Ny fluorfri blogg, skikkelig spiss og passe «nerdete», så er du advart! Samtidig så er dette kanskje en viktig blogg for deg som smører for de eldste som må gå fluorfritt. Og hvem vet, kanskje denne bloggen er relevant på junior- og seniornivå fra sesongen 20/21? Temaet er altså: Hvordan lage god glid med flytende, fluorfrie produkt ved mildt føre. Dette er forhold man dessverre oftere og oftere finner på store konkurranser. Det er mildt, det er tåke, kanskje det regner, det er sannsynligvis på grovkornet snø, eller en lei blanding av det og våt nysnø. Veldig ofte forurenset kunstsnø. Rett og slett vanskelige, milde forhold. Dette er forhold det for eksempel i Holmenkollen konkurreres ofte på. Mildvær, fuktighet og møkk har jo vært fluorens store hjemmebane. Fluor har unike smuss- og vannavvisende egenskaper i tillegg til å være slitesterkt. Skepsisen mot fluorfrie produkt har først og fremst knyttet seg til slike forhold. Vi er ikke skeptiske lenger, de fluorfrie produktene er virkelig gode! På mellomlags- og underlagsglidere har vi noen produkter vi påstår er bedre enn tilsvarende HF-glidere, men det blogger vi om i neste innlegg. Vi mener vi i denne fluorfrie bloggen skal komme med noen konkrete tips som gir deg svært gode ski på vanskelige forhold fra ca null grader og oppover.

Bakgrunn og målgruppe for denne loggen:

Målgruppen er deg som skal smøre i konkurranser for de eldste løperne som er omfattet av fluorforbudet. Om du er junior/senior og skal gå skirenn fluorfritt er dette også en blogg vi tror det er verdt å lese. Om du har en 11-åring som skal gå kretsrenn kan han eller hun få super skiglede med rimeligere produkter og enklere metoder enn vi i denne bloggen beskriver.

Målet har vært å skille ut de beste flytende, fluorfrie gliderne for forhold fra frysepunktet og oppover. Vi skal på bakgrunn av solid og omfattende testing gi deg som kunde gode råd om akkurat hvilke flytende, fluorfrie produkter du skal velge for konkurranse ved mildvær.

Denne bloggen er et resultat av flere titalls tester gjennomført ved relevante føreforhold fra februar til juni 2020. I denne perioden startet vi med flere perioder med våt nysnø i Beitostølen området, før vi flyttet oss over på gammel, grovkornet natursnø på Valdresflye i mai og juni. I gjennom hele november 2020 har vi igjen testet jevnlig på kunstsnøen på Beitostølen Stadion. Her har vi hatt grovkornet snø, glaserte forhold, ganske rein snø, veldig møkkete snø, sukkersnø, skikkelig sugeføre, gjennomvåt snø og etter hvert en miks av våt nysnø og møkkete kunstsnø.

Vi forsøker å gjøre alle tester så nøyaktig som mulig, og tenker alltid på hvordan vi kan optimalisere de konstante faktorene. Vi prøver å synse minst mulig, og håper å oppleves ydmyke i våre synspunkt. Vi benytter oss langt på vei av samme metoder som landslag og produsenter, og har nøyaktige systemer for både metodebruk og loggføring. Vi ønsker å være mest mulig transparente, og har stor glede av samtalene og diskusjonene med andre smørere og ikke minst produsenter.

Uansett har vi lyst til å poengtere at det vi driver med ikke er vedtatte eller absolutte sannheter. Vi blir stadig overrasket, vi får stadig flere og flere spørsmål. Det er vanskelig å teste ski. Vi skal gjøre så godt og nøyaktig vi kan, det er det eneste vi kan love. Noen eksakt vitenskap skal vi ikke påstå vi driver med!

Produsent og testvinnere

Vi er ikke knyttet tettere opp mot enkelte produsenter enn andre. Vi mener å være tjent med å selge det kunden bør ha, det er målet. (I tillegg til at vårt eget konkurranseinstinkt har lyst til å lage de raskeste skiene i Norge.)


I denne bloggen har vi testet produkter fra følgende merker:
Swix, Toko, Start, Vauhti, Rex, Rode, Scanglide, Red Creek, Maplus, Vola,  SkiGo og Holmenkol.

Grunnet til at vi ligger langt etter lanseringen av produktene med en blogg om de, er at vi ønsker omfattende testing før vi konkluderer. Alle nevnte produsenter har gode produkt, men ikke alle har vist stabilitet gjennom flere tester. Vi bruker å si at skal vi anbefale et produkt må de være topp tre mer enn fem ganger på «samme» føre. I denne testen har vi også lagt vekk på slitestyrke, produktene her nevnt skal tåle 5-10 kilometer på grovkornet føre og fortsatt stå seg. Det er sikkert produkter du har god erfaring med vi ikke nevner. Da er det fordi vi ikke har testet nok, eller fordi de ikke har vist stabilitet og slitestyrke nok.

