Hvorfor vedlikehold?

  • Med jevnlig vedlikehold og stell vil støvlene dine oppnå en langt lengre levetid. Det kan være snakk om flere år.
  • Du valgte nok dine fjellsko fordi du syntes de hadde en god passform. En vedlikeholdt støvel holder passformen mye lengre. Med andre ord øker komforten, og gnagsårene blir færre.
  • Vanntetthet. Den vanligste motivasjonen for å impregnere og stelle fjellskoene. Og ja, det funker.
  • Miljøvennlig. Varer støvlene dine lengre, blir miljøbelastningen selvfølgelig mindre. Dagens produkter for impregnering er lite miljøbelastende, og du skal virkelig bruke mange tuber før fotavtrykket på miljøet er like stort som ved at det produseres et par nye støvler.
  • Økonomisk. Det er billigere å smøre, enn både å reparere og kjøpe nytt.

Hvordan vedlikeholder jeg mine lærstøver?

Vi omtaler her lærsko av god kvalitet. Om de har Gore Tex-membran eller ikke er ikke vi på Sporten Beitostølen så opptatt av. Vi anser lærsko med membran for å ha et ekstra vanntett lag, ikke et ekstra pustende lag. Rå på beina blir du, det justerer du med kvalitet og tykkelse på sokk, ikke type impregnering. Gore Tex i lærsko har begrenset pusteevne. Målet med impregnering er å få læret vanntett og holdbart, ikke å påvirke en teoretisk pusteevne. Det er mange meninger om hvordan, men husk at det uansett er bedre å gjøre noe enn å la være.

1: Luft og tørk støvlene etter fjellturer. Ta ut sålene, tørk skoene i romtemperatur. Bruk gjerne avispapir til å få ut fukt om de er skikkelig våte. Stapp nedi, ta ut etter en time. Bytt med nytt om nødvendig. Fall ikke for fristelsen å benytte mye varme. Noe særlig over 35 grader er lik trøbbel. Vått lær som tørker fort krymper, blir stivt og folder seg. Kalosjeringer, gummiforsterkninger osv. løsner. Med tørre såler og sokker går det helt greit å starte turen med litt råe støvler om du må. Vi ser ofte ødelagte støvler etter lagring på varme golv og tørking i nærheten av varmekilder. Kjipt!

2: Hold støvlene rene innvendig. Det blir oftest hull på støvlene fra innsiden. Ta ut sålene, rist de reine. Snu støvlene og dunk ut lyng og småstein. Når sokkene har vært i lyngen under pausa, unngå å få med kvist og kvast ned igjen i støvlene. Godt både for støvler, sokker og bein..

3: Impregner eller lagre aldri skitne støvler.  Skitt og møkk er ikke bra for skinnet. Fjern lissene slik at du kommer godt til. For å få bort skitt børster vi støvelen under rennende, romtemperert vann. En neglebørste eller oppvaskkost er ypperlig til formålet. Er støvlene ekstra møkkete bruker vi litt oppvaskmiddel. Spesialprodukter for vask av støvler er å få kjøpt, men vi har ikke sett behovet for dette. Noen ganger er det enkle det beste. Når skoene er skikkelig vasket vil læret absorbere vann veldig godt, porene er åpne. Da absorberer de også impregnering godt.

4: Tilfør læret «næring» med lærvoks/fett. =IMPREGNERING. Vi bruker som oftest en Nikwax impregneringsvoks. Vi foretrekker å massere inn voksen med fingrene. Også gummikalosjeringer, sålekant og andre gummideler får en runde så det ikke sprekker. Vil du ikke bli grisete på nevene kan du bruke en plastpose. Som sagt er vi ikke opptatt av at impregneringen skal være spesielt tilpasset membran. Myten om at silikon i impregnering er skadelig for skoene er nettopp en myte. Når det første laget impregnering er tørket er det bare å kjøre på med en runde til. La så støvlene tørke godt før bruk.

5: Etter impregnering kan man være ekstra flink å polere/pusse:Skokrem er flott å benytte etter impregnering. Da får du flotte støvler som har et ekstra beskyttende lag. Det setter prikken over Ièn. Skobørste til påføring og nylonstrømpe til polering gir blanke, flotte støvler.

6: Hvor ofte må jeg impregnere støvlene mine?
Vi lever etter hovedregelen om at når vanndråpene ikke preller av, men trekker inn, da er det på tide å gjøre noe. Gjelder dette bare noen enkelte flekker av skoen, og du ønsker deg kjapt av gårde på tur bruker du Holmenkol Hightec Proof frem til du rekker å gjøre noe skikkelig. Er det større deler av skoen som har begynt å holde på vannet er det impregnering som beskrevet over som gjelder. Før jaktturer eller lengre fjellturer er impregnering et must.