Vi får mange spørsmål om hva man skal gjøre når det er trått og kaldt. Denne bloggen forsøker å gi noen tips og triks for fluorfri gliding ved skikkelig kalde forhold. Det er tørt og kaldt, både i luft og snø, det knirker i hvert stavtak, og skiene føles nærmest som de står stille. Lufttemperaturen er lavere enn 10 minus, sannsynligvis helt ned mot avlysningsgrensen for skirenn på 15-20 minusgrader. Norsk vinter på sitt kaldeste og flotteste, men samtidig forhold som ikke gir noe gratis på glid. Vi kan trøste deg med at mange av de nye fluorfrie produktene er glimrende!

Opplever du dårlig glid på kald og tørr snø?

Med en januar med mye trå og tørr snø friskt i minnet for de fleste skiløpere, tror vi denne bloggen kan være interessant. Denne bloggen retter seg først og fremst mot deg som skal smøre ski til konkurranser. Den er også høyaktuell for deg som vil ha god glid på trening, det vil jo være hele forskjellen på skigleden ved trening på mange minusgrader. Det er fortsatt ikke slik at vi sitter med noen fasit, og er sikker på at mange sitter på erfaringer som fungerer like godt som våre. Vi er ydmyke i forhold til å skrive en blogg om smøring, og det må sees på som en utveksling av våre erfaringer, ikke en fasit. Det er uansett morsomt med så stor interesse rundt det vi driver med.

Vi føler at knirkesnø, «polare» temperaturer og lav luftfuktighet på mange måter er en av våre sterkeste sider. En vanlig vinter på Beitostølen er full av dager med temperaturer mellom 15 og 20 minus, tørr luft, og skikkelig treig finkornet snø. Det knirker i snøen, skiene glir dårlig, og stopper nesten opp når du prøver å trykke til. Skikkelig kulde, «polarsnø» og tørr luft er forhold vi har testet mye på. Vi har testet metodisk på disse føreforholdene snart 50 ganger de siste to årene, og bare i januar i år har vi logget mange tester på kaldt og tørt føre.

Ski, struktur og glidprodukt, alt må stemme:

I praksis er det lange, lave trykksoner på ski, fin (lite ru) slip og harde glidere som da gjelder. Valg av riktig ski er essensielt, her må du få god hjelp skal du ha ski som går godt på «grønt» føre. Skal det gå skikkelig fort trenger du også en skikkelig god grønn slip. Her mener vi, uten å skryte, at vi har utviklet en svært god slip, SB10. For å få den beste gliden på kaldt, tørt føre (som alle andre forhold) trenger du altså riktig ski, slip og produkt. Rekkefølgen er som det blir skrevet, men alt avhenger av hverandre. Bommer du på produkt på et slikt føre kan ikke slipen hente deg inn igjen.

Flytende glidere på kaldt føre, fungerer det?

For å oppnå blanke, harde hinner på skia har man tradisjonelt sett hatt et skeptisk forhold til flytende glidere. Moderne, flytende glidere kan bli skikkelig harde. Flere av de nye, flytende fluorfrie produktene blir etter rett behandling så harde og blanke at de definitivt er med i kampen, og ofte er bedre enn smeltegliderne, også på superkaldt føre med mye tørrfriksjon. Dette er vel å merke som sistelag, med en annen kald smelteglider under. Vi gjør alltid jobben med gode parafinvokser før pålegging av flytende glidere.

Metode – husk at målet er blanke ski på dette føret.

De harde smeltegliderne varmer vi gjerne et par-tre ganger. Å varme lett rett før du sikler gjør jobben lettere. Syns du det er vanskelig å få den harde glideren til å smelte utover, kan du dele skien i mindre seksjoner. Metode rundt børsting er ellers som beskrevet i forrige blogg. På føret vi her snakker om virker filting av de flytende produktene nærmest alltid å være positivt for både følelse og glid. Det samme har et blankt sluttresultat. Derfor er denne kombibørsten, nylon/filt fra Red Creek helt genial å ha! Til slutt polerer vi med en myk nylonbørste for å få det skikkelig blankt, da liker vi Toko Liquid Polishing Brush.

