Hvordan bruke flytende, flurofrie glidere?

Dette blogginnlegget tar for seg litt rundt metodikk og verktøy for pålegging av flytende, fluorfrie glidere. Innlegget er rettet mot deg som smører fluorfritt for konkurranser. All vår testing viser at metodikk betyr like mye eller mer enn det valg av produkt gjør på mange fører!

Hvorfor legger Sporten Beitostølen så mye fokus på fluorfri glid?

Fremtiden er fluorfri! Vi ønsker renest mulig skismørning, og ikke minst – vi ønsker at flest mulig skal gå på ski. Vi håper å kunne være en navigatør i en jungel av produkt og velmenende råd, gjennom faktisk å teste. Husk at ingen steder er så snøsikre som Beitostølen, vi har en av Norges lengste vintere til å teste ski. Klimaet i vårt område er svært variert, derfor er vår testing relevant for hele landet. Vi ønsker kort og godt å være best i landet på fluorfri skibehandling!

Vi tester for deg som kunde – bruk oss!

Vi kan ikke si å sitte med fasiten. Vi forsker, leker og utvikler oss hele tiden. Ikke minst har vi mye fine erfarings-utvekslinger med både smørere, leverandører og kunder som driver oss videre. Nye produkter og verktøy vil også gi endring av metodikk underveis. Vi er svært ydmyke i forhold til at verden endrer seg. Eneste løsning er å teste masse. Det tar tid, det er ressurskrevende, og det må gjøres systematisk og nøye. Vi gjør dette, og ønsker å være et kontaktpunkt for deg som skal smøre raske ski. Ta kontakt med oss for våre ærlige råd. Vi er alltid å treffe, enten det er på telefon, e-post eller messenger.

«Målet vårt er å selge maks skiglede – ikke flest mulig produkter!»

Rivende utvikling av flytende fluorfrie glidere

Det er veldig stort fokus på nye, flytende fluorfrie glidere. Ikke minst har vi på Sporten Beitostølen stått i front for disse produktene. Det er en rivende utvikling som pågår om dagen blant fabrikantene for å tilby de beste flytende gliderne. Vi opplever at de ulike produsentene legger mye energi produktutvikling, og ikke minst at de tester nøye og godt. Vår rolle er å teste de ulike merkene opp mot hverandre, og kunne gi deg som smører råd basert på dette, uten å være knyttet til et spesielt merke. Vi ønsker å manøvrere deg som kunde gjennom jungelen, og uavhengig av pris gi de beste rådene, og aller helst en ganske konsentrert smørekoffert uten alt for mange produkter.

Flytende glidere gir noen skikkelige fordeler. Det gjør det først og fremst enklere å glide ski. At man ikke trenger smørejern anser vi som en av de største fordelene. Mindre tid i smøreboden gir også mindre stress forbundet med skirenn, og forhåpentligvis også mer tid i løypa.

God glid starter med en godt behandlet skisåle:

  1. Vask sålen med sålerens. (Følg anvisningene på flaska)
  2. Smelt inn glider, 4-5 innvarminger.
  3. Sikle.
  4. Børste nøye – hestehår, finstål. Vi anbefaler denne fra Red creek
  5. Poler med blå nylonbørste.  Vi anbefaler denne fra Red Creek

Som beskrevet i tidligere blogginnlegg mener vi at den tradisjonelle innvarmingen med CH/Parafinvokser ikke må glemmes. En skisåle trenger «næring», og vi behandler våre ski jevnlig på «gamlemåten» med smørejern og 4-5 innvarminger. Vi vil spesielt trekke frem Holmenkol Betamix, Swix CH6Swix CH7Start SG10Start SG6.

Vasking av såle med sålerens må til. Det blir ikke bra å polere en møkkete bil. Sjekk Vauhti Clean & Glide Fluorfree. Denne vil også «nullstille» skiene dine før påføring av nytt produkt.

