med å ta kontakt!
Mvh
Kjell, Hermund, Asgeir