Grunnlag for produktanbefalingene:

Under følger våre anbefalinger, ut fra hva vi har erfart de seneste to sesongene med testing på kaldt føre. Testene som gir disse anbefalingene har foregått med nullstilt testserie, og vi har forsøkt så godt det lar seg gjøre å standardisere metoder etc for å luke ut flest mulig variabler.  Alle testene har foregått i lufttemperatur fra 10 til 23 minus, snøtemperaturer på 12 til 25 minus, det har vært tørr snø av varierende konsistens, og det har stort sett vært tørt og oppholdsvær, men også noen interessante tester ved snøvær på ca 15 minusgrader. Vi har ved testingen passert de typiske blå glidproduktene, og er over i det grønne.

Prisgunstig grunnpakke for god glid på kaldt og trått føre:

Om du ønsker en god grunnpakke for trening, eller du ønsker å gjøre det enkelt og greit med få produkter også i konkurranser er følgende utvalg en svært god løsning. Her skal du få god glid på kaldt føre, og produktene er også gode om det blir noe mildere enn det vi her egentlig snakker om. Dette er fem prisgunstige produkter som har vist seg å ha svært gode egenskaper i flere tester.

Holmenkol Betamix:
Brukes til grunnarbeid/metting. Sikrer blanke, mettede, gode ski. Lett å jobbe med. Kan også glid godt alene på de høyeste temperaturene med «knirk» i snøen. (-8 til -12)
Start SG10 Grønn:
En svært god kaldglider, både alene som topplag, men oftest som underlag for en flytende glider.
Rex G21 Spray:
Denne flytende kaldglideren er alltid med på kaldt føre. Gir gode ski til trening og kortere konkurranser. Er svært god på alt fra vanlig blåføre til helt ned mot 14-15 minus ved litt eldre snø. Er de flytende glidernes svar på Swix Blå festevoks.
Maplus BP1 Cold Liquid:
En anvendelig, god flytende kaldglider som tester svært godt i området rundt minus 10 til 15. Ekstra god på nysnø. Om det ikke er så kaldt at det er blitt helt «sandpapir» vil denne flytende glideren oppå en hard glider gi klar heving som topplag.
Red Creek Fluor Free Racing Liquid Grønn:
En prisgunstig toppglider fra Red Creek som gir heving på det kaldeste føret, da det virkelig knirker og er tørt/trått. Legges oppå annen hard glider. Denne imponerer oss, spesielt prisen tatt i betraktning.

Sporten Beitostølen sine anbefalte produkter for kalde og tørre forhold:

Her får du vår liste med anbefalte produkter for kalde og tørre snøforhold. Som tidligere sagt er vi her i den kaldeste enden av skalaen for skirenn, altså på grønne sliper og produkt. Produktene vi anbefaler har vært topp tre i minimum fem tester, og har vist tilfredsstillende slitestyrke. Om du syns det blir mange produkter kan vi være enig i det. Men, dette er en produktliste ment for deg som skal smøre de aller raskeste skiene på toppnivå. Du kan velge å ta med deg noen av produktene eller alle. Grunnpakken i avsnittet over er uansett en svært god pakke, både for trening og konkurranser på aldersbestemt nivå. Det er sikkert produkter du savner. Sannsynligvis har vi testet de, og ikke funnet de gode nok. Gamle favoritter hos oss. Slik som Skigo C380, Swix CH3 og Rode GLO er fortsatt bra, produktene i listen under er rett og slett enda bedre.

