Startpakke til fluorfri racing og trening

Fluorfri blogg januar 2022


I denne bloggen retter vi oss først og fremst mot deg som skal i gang med gliding for konkurranser og trening uten bruk av fluor. Denne bloggen håper vi også kan være interessant for deg som allerede er i gang med fluorfri gliding, men kanskje har kjøpt litt mange produkter uten helt å vite når de fungerer. Vi skal forsøke å forenkle så godt vi kan. Det er stor sannsynlighet for at du smører for ivrige utøvere i de aldersbestemte klassene. Vi opplever det også som interessant at flere på junior- og seniornivå som ikke  smøre fluorfritt nå velger å gjøre det. Uansett nivå, har vi ambisjoner om å spre skiglede, og i det ligger det at god glid gir skiglede, og ikke minst maksimalt utbytte av trening og forberedelser.

Vår misjon med denne bloggen er kort og greit å lage en liste med de produktene vi mener er aller mest nødvendige å ha for å glide raske ski til konkurranser. Dette er litt vanskelig, det er vi de første til å innrømme. Vi har tygd på denne listen flere runder, og sett gjennom en stor mengde testdata. Listen inneholder kun produkter vi vet er robuste. Med robust så mener vi at de tåler god variasjon på snøtype og temperatur, samt har god slitestyrke og smussavvisning i forhold til føret vi anbefaler de på.

Listen vil for mange drevne smørere helt sikkert fremstå som noe forenklet og kanskje oppleves mangelfull. Men, vi vet at om man begynner med produktene vi har i vår «fluorfrie smørekoffert» kommer man utrolig langt, og vil aldri ha dårlige ski. Har man produktene på denne listen kan man heller spe på for å dekke nyanser etter hvert som egen erfaring kommer.

Vi vil under beskrive 3 prosesser med tilhørende «handleliste» på glidprodukter

  1. Grunnlags-/metningsglider og rensing av såle er grunnmuren:

Vi bruker en god smelteglider som varmes inn med smørejern som man «alltid» har gjort.  Denne tilfører sålen parafin, noe som gir god glid, og godt grunnlag for de flytende gliderne. Til trening holder det å bare gå på smelteglideren uten flytende produkt oppå. Vi bruker Holmenkol Betamix som basis. Før man gjør dette vasker vi alltid sålen med en sålerens, vi bruker som oftest Vauhti Clean and Glide. 

Stegene for grunnlagsglider kan punktvis beskrives slik:

  1. Vask sålen med sålerens. (Følg anvisningene på flaska)
  2. Smelt inn glider, 4-5 innvarminger.
  3. Sikle.
  4. Børste nøye – hestehår, finstål. Vi anbefaler denne fra Red creek
  5. Poler med blå nylonbørste.  Vi anbefaler denne fra Red Creek

Av produkter trenger du altså her Holmenkol Betamix og Vauhti sålerens

2. Mellomlagsglider

Dette punktet er beskrevet i eget blogginnlegg: https://sportenbeitostolen.no/mellomlagsglidere-som-gjor-en-forskjell/

Å legge mellomlagsglider vil heve glid og slitstyrke til det flytende produktet du legger oppå. 
Dette gliderlaget som kommer etter Holmenkol Betamix og før den flytende toppingen har vi i vår testing funnet ut at virkelig gir løft og mening. Vi sier til nybegynneren at de kan klare seg med bare en Betamix og noen flytende glidere, men for å løfte skiene mye bruker man mellomlag.
Smører du for korte distanser, eller er i startgropa og vil gjøre ting enkelt kan du hoppe over dette punktet

Punktvis behandler man mellomlagsglider slik:

  1. Sålen er behandlet med underlagsglider som beskrevet over, ferdig siklet og børstet
  2. Varm inn et lag aktuell mellomlagsglider. Ved stor slitasje, varm glideren to ganger. 
  3. Sikle
  4. Børste nøye – hestehår, finstål. Vi anbefaler denne fra Red creek
  5. Poler med blå nylonbørste.  Vi anbefaler denne fra Red Creek

For deg som vil jobbe med mellomlagsglidere er dette handlelisten:

Start SG10 Grønn eller enda bedre Start Race Green.  Disse bruker du som underlag når det er kaldt og trått. Det blir også gått skirenn på disse uten topping

Maplus HP3 Eco No Fluor  – et fenomenalt rått produkt for alle blå og fiolette fører. Du legger denne under blå og fiolette flytende glidere

Start RG Race Red glider – her har du den gode allrounderen på varmt føre. Denne legger du under den flytende glideren fra nullføre og varmere

3.Flytende fluorfrie glidere/topplag

Det er her den store gevinsten ligger. Dette er laget som stort sett vil være det som gir gliden mot snøen. Det har foregått en enorm utvikling på flytende glidere de siste årene, og det må vi si virkelig gjør livet som smører enklere. Dette er altså flytende glidere som legges oppå grunnlagsglideren, eller enda bedre mellomlagsglideren som beskrevet over.

