Rilling av racingski
Vi har de siste årene hatt mye søkelys på produkt, hvilke mellomlagsglidere som gir best glid, hvilke toppinger som er raskest på de ulike førene. Men ofte når vi er ute og tester finner vi at manuell struktur påvirker gliden mye. Ofte ser vi større forskjeller her enn mellom de ulike produktene. Når det gjelder struktur så anbefaler vi som med glider og skismøring; gjør det enkelt. I denne bloggen skal vi prøve å gi deg noe gode råd:
Noen verktøy legger permanent struktur og kalles ofte faste rillejern. De mest brukte er ruller eller valser som kan varmes ut igjen av sålen ved varmgliding av skiene. Noen ruller med skiene og andre har «giring» og ruller motsatt disse lager som oftest en skarpere struktur.
Rilleverktøy brukes til å legge en manuell struktur på skiene, for å få bedre glid, og at de føles lettere å gå på. Det finnes mye forskjellige verktøy på markedet; Ut av disse har vi mest erfaring med Red Creek, Swix, Holmekol, IDT og Finite som nå er blitt Swix.
Vi har testet manuell struktur på egne sliper, racing og fabrikk sliper fra Salomon, Madshus, Rossignol, Atomic og Fischer, samt sliper fra en del andre butikker som er flinke til å slipe ski. De fleste sliper kan rilles, men det finnes unntak, kontakt oss om du er i tvil.
Hvor skal du begynne?
Grunnprinsippet er varmt og fuktig føre grov struktur og djupe riller, på kaldt føre finere struktur og svakere riller.. Ved tørt føre lett trykk, ved vått føre tyngre trykk.
Din første rill
Skal du kjøpe deg en rill, skal du kjøpe deg en 1 mm valse. Vår favoritt er Red Creek Rillejern 1 mm rett. Dette er den rillen vi oftest setter, og som på de fleste strukturer og fører vil gi løft.
Rillen drenerer og kan være med å gjøre skiene mer stabile. NB! Vi anbefaler ikke å rille fremste delen av skien med denne, da blir spesielt skøyteskiene tunge å gå på.
Din andre
En fin kombinasjon med den nevnte rillen er Red Creek Rillejern 0/-10. Denne bruker vi ofte med rette riller på omdannet snø fra 0 grader til det begynner å knirke i snøen. Med disse rillene kan du få en ski som er slipt kald til å fungere på varmere føre. Samtidig får du også en ski som oppleves lettere å gå på. Rillen er rett, men brutt opp, slik at du får et V mønster på skiene. Dette mønsteret varmes ut etter 2-3 innvarminger. O,5 «traktor» fra Swix, IDT og Holmenkol er gode alternativer på samme føre.
Vil du ha et rillejern som er mer egnet for kald nysnø er Red Creek 0 til -6 eller -5 til -20 gode alternativer. Men disse vil anbefale å vente med til du er kjent med rillene ovenfor.
Din tredje rill
2 mm rett denne kan du bruke alene eller sammen med som er nevnt ovenfor. Bruk gjerne 2 mm rett i kombinasjon med 0 til -10 på våtere fører, her Red Creek også andre gode alternativer som for eksempel Red Creek Rillejern +15/-5
Rill på våre sliper:
SB10 R
Vår kaldeste slip, laget for å gi best mulig slipp når det knirker i snøen. På slikt føre et er ofte man ikke riller eller riller med svært fine valser, men et tips vi ofte har hatt god erfaringer med er å rille lett med 2 mm. rett i bakski. Ønsker du å rille denne slipen varmere kan du for eksempel bruke 0 til -10 til Red Creek
SB 20 R
Vår mest allsidige og brukte slip. Best på kald omdannet snø. Rillevennlig slip som kan gi god glid på flere fører. For å rille kaldere samme metode som SB10R. Denne slipen kan rilles varmere med de fleste brutte og rette riller. Etter vår erfaring er skrå riller fra for eksempel Red Creek litt mer skummel, da den lett stopper/pakker seg om føret tilsier det. Prøv Red Creek 0/-10 med 1 eller 2 mm rett i bakski. Jo våtere føre, jo hardere trykk. Prøv gjerne 0,8 eller 0, 5 valse fra Holmekol om de begynner å bli fukt i snøen.
SB 17 R
Nysnøslipen som gir bra slipp når det er «blåføre», men også når temperaturen nærmer seg null. Denne slipen er etter våre tester enda bedre en SB20R på kald nysnø, og i kombinasjon med 0/-6 Red Creek perfekt for ny og fallende snø fra -6 til opp mot null grader. Swix 0,5 mm V-valse eller 1 mm rett kan og være en fin kombinasjon på dette føret.
SB 25 R
Bra slip på begge sider av null, fra det begynner å bli blankt i sporet til det begynner å bli vått. Egner seg godt til rilling. Her synes vi ofte 2 eller 1 mm valse med eller uten «rillstopp» på baksia er en rask vei til bedre glid. Vi har også hatt gode erfaringer med Red Creek +15/-5 på framski eller hele skien.
Denne slipen er lite egnet til å rilles kaldere. Men 0,8 fra Holmekoll kan være spennende på denne slipen.
SB30 R
Vår våteste slip, egner seg godt på våt og grovkornet snø. Ønsker du å gjøre slipen enda «våtere» er det fram med 1 mm rett med rillstopp eller «padda» til Swix. Hver oppmerksom på at den setter varige spor og skia må slipes om igjen om man skal ha tilbake original struktur.
Noen tips og oppsummering
Det finnes uendelige muligheter og kombinasjoner, det gjelder å tørre på prøve. Rill kan du teste på trening, rill skiene dine forskjellige før økt. Skriv logg og gjør det er erfaringer. Mange av leverandørene har egne «rillguider». Disse opplever vi som oftest at stemmer godt. Hold deg til rette riller i starten, unngå brutte riller på bakskia når du har lagt feste. Bruk skarpere rill på vått en tørt og våg å prøv deg fram. Du kommer til høre mye om: «brutt/skrudd/høre/vestre/kryss/vridd/diamant/motsatt traktor» også videre. Styr unna disse løsningene til du er trygg på eget materiell og utstyr. Avanserte riller kan være helt rå på noen fører elendige på andre. Gjør det enkelt og vær trygg på egne valg.
Ikke nøl med å spørre oss om råd.
Lykke til!