Flytende, fluorfrie glidere glir ikke nødvendigvis bedre enn tradisjonelle parafinvokser. Spesielt ikke om det er kaldt og tørt. Sjekk for eksempel Rode GL0 ArcticStart SG10og Swix CH3.

Å varme inn, sikle og børste en smelteglider vil normalt sett være det første steget når du skal lage ski til konkurranser. Vi vil trekke frem Swix Maraton White Fluorfree som svært aktuell til dette formålet på et vidt spenn av temperaturer og fører. Det blir også spennende å prøve den nye sorte Marathon Fluorfree om noen dager.

Pålegging av flytende fluorfrie glidere:

Dette har vi beskrevet i tidligere blogginnlegg. At produktene herdes i romtemperatur er fortsatt like viktig. Vi henviser ellers til blogginnlegget «Test av Fluorfrie glidere med 2020-sesongens nyheter». Vi prøver oss også på andre metoder, med varme, uten varme, med kork etc. Det kan vi komme tilbake til senere.

Konkret tips om Vauhti Pure PRO og Pure RACE flytende glidere:

Vauhti Pure PRO og Vauhti Pure RACE SKAL børstes med finstålbørste eller messing før du børster med blå nylon! For å ha god kontroll med dette kjører vi ikke rotor, men bruker Swix håndbørste T162, 7-8 drag med godt trykk.

Om børsting og sluttbehandling av flytende, fluorfrie glidere:

Vi kan ikke komme med èn konkret bruksanvisning. Produktene er forskjellige, føret er forskjellig, strukturer kan kreve ulike metoder. Billigere produkter er ofte mindre slitesterke, også for børstning. Vi danner oss masse erfaringer rundt metode, og prøver å sette dette inn i et system. Det viktige her er at ikke noe er statisk, metodene endrer seg i takt med vår kunnskap og utviklingen av produkter. Metodikk ser som sagt ut til å være vel så viktig som valg av produkt, så rådet vårt er å være svært bevisst og legge energi i å teste dette fremfor en haug av nye produkter. Kjøp heller børstene vi lister opp under. Kontakt oss om du trenger råd for et konkret produkt, eller en konkret metode til et konkret tilfelle. Vi skal prøve å hjelpe!

Dette er verktøyene vi bruker og anbefaler:

Med verktøyene under har du alt du trenger for å børste og sluttbehandle fluorfrie, flytende glidere. Metodikk vil som sagt kunne variere, men verktøyene under er gode. Vi bruker rotorverktøy så langt det lar seg gjøre. Resultatet blir mest sannsynlig bedre, og du sparer masse jobb.

  1. Du må begynne med å kjøpe et håndtak til rotorbørsten din. Vi anbefaler denne fra Red Creek.
  2. Basisbørste for all form for gliding er hos oss Red Creek sin utmerkede kombibørste finstål/hestehår. Den finner du her
  3. Til både «herding» og annen varmepåvirkning er filt bra. I denne smarte kombibørsten får du både filt og blå nylonbørste. Blå nylonbørste må du uansett ha.
  4. Til blant annet Vauhti flytende glidere bruker vi denne fra Swix
  5. Dette er en svært god finishbørste for det siste lille. Anbefales!

Om du opplever at en flytende fluorfri glider er «seig» for så å gli bedre/slippe bedre etter en stund, er det mest sannsynlig for at du har børsta for lite. Eller kanskje du skal teste med en bronse eller finstålbørste?

Ta vare på helsa:

Selv om produktene vi anbefaler er fluorfrie støver de, spesielt ved rotorbørsting. Kjøp en maske og en pakke engangshansker. Vi selger maske til svært redusert pris, den kjøper du her!

Etter renn:

Vi vasker skiene med sålerens før vi legger en smelteglider. Om skiene ikke er tørre, eller om det er kort tid til de skal ut igjen sparer du masse tid på å legge en flytende glider som konservering.
Vi anbefaler Holemenkol Betamix Liquid. Den er også en utmerket treningsglider.

LYKKE TIL!