Metoden under er den du forholder deg til, den funker på alle flytende, fluorfrie glidere og toppinger av høy kvalitet!

  1. Legg produktene på ferdig børstet og polert base av smelteglider/parafinglider.
  2. Vi kjører 2-3 drag over med rotorfilt med lett trykk. Vi vet ikke helt hvorfor, men dette virker å ha effekt på både slitestyrke og følelse. Denne kombibørsten fra Red Creek er topp å ha.
  3. Tørking/herding. Produktene skal tørke på skia i romtemperatur i minimum 20 minutter. Gjerne over natta, selv om blant annet Maplus blir noe mer gjenstridig å få børstet av.
  4. Rotor hestehår, lett trykk, 3-4 ganger over skia. Mer på «tyktflytende» ved behov. Vi bruker denne fantastiske kombibørsten stål/hestehår som er et must å eie for deg som smører mye ski.
  5. Håndbørste microstål, 2 – 3 drag i fartsretning med moderat trykk. Vi elsker begge disse børstene fra Red Creek og Holmenkol. Dette steget skiller deg fra konkurrentene på glid!
  6. Siste steg er å polere med nylon, da kan du bruke nylondelen på rotorbørsten i steg 2. Du kan også bruke en myk nylon håndbørste. Du kan fint si deg fornøyd med sluttresultatet nå

Vil du hente ut det siste lille, noe som på vått føre virkelig kan skille, i alle fall i de første kilometerne, kan du gjøre som følger etter standardprosedyren over: Poler til det blir blankt med Toko Liquid Polishing Brush, kjør så over noen runder med ullrotor fra Swix eller Maplus.

Kald, tørt, blir det for kaldt til at skirennet kan avholdes? (ca -13/14 – og kaldere)

Red Creek Fluor Free Racing Liquid Grønn

Kald og tørt, gjerne 10 minus og kaldere

Start RG Race Blå LQ – mikset snø. Er aldri dårlig

Rex G41 – gammel snø (En luring da den også kan brukes på gammel vårsnø og kunstsnø (NB! Går dårlig på nysnø)

Om du vil ha en virkelig god for nysnø i tillegg kan du kjøpe Vauhti Pure Pro Cold

Mellomkaldt 3 til 10 minus («vanlig norsk vinterføre»)


Maplus BP1 Med – mikset snø og gammel snø. Vi mener nok at dette er den viktigste flytende glideren, da den er god på et føre det erfaringsmessig ofte er skirenn på. Går i hele dette temperaturområdet.

Vauhti Pure Pro Mid  – nysnø opp mot null grader. (Begynnende blanke eller blanke spor, her skiller det mye på ulike produkt, denne er god!

Vi drister oss på en joker også her: Rode RXL Med. Denne er helt rå fra 3 til 5-6 minus på finkornet og grovkornet snø. Bedre på tørrere snø enn BP1 Med

Nullføre – begge sider 0 (- 2 +2)


Maplus BP1 Hot,

Vauhti Pure Pro Mid fra forrige punkt er også her svært god på nysnø


Plussføre/vått (Vanskeligere føre, store forskjeller på produktene og snøtypen)


Kornet/finkornet vått: Vauhti Pure Race Liquid Wet – den viktigste på vått føre. Tåler møkkete snø best av de vi har testet.

Våt nysnø/mikset snø: Start RG Race Red LQ – enestående på våt nysnø!

Gammel, møkkete grov snø: Rex G41 som jo også går på kald gammel snø.
 

Oppsummert handleliste fluorfrie glidere, for deg som skal lage raske ski uansett forhold:

Til rens av såle: 
Vauhti Clean & Glide

Til grunngliding og metting:
Holmenkol Betamix

Mellomlagsglidere:

Start SG10 Grønn eller enda bedre Start Race Green.  

Maplus HP3 Eco No Fluor  

Start RG Race Red glider

Flytende glidere:

Red Creek Fluor Free Racing Liquid Grønn

Start RG Race Blå LQ

Rex G41

Maplus BP1 Med

Vauhti Pure Pro Mid  

Maplus BP1 Hot

Vauhti Pure Race Liquid Wet

Start RG Race Red LQ


Vi håper å kunne bidra med inspirasjon og kunnskap til dere som driver med fluorfri smørning. Å dele erfaringer gjør at vi alle blir bedre. Vi ønsker dere lykke til og gode ski.

Mvh Sporten Beitostølen