De fleste har etter hvert fått med seg begrep som felleski, ski med kortfell, integrerte feller, skintec osv. Alt beskriver de samme; smarte nye langrennsski med felleinnsats. 

Her kan du ta en titt på vårt gode utvalg av felleski til konkurransedyktige priser

Hos oss i Sporten Beitostølen er vi heldige som kan gå rett fra butikkdøra og ut i løypene for å prøve nye produkter. Denne muligheten benytter vi til det fulle, og tilnærmet alle felleski på markedet har vært under vår kritiske lupe de fem sesongene vi har solgt felleski. Derfor mener vi med hånden på hjertet å ha noe å komme med rundt dette temaet:

HVA ER EN SMØREFRI SKI MED FELL?

Dette er den nye generasjonen smørefrie langrennsski som har fått mye oppmerksomhet de to siste sesongene. Du får felleski i alle priskategorier, men ennå kun for preparerte løyper. Felles for felleski er at det er en langrennsski med en fell fastmontert/felt inn i smøresonen. Fellene er lagd av nylon, mohair eller en miks av disse to fibrene.

En fungerende felleski må være konstruert fra bunn av for felleinnsats. Dette gjør til at fungerende felleski ikke kan være for billige – de vil enten være for stive, eller bare subbe. Dette fordi de i utgangspunktet var lagd som en vanlig smørbar ski.

En felleski må plukkes av dyktige fagfolk som selv har erfart hvordan felleski fungerer i praksis. De plukkes ut fra ferdighet, vekt og høyde. Husk at på en felleski kan du ikke justere festet med mer eller mindre smøring, det er på forhånd definert.

HVILKET SKIMERKE ER BEST PÅ FELLESKI?

Vi vil først si at alle produsenter er flinke og henger med i utviklingen på felleski. De ulike merkene har etter hvert opparbeidet seg et godt utvalg av felleski som har flere spenn, gode såler og lav vekt i forhold til hva vi så for 4-5 år siden.

Ved å sammenligne ski fra de ulike kjente merkene innenfor samme kategori og pris vil man stort sett få ganske like svar. Fellens fysikk vil være styrende, og det er som sagt den hjelpen du får til å velge rett ski i butikken som bestemmer skiopplevelsen, ikke hvilket merke du valgte.

Vi anbefaler å være kritisk til publiserte tester. De er snevre i tid, og fikk faktisk testerne hundre prosent likt spenn fra alle leverandørene?

Hvilke feller er best?

Noen merker har korte feller, andre lange, noen todelte, noen heldekkende. Vi merker ikke forskjellen i våre blindtester.

Hvilke forhold er felleskiene best på?

Du setter mest pris på felleski ved vanskelige smøreforhold, gjerne blanding av vått og tørt føre. Når du vanligvis ville lurt på om du skal smøre med myk tørrvoks eller klister (null-føre) vil du sette stor pris på dine ski med integrerte feller. På føre du ellers hadde smurt med rødt eller universalt klister er også felleskiene særlig gode.

Hvilke forhold er felleskiene dårligst på?

På tørt, kaldt føre vil ski med felleinnsats tape en del på glid, og være noe tyngre å føre. Når du ikke er i tvil om at Blå Swix er rett voks, vil en vanlig smøreski smurt med tynne lag av Swix Blå Extra gi den aller beste mulig skiopplevelse. Allikevel merker vi at en racing-felleski med rett spenn ikke vil tape mye glid på dette føre.

Vi hadde vinteren 16/17 tidvis det som må kalles ren is i løypene, da sitter ikke felleski. Dette er heldigvis helt unntaksvis.

Hvorfor kjøpe vanlige smørbare ski lengre?

En riktig smurt smøreski vil alltid slå en felleski. Men, med en felleski vil du alltid ha et par ferdig smurte ski som i snitt fungerer svært godt.

For deg som ønsker godfølelsen av å treffe med kombinasjonen glid og feste er en smørbar ski fortsatt veien å gå. Treffer man med smurning, struktur og glider blir opplevelsen unik, så da gjenstår det bare å stille seg spørsmålet hvor mye energi man vil bruke på å utvikle smørekunnskapene. Vi tror det rette valget for en skientusiast er å eie både smørefri og smørbare ski. For deg som bare vil ha det enkelt og greit holder det med et par felleski.

Gliding/vedlikehold av felleski

De bør, og skal glides akkurat som en vanlig ski. Fellen beskyttes med teip under gliding. Husk at vi gjerne tar jobben for deg! Forurensing fra løypene som hundemøkk, støv, klister osv. vil feste seg i fellen. Da må de renses. Med spesialmiddel er dette en kjapp jobb. Vi anbefaler også at fellen behandles etter rens med egnet impregnering/glidprodukt så den blir smuss- og vannavvisende igjen. Vi har disse produktene her.

Er flyttbare bindinger bare et salgstriks?

Nei. Dette fungerer, og vi vil helst at du kjøper en binding som kan reguleres. I og med fellen ligger der den ligger er dette din mulighet til å justere festet. Trenger du bedre feste skyver du bindingen et hakk frem. Subber fellen skyver du bindingen et hakk bakover. Vi anbefaler derfor bindinger fra Rottefella, Fischer eller Rossignol.

Hva skjer om jeg går opp eller ned 5 kg i vekt, eller tar på en ryggsekk?

En riktig plukket kvalitetsski skal være robust nok til å takle dette. Ellers så løser du det med den flyttbare bindingen.

Hvor lenge varer skifellen?

Dette avhenger av føre og bruk, men vi anslår ca 150 mil som realistisk levetid. Da bytter vi enkelt fellen for deg. Du har aldri hatt billigere skismurning.

HUSK: vi legger vår ære i å finne riktige felleski til deg og gir oss ikke før du har et par du er fornøyd med. Vi tilbyr også testing av felleski før du evt. Går til innkjøp. Vi følger gjerne opp med både en telefonsamtale og/eller mail, og vil hjelpe deg med å kjøpe riktige ski, uansett om det gjøres over nett eller i butikken.

Kontakt oss på nettbutikk@sportenbeitostolen.no for en hyggelig skiprat, eller ta en titt på felleskiene våre her: