Flytende glidere for racing

«Flytende glider på toppen av en god mellomlagsglider opplever vi at nesten alltid gir bedre glid

Da er blogg del 2 for sesongen 2023/24 klar. Denne bloggen er en oppfølger til forrige innlegg om mellomlagsglider. Vi har brukt utallige timer på testing for å komme frem til anbefalingene i dette innlegget, så vi håper du liker det. Vi ønsker gjerne innspill fra dere på ting som ønskes testet, eller produkter og metoder dere selv har god erfaring med. Dette er til stor hjelp, og er noe som virkelig motiverer oss. Husk at vår superenkle forskning ikke gir svar med to streker under, men er ment som en hjelp på veien, og for at du ikke skal gjøre alle de feilene vi har gjort.

Dette fluorfrie blogginnlegget passer deg som har erfaring med skismøring, og som smører ski til konkurranser hvor slitestyrke over lengre distanser er en kritisk faktor i tillegg til glid. Distansene vi her smører for er over 7 km.


Det vi skriver her er som sagt rettet mot konkurranser og spissing av glid, ikke mot turbruk og barneskirenn.

Vi håper å forenkle det for deg, ved å standardisere og sortere

I forrige blogginnlegg kan du lese litt om hvordan vi tester og jobber. Vi har igjen lyst til å understreke at vi jobber på tvers av absolutt alle merker, og er veldig klare på at vi ikke har sterkere binding til noen enn til andre. Når vi for eksempel ikke har anbefalinger på flytende glidere fra Swix i denne bloggen, er ikke det nødvendigvis fordi Swix ikke har en flytende glider som er bedre eller like god som de vi anbefaler. Årsakene kan like gjerne være at vi ikke har knekt koden på hvordan vi skal bruke den aktuelle flytende glideren, eller at produktet presterer høyt i et snevrere område.


Vi er med dette litt inne på selve kjernen av vår tankegang: Vi ønsker å finne få produkter som presterer godt over et størst mulig spekter. Disse skal ha god slitestyrke og følelse (skiglede) for løperen. Produktene vi anbefaler skal på en enkel og i hovedsak standardisert metode kunne pålegges skiene av alle med interesse for gliding av ski.

Altså – få produkter du kan stole på over et stort register som kan pålegges på mer eller mindre samme måte.
Dette er hva vi kaller «Magien ved å gjøre ting enkelt, standardisert og grundig» Når du er trygg på verktøyene, metodene og produktene dine kan du begynne å leke for å finne de mer spisse løsningene.


Når man skal smøre til et skirenn har man gjerne litt høye skuldre og ekstra spisse ører i forhold til hvordan andre smøreboder gjør det. Man får høre suksesshistoriene: Noen har ullet, noen la flytende før fast glider, noen la pulver under og flytende oppå. Ryktene går, nervøsiteten har en tendens til å bre seg. Slapp av – følg prinsippet og produktene vi anbefaler – en godt mettet såle – en god mellomlagsglider fra forrige innlegg med en tilhørende flytende glider fra dette innlegget. Da er sjansen stor for at du har blant de beste skiene.

Vårt prinsipp, holder det mål?

Vi følger et prinsipp om at en god ski jevnlig glides med en god underlagsglider, for til konkurranser å få en innsmeltet mellomlagsglider og til slutt en flytende glider på topp. Dette er vårt utgangspunkt, og dette er også måten vi har jobbet på i årets norgescuprenn på seniornivå med hell.
Vi regner med dette kan endre seg, og har stor respekt for at andre har funnet sine metoder for å lage raske, slitesterke løsninger som er gode å gå på. Vi jobber også hardt med å prøve andre metoder for pålegging, rekkefølger, legging av flytende rett på såle osv. Vi er nysgjerrige, og ikke rent lite ydmyke for at vi må jobbe på for å finne de beste løsningene.

Vi har for eksempel jobbet mye med lovende produkter fra kanadiske Ulla i november og desember. Dette er et system uten smørejern hvor flytende eller solide produkter basert på naturlige ingredienser påføres med ullrotor og børstes. Enkelt og lovende. Dette kommer vi tilbake til.
Vi har også med hell jobbet med pulvere fra Start og Holmenkol, som både er enkle i bruk, slitesterke og har god glid over et vidt spekter. Med andre ord har vi mye å glede oss over, vi får lov til å teste mange nye løsninger i samarbeid med de aller beste fagpersonene vi kjenner.

Vi holder uansett fast på vårt prinsipp om de tre lagene som en hovedregel. Da har du en god standard det er meget god sjanse til å lykkes skikkelig med. Det krever litt jobb, men vi er overbevist om at du da har en solid grunnmur for gode ski. Så kan heller vi teste og lete etter de spisse løsningene. På skirenn er det grunnprinsippet vårt vi følger. Enkelt og greit, men med den innsatsen det krever.

Virker det alltid med en flytende glider på topp?

