Friluftsfolk vet viktigheten av å ha klær som beskytter godt i alt slags vær. Norsk vær kan by på det meste året rundt og vanntett bekledning er derfor et must hvis man er et ivrig tur-menneske. Der finnes et bra utvalg med gode og robuste skallklær på markedet. Disse kostbare (ja for de ordentlig gode, vanntette plaggene er kostbare!) skalljakkene og -buksene er slitesterke og robuste, men det er nødvendig å vedlikeholde de for å øke levetiden og ta vare på de vanntette og pustende egenskapene. Det er viktig å vaske og impregnere gore-tex klær, men hvordan gjør man det best? Wiggo har skrevet en kort guide under:

Gore-Tex er en membran som skal puste, men samtidig holde vann og vind ute. Dette er en avansert teknologi og ikke så veldig enkelt, så derfor kreves det litt vedlikehold. Denne membranen skal altså transporterer bort vanndamp fra kroppen uten at den stenges inne i plagget. Stoffet har millioner av små hull som er mindre enn selve vannet, men større enn molekylene i dampen. Dette gjør at membranen beskytter mot utvendige påkjennelser som vann og vind, men hjelper til med å transportere bort fukt som kommer fra kroppen. Membranen sitter under ytterstoffet, inn mot kroppen.

For å vedlikeholde dine Gore-Tex plag trenger du et vaskemiddel og et impregneringsmiddel. Vi anbefaler OrganoTex Biocare som vaskemiddel og enten en OrganoTex Wash In Textile Waterproofing eller en OrganoTex Spray On Textile Waterproofing.

For å bevare dine Gore-Tex-plagg best mulig, så er det smart å vaske de med jevne mellomrom. Ikke la de bli for skitne, for da tettes porene i membranen. Når du vasker disse så er det viktig å lukke alle glidelåser å følge vaskeanvisningen nøye. Det finnes mange forskjellige vaskemiddel for Gore-Tex, men vi setter vår lit til OrganoTex etter en god stunds testing med gode resultater. Produktene fra OrganoTex er også miljøvennlige!!

-Vær forsiktig med bruk av sentrifugering. Plaggene slites hurtigere i våt tilstand ved ytre mekaniske påkjenninger.

-Følg bruksanvisningene på vaskemiddelet! 

Når plagene er rene henges de opp våte og får lov å drypptørke. Dette gjør også at plaggene slites mindre. Noen Gore-Tex ytterplagg kan kjøres på et skånsomt tørketrommelprogram så følg alltid vaskeanvisningen på plagget.

Hvis du ser at vannet på en måte trekker inn i stoffet eller du blir våt igjennom, burde du reimpregnere. Ytterstoffet kan blir fuktig selv om membranen holder vannet ute. Fuktig ytterstoff vil gi plagget dårligere pusteegenskaper. Derfor bør man impregnere når man ser at ytterstoffer begynner å trekke vann. En god pekepinn er når vannet ikke legger seg som dråper uten på stoffet, men trekker inn i stoffet. Til dette så har vi testet som nevnt ovenfor både OrganoTex Spray On og Wash In. Disse produktene er enkle i bruk og fungerer veldig godt. Her er det også viktig at du følger bruksanvisningene på produktene.

Gore-Tex trenger ikke impregneres ved hver vask. Se og kjenn nøye etter om du blir våt utenifra eller om det bare er kondens fra kroppen.

-Husk at plaggene må være rene før du impregnerer de opp igjen!

God tur!

Wiggo