Parafinglidere som legges med jern:

Holmenkol Betamix:
brukes til grunnarbeid/metting. Sikrer blanke, mettede, gode ski. Lett å jobbe med. Kan også glid godt alene på de høyeste temperaturene med «knirk» i snøen. PS! På kalde konkurranseski bruker vi også grafitt en gang i blant. Vi tror det hjelper, men har ikke testet mye.
Start SG10 Grønn:
en svært god kaldglider, både alene som topplag, men oftest som underlag for en flytende glider. For lengre konkurranser er denne under Start Race RG Grønn, og til slutt en topping oppå en sliteseterk og god pakke.
Start Race RG Grønn:
en svært god, høyverdig mellomlagsglider. Som topplag er den også helt i toppen, spesielt ved snø som er kald og mer grovkornet. Dette er en «must have» i konkurranser på høyt nivå, den danner en god binding mellom underlag og flytende topplag. (Start Ultra RG Grønn er kanskje enda bedre, men vi er ikke skråsikre på det enda.)
Vauhti Pure Race Powder Cold:
en svært god glider, brukes som oftest som underlag for Pure Liquid Race Cold, eller på lengre løp med miksa snøforhold, Vauhti Pure Race Powder LDR.

Flytende glidere og toppinger:

Rex N-Kinetic Cold:
en topping som gir fenomenale ski når det knirker og er mye tørrfriksjon. Dette er et topp-produkt antageligvis godt nok for world cup og ski classics. Fordrer at jobben under med harde parafinglidere gjøres. Særs god også på skikkelig kald nysnø og drevsnø.
Vauhti Pure Liquid Race Cold:
er en super flytende glider da snøen begynner å gå over i den fasen at den knirker. Typisk et sted rundt 10 minusgrader. Fungerer best på litt eldre snø.
Start Race RG Ultra Blå Liquid:
flytende glider i toppklassen fra Start. Høy slitestyrke, hever de aller fleste faste glidere på kalde fører. Dette er et ekstraordinært godt produkt, ekstra godt på snø under omdanning, eller snø som er omdannet. Toppes denne med Start Ultra Finisher Spray er det enda litt å hente for den som vi gå hele veien. Hvor mye som er å hente med denne er vi usikre på, men den har alltid hevet feelingen på skiene vi har brukt den på.
Maplus BP1 Cold Liquid:
en anvendelig, god flytende kaldglider som tester svært godt i området rundt minus 10. Om det ikke er så kaldt at det er blitt helt «sandpapir» vil denne flytende glideren oppå en hard glider gi klar heving som topplag.
Red Creek Fluor Free Racing Liquid Grønn:
en prisgunstig toppglider fra Red Creek som gir heving på det kaldeste føret, da det virkelig knirker og er tørt/trått. Legges oppå annen hard glider. Denne imponerer oss, spesielt prisen tatt i betraktning.
Red Creek Fluor Free Racing Liquid Blå:
en prisgunstig toppglider fra Red Creek som gir heving på blått føre som grenser mot grønt. Legges oppå annen hard glider.

Til slutt en joker fra smørebua på Beitostølen:

Maplus Arctic Base Powder er et ekstremt hardt og slitesterkt kaldpulver fra italienske Maplus. Dette har vi hatt eventyrlige ski på i kombinasjon med parafinproduktene Rex G21 Spray og Maplus Bp1 Cold Liquid. Vi blander da dette kaldpulveret med den flytende kaldglideren, og varmer det inn (husk ånderettsvern). Dette er resept for skikkelig lav luftfukt løyper med mye skyggepartier, eldre snø og temperaturer ned mot avlysningsgrensa. Med andre ord skikkelig trått.

Er det litt mer fart i snøen kan også dette kaldpulveret tilsettes den fantastiske Maplus HP3 Eco smelteglideren for å gjøre den hardere og raskere. NB! Begge metoder er for erfarne smørere og gode smørejern, da det ekstremt harde pulveret må smeltes i en operasjon med den andre glideren.

Lykke til,

skihilsen fra Kjell, Asgeir og Hermund.