I de årene vi har drevet glidprosjektet vårt har vi stadig fått høre at flytende glider ikke hever gliden på tørre, kalde forhold og på forhold med nysnø. Vi har testet dette svært grundig, og opplever at flytende glider på topp som utgangspunkt alltid hever gliden i den fluorfrie verden. Vi sier ikke at det alltid er slik, men ut fra våre tester virker det som at en flytende nesten alltid gir løperen bedre ski, ikke minst på følelse. Skal man gå et langløp vil man etter vårt skjønn også ha fordel av å ha et ekstra lag å slite på.

Dette er slik vi gjør det med flytende topplag – grunnprinsippet

En skisåle skal til vanlig behandles med en god parafinglider lagt med smørejern. Skal man på konkurranse legger man så en høyverdig mellomlagglider og på topp en flytende glider.
I dette innlegget snakker vi kun om de flytende gliderne du legger på topp.

Metoden under er den du forholder deg til, slik vi opplever det fungerer den godt på alle flytende, fluorfrie glidere og toppinger av høy kvalitet.

  1. Legg produktene på ferdig børstet og polert mellomlagsglider
    – Noen produkter er «tyktflytende» og fordeles utover med for eksempel en filtkork. Det holder godt med et raust lag. Eksempel Maplus BP1 og Rex NF21G
    – Produktene fra for eksempel Vauhti og Start er mer tyntflytende og legges rett fra flaskens svamp. Gjenta når første lag er tørket litt, altså 2 lag.
  2. Kjør 2-3 drag over med rotorfilt med lett trykk i det produktet er i ferd med å få en hinne. Vi vet ikke helt hvorfor, men dette virker å ha stor effekt på både slitestyrke og følelse.
  3. Tørking/herding. Produktene skal tørke på skia i romtemperatur i minimum 20 minutter. Gjerne over natta, selv om noen produkter blir mer gjenstridig å få børstet av.
  4. Børst med rotor hestehår, lett trykk, 3-4 ganger over skia. Mer på «tyktflytende» ved behov. Du skal se at du har renset skia for glider i dette steget
  5. Håndbørste microstål, 2 – 3 drag i fartsretning med moderat trykk. Vi liker disse børstene fra Swix, Red Creek og Holmenkol. Dette steget skiller ofte skikkelig på glid.
  6. Siste steg er å polere med nylon, da er det blå nylon rotorbørste som gjelder
  7. På kaldere/tørrere fører, siste finish med en ekstra myk nylonbørste, slik som denne fra Toko. Poler begge veier.
  8. På varmere/fuktigere fører, kjør noen lette runder over med ullrotor.

Supplerende bruk av ullrotor

Du kan eksperimentere med ullrotor med hell. Men som sagt, med metoden over gjør du det trygt og aldri dårlig.
Vi vet mange av dere som leser dette har mer erfaring med bruk av ull enn oss. Derfor har vi intensivert denne testingen for å lære mer.
Som en hovedregel polerer vi med ullrotor som siste steg når det er fuktig eller vått i snøen. Dette kan gi en meget god effekt! Til polering må vi få trekke frem denne:


På produktene for varmere og fuktigere forhold har vi tidvis også god erfaring med å jobbe produktet inn i skien med ull før herding, akkurat som vi ellers gjør med filtrotor. Dette kan du eksperimentere med. Vi er da glad i denne fra Star:

Produktlisten med anbefalte flytende glidere

Listen under er et helhjertet forsøk på å anbefale gode flytende produkter du kan lære deg å bruke uten å gå på noen «smeller». Vi tror ut fra vår testing at under forutsetning av at du bruker metoden beskrevet over skal klare å få gode og holdbare ski med disse produktene. Vi anbefaler gjerne ikke at du kjøper alle produktene med en gang, men at du blir kjent med noen færre skikkelig godt. Det er slik vi forsøker å jobbe selv. Begynne smalt, for så bredde oss ut.
Med de flytende gliderne vi anbefaler under skal du oppleve god glid på de respektive fører. I kombinasjon med mellomlagsgliderne fra forrige blogg vil du få skikkelig raske ski. Vi har etter beste evne forsøkt å velge glidere som er anvendelige og brede.

Kaldt, tørt føre – det knirker i snøen (polare forhold)

Ved fallende snø eller nysnø: Maplus BP1 Cold Liquid. Klassiker med god slitestyrke og fart. Går også godt på kald omdannet snø helt opp mot 7-8 minus.

Ved finkornet snø/omdannet snø, skikkelig kaldt og tørt, natursnø: Ny Red Creek Grønn Dry Snow -7/-20. Denne forventes inn på lager ved nyttår 24. Vi har testet meget bra på denne høsten/forvinteren 2023

Kald, tørr kunstsnø/gammel møkkete og grovkornet natursnø: Dette er et føre som utfordrer både i form av skitt i snøen, men også i form av skikkelig tørrfriksjon. På disse forholdene er det for oss to produkter som utmerker seg: Rex G41 Spray og Vauhti Pure Race Old Snow Cold Liquid Vær obs på at G41 er svært rask og slitesterk, men skulle partier av løypa ha drevsnø eller nysnø er den ikke god der.