Viktigheten av godt underlag for flytende glidere:

Testing av underlagsglidere vil komme som et eget tema i en egen blogg. Vi sier det igjen, jobben med smørejern og en god parafinglider må gjøres! Skal man lage slitesterk fluorfri glid på toppnivå det ligge en god smelteglider under den flytende. Vi er skikkelig overrasket over hvor mye valget av denne mellomlagsglideren har og si. Uten å ha noen vitenskapelig dekning for det, mener vi at en skisåle trenger å behandles med parafinvokser.


Denne testen tar spesifikt for seg varmere forhold, og vi har lagt underlagsglider deretter. På varmt føre har vi svært god erfaring med Start Race RG Rød fastforms-glider, og det er dette vi har brukt som standardisert underlag på test av flytende glidere for varmt føre. Det er viktig at testen er relevant, med et relevant underlag. Vår testpark blir ellers nullstilt med vasking av sålen med fluorfri glidsonerens fra Vauhti, og metningsglider fra Holmenkol. Begge er produkter som virkelig anbefales, men som det helt sikkert finnes gode alternativer til. Det viktigste er at du faktisk renser og metter, med de produktene du prefererer. For oss er det viktigst at vi gjør ting likt fra gang til gang.

Pålegging og børsting av flytende, fluorfrie glidere av høy kvalitet

Produktene vi i denne testen omtaler er toppmoderne flytende glidere med høy slitestyrke beregnet for konkurranser over lengre distanser. Derfor vil metodene vi bruker skille seg fra tidligere omtalte metoder for enklere glidere. Metodene, særlig børsting endrer seg både med at vi er blitt bedre, og at produktene er blitt hardere og mer slitesterke. Hovedsaken for oss har vært å finne en mest mulig standardisert metode. Det handler om å gjøre ting enkelt og etter samme mal i størst mulig grad. Det vi her beskriver er en metode som i alle tilfeller skal være konkurransedyktig. Vi eksperimenterer med både kork og varme og annet, men metoden under er sikker for alle nevnte produkter i denne testen. Det kan også se ut som en oval medium/grov stålbørste kan gi ekstra slipp, men her er vi i støpeskjeen med metode ennå.

Metoden under er den du forholder deg til, den funker på alle flytende, fluorfrie glidere og toppinger av høy kvalitet!

  1. Legg produktene på ferdig børstet og polert base av smelteglider/parafinglider.
    – Maplus BP1 Hot, Rex G41, Rex RG42 er «tyktflytende» og fordeles utover med for eksempel en filtkork. Det holder godt med et raust lag.
    – Produktene fra Vauhti og Start er mer tyntflytende og legges rett fra flaskens svamp. Gjenta når første lag er tørket litt, altså 2 lag.
  2. Vi kjører 2-3 drag over med rotorfilt med lett trykk. Vi vet ikke helt hvorfor, men dette virker å ha effekt på både slitestyrke og følelse. Denne kombibørsten fra Red Creek er topp å ha.
  3. Tørking/herding. Produktene skal tørke på skia i romtemperatur i minimum 20 minutter. Gjerne over natta, selv om blant annet Maplus blir noe mer gjenstridig å få børstet av.
  4. Rotor hestehår, lett trykk, 3-4 ganger over skia. Mer på «tyktflytende» ved behov. Vi bruker denne fantastiske kombibørsten stål/hestehår som er et must å eie for deg som smører mye ski.
  5. Håndbørste microstål, 2 – 3 drag i fartsretning med moderat trykk. Vi elsker begge disse børstene fra Red Creek og Holmenkol. Dette steget skiller deg fra konkurrentene på glid!
  6. Siste steg er å polere med nylon, da kan du bruke nylondelen på rotorbørsten i steg 2. Du kan også bruke en myk nylon håndbørste. Du kan fint si deg fornøyd med sluttresultatet nå😊

Vil du hente ut det siste lille, noe som på vått føre virkelig kan skille, i alle fall i de første kilometerne, kan du gjøre som følger etter standardprosedyren over: Poler til det blir blankt med Toko Liquid Polishing Brush, kjør så over noen runder med ullrotor fra Swix eller Maplus.

Selve rosinen i pølsa: Hvilke flytende, fluorfrie produkter er best på mildvær?

Har du orket å lese så langt som hit får du premien! Forutsatt at du bruker metoden vi over har beskrevet kan vi gå god for topplisten under ved valg av produkter for vått føre. Disse er stabile, disse er aldri dårlige, de har god slitestyrke, de er bedre enn andre produkt i de fleste av våre tester.

November 2020 – Sporten Beitostølen sitt anbefalte utvalg av flytende, fluorfrie produkter for mildvær:

Maplus BP1 Hot: God glid til god pris. Flytende glidere fra italienske Maplus ser ut til å ha spissegenskaper ved fuktige og våte forhold. Tåler de fleste snøtyper når det er vått. Selv om denne kanskje har lavere slitestyrke på grovkornet snø enn de andre i denne testen kan du helt fint stole på den på en 5 kilometer. En må-ha når man også tar prisen i betraktning!