Vanlige vinterforhold, finkornet snø. («Blå-Swix» og god stemning»)

Oftest mellom 5 og 10 minus, god glid i snøen og lett å få feste med vanlige blå vokser

Det snør ikke, eller er ikke nysnø i løypa: Start RG Race Liquid Blå – rett og slett en av våre mest brukte flytende glidere.

Det snør, eller er nysnø i løypa: Rex NF21G Black Spray  – meget god på nysnø/fallende , helt fra et 2 minus og til det begynner å knirke.

Mellomføre omdannet/finkornet (-2/-7,  ikke blankt)

Det er god glid i snøen, det er fortsatt tørt i snøen, men for mange begynner en blå festevoks å bli for glatt. Det er i ferd med å bli mildere.

Start RG Race Blå Liquid – kan fortsatt være veldig god, spesielt på fallende temperatur

Maplus BP1 Med Liquid– meget god, ofte brukt. Meget versatil, tåler ulike snøtyper og temperaturer

Mellomføre nysnø til begynnende blankt (-2/-7)

Det er god glid, men man må ha fiolett festevoks for å få feste. Det snør eller har akkurat snødd, og der mange har gått blir det litt blankt.

Rex NF21G Black Spray – kan med fordel poleres med ullrotor på dette føret. Rågod flytende!

Holmenkol FF2 Liquid Red – masseres inn i sålen med ullrotor akkurat da den er i ferd med å få hinne. Børstes med stål, så hestehår etter herding. Slitesterk løsning!

0/-4 grader Nysnø, fallende snø. Blankt , begynnende blankt («Rubbeføre»)

Vauhti Race New Snow Warm Liquid – Er du fra frysepunktet og nedover noen grader, har kladdeføre og blanke spor er denne rå! Kan med fordel poleres med ullrotor

+3/-4 Omdannet/kunst/grovkornet, kompakt og skarpt føre

Fortsatt kompakt, ikke utpreget vått i toppen. Der det er mest gått er det ofte løsere. Skarpt føre med stor slitasje. Det er stor fart i snøen.

Vauhti Race Old Snow LDR Liquid – Denne er trygg, aldri best, men alltid helt der oppe, og med god slitestyrke. Meget godt valg også til lange løp, da den tåler varierte snøtyper meget godt

Start RG Race Marathon Liquid – En slitesterk og god glider med bra fart. Virker å være som best når det er litt fukt i toppen, eller på rene, harde og skarpe forhold.

0/ +3 nysnø fuktig/vått («Suger»)

Har det slått om fra snøfall til varmegrader, eller det regner i nysnø blir det skikkelig sug og virkelig tungt å gå på ski. Da er det en flytende glider som har vist seg ekstra god test etter test:

Start Ultra RG Rød Liquid  – Poleres med fordel med ullrotor

Våt gammel snø (slush/møkkete)

Gjerne skirenn i plussgrader på slutten av sesongen. Det er møkkete, gammel natursnø, eller kunstsnø som er gått i oppløsning. Slush-forhold

Rex G41 Spray – Kan med fordel poleres med ullrotor
Start RG Race Rød Liquid – Kan med fordel poleres med ullrotor

Fortsettelsen på testprosjektet

Vi har testet fluorfri glid i fem år. Dette krever store ressurser i form av både utstyr og arbeidstimer. Vi ønsker fortsatt å gjøre dette. Dette er vår store lidenskap, og vi håper dette synes. Vi ønsker å jobbe videre uten bindinger til enkeltleverandører, men fortsatt koste alt selv. Det gjør til at vi kan teste på tvers av merker, helt uten å være spesielt farget av noen.


Dette håper vi skal komme deg som kunde til gode, og at du setter pris på det. Vi legger merke til at de fleste tester som ellers publiseres er knyttet mot en eller to-tre enkeltmerker. Der er ikke vi. Vi ønsker å finne det beste, uansett brand.


For å utvikle testingen videre er vi avhengige av innspill og spørsmål fra dere som smører ski, uansett nivå. Vi er også avhengige av at dere handler hos oss i nettbutikken, eller i vår butikk på Beitostølen. Det er ikke sikkert vi er billigst, men vi er konkurransedyktige på pris, det vet vi. Ikke minst skal vi gi de beste rådene og ha det beste og riktigste utvalget. Vi håper å hindre deg fra å kjøpe noe du ikke trenger – det er gjerne mer besparelse der enn 5% ekstra rabatt på noe du ikke har bruk for i en annen butikk…



Tusen takk for at dere velger å bruke oss! Vi vil at dere skal lykkes!

Mvh

Alle oss på Sporten Beitostølen