Rex G41 Spray: Nok en god glid til god pris! Voldsomt hard voks når det kreves slitestyrke og smussavvisende egenskaper. Rex G41 bruker du på kunstsnø og skikkelig grovkorna snø når det ikke er iblanda nysnø/finkornet snø.

Rex RG42 Spray: Racingutgaven av glideren nevnt over. Ut fra våre tester virker dette for å være en Rex G41 med enda bedre egenskaper. Med det så mener vi, litt bedre slipp, litt bedre glid, enda bedre slitestyrke. Brukes på all grovkornet snø og kunstsnø. Blir ekstremt hard. Rex RG42 Spray er utviklet for å toppes med N-Kinetic topcoat som vi omtaler under.

Rex N-Kinetic Warm Topcoat: Et kanonprodukt. Ligger i skjæringen mellom glider og topping. Er utviklet som topping til Rex RG – serien. Vi har også brukt den med suksess på G41 Spray. Vi legger den som sistelag på RG42. Viktig at også denne børstes som de andre gliderne. Ved sugeføre har vi hatt knallski på denne.  I tilfeller hvor det er blanding av kunstnø/grovkorna snø og finkorna/nysnø er Rex N-Kinetic Warm Topcoat i kombinasjon med RG42 en meget god oppskrift ser det ut til.

Start RG Race Liquid Rød: Et virkelig godt produkt fra Start! Mye glid for pengene. RG Race familien har vi hatt i test siden februar 2020, og de er meget gode produkter alle sammen! Start RG Race Liquid Rød er drøy i bruk. Du kan som sagt i bloggen forrige sesong med fordel håndkorke siste laget. Denne glideren virker å tåle alle snøtyper så lenge det er vått. Våre aller største opplevelser av slipp og glid på denne har vært ved våt finkornet snø. En flytende, fluorfri glider som alltid er med i tetkampen på våte og fuktige forhold, men aller råest på finkorna/nysnø.

Start RG Ultra Liquid Rød: Et superprodukt fra finske Start. Dette er storebroren til RG Race Liquid nevnt over. I Ultra utgaven får du akkurat like bra resultater på våt nysnø og våt finkornet snø som lillebror Race nevnt over. Forskjellen virker å være at Ultra er mer robust for også møkk og grovkornet snø, og at slitestyrken er enda et knepp opp. Start RG Ultra Liquid Rød er man ikke uten på konkurranser ved vårføre og milde temperaturer. Er utviklet for å toppes med Start RG Ultra Gel Red, men du har absolutt god glid uten også.

Start RG Ultra Gel Red: Start RG Ultra Gel Red har vi god erfaring med. Dette er i likhet med N-Kinetic hos Rex en topcoat/finisher. Denne gel er utviklet spesielt som topplag på Start Ultra RG Liquid, og det er slik vi har brukt den. Viktig at også denne børstes som de andre gliderne.
Effekten av Start RG Ultra Gel virker å være at de hever det du har gjort under, spesielt i form av å beholde glid- og smussavvisende egenskaper over tid. Litt tidlig å konkludere bastant, men vi er imponert over hva vi opplever så langt. Dette lukter det world cup – nivå av..

Vauhti Pure Race LDR Liquid: LDR står for Long Distance Racing, og henspiller på hva som er tanken bak produktet. Denne flytende glideren skal fikse lengre distanser, og blir dermed høyaktuell også for renn av kortere varighet på vanskelig mixføre. Vauhti Pure Race LDR Liquid er aldri dårlig på mildvær og vekslende snø. Da vi virkelig har hatt toppski på den er når vi har blanding av gammel, møkkete kunstsnø og våt natursnø. LDR står da distansen uten tap, samtidig som den tåler å møte kaldere, finkornet snø. Skal du gå turrenn og smøre enkelt er dette en å vurdere!

Vauhti Pure Liquid Pro Wet: Fluorfri, flytende glider med svært gode fartsegenskaper på våt nysnø og finkornet våt snø.  Kan fungere godt helt ned mot et par minus om det er våt nysnø. Ikke et alternativ på grovkornet og omdannet snø. Vauhti Pure Liquid Pro Wet kan være jokeren din ved våte nysnøforhold.

Vauhti Pure Race Wet Liquid: På skikkelig vått føre har vi hatt denne som topp tre produkt mange ganger. Kan overlappe Pure Liquid Pro Wet (nevnt over), men er kneppet mer slitesterkt, og blir oftere valgt av testerne på følelse. Egenskapene er etter vår erfaring spisset mot skikkelig vått føre. Den trives ikke best på nysnø, men all våt natursnø under omdanning eller som er ferdig omdannet. Vauhti Pure Race Wet Liquid er stabiliteten selv.

Håper du som smøreinteressert fant dette nyttig. Vi ser frem til videre testing utover vinteren. Følg med!

Mvh

Asgeir, Kjell, Hermund, Tormod