Vi nordmenn elsker å løpe ute hele året, men på vinterhalvåret kan det være en utfordring når veiene er dekket av snø og is. Løpesko med pigger har blitt løsningen. Dette er et spesialfelt innen løpesko vi på Sporten Beitostølen ønsker å satse litt på. Naturlig nok, når vi har lange vintre med mye is og snø. Mulighetene for testing av slike sko er optimale!

Her kan du se vårt utvalg av løpesko med pigger til dame, for herre trykk her!

Vj Sarva er en fisnk skoprodusent som virkelig har tatt jobben med å lage gode løpesko for vinterføre. Modellen Xero 5 (til både dame og herre) var 2018/2019 sesogen en suksess. I løpet av vinteren som var har og vår testløper, Tor Erik Nyquist, brukt skoen flittig. Blant annet har han fullført et vintermaraton med nettopp Xero 5. Under kan du lese om hans vurdering av skoen:

Den ulitimate testen for en løpesko med pigger? Kanskje en maraton på is! Sporten Beitostølens testløper gjennomførte lørdag 16.3 Frozen Lake Marathon med sine Sarva Xero 5. Kortversjon; det funka veldig bra!

Kort om skoen:

Vj Sarva Xero 5 er en fullverdig løpesko med 20 stjerneformede pigger, overdelen er av Mesh, med Fitlock snøresystem. Skoen har Poron støtdemping i hel og forfot, en yttersåle i gummi med 20 herdede stjerneformede stålpigger, et dropp på 8 mm og veier ca 290 gram. Ok, det var de tørre fakta om skoen, men hva med løpet den skulle testes på?

Frozen Lake Maraton

Frozen Lake Marathon ble arrangert for første gang 16. mars på Tisleifjorden – Golsfjellet. En runde på 21,1 km var brøytet ferdig på isen, den skulle løpes to ganger. Underlaget var jo da selvsagt is, med et tynt tynt snølag oppå – men ikke mer enn at skoen ga meget godt feste mot isen under.

Jeg hadde løpt inn skoene noen økter tidligere, ikke vanskelig å finne isete veier i området rundt Beitostølen denne vinteren! De hadde absolutt gitt et solid inntrykk; de satt godt på foten og ga en levende og god løpsfølelse. Jeg er av den typen som foretrekker litt god dropp og støtdemping når skoen skulle brukes til maraton på is, så slik sett var Xero 5 et godt valg for meg.

Lørdag 16. mars bød på strålende forhold i fjellet, så her var det bare å tråkke til når startskuddet smalt! Jeg skulle løpe med en gammel venn som hadde kommet fra Singapore ens ærend for å prøve å løpe maraton på is, temmelig eksklusivt mente han! La oss si det slik, jeg fikk god anledning til å kjenne på skoens fortreffeligheter innen vi krysset målstreken etter snaue 5 timer og 40 minutter. Det min venn ikke hadde fortalt var at han hadde løpt maraton i Tokyo 2 uker før, og ikke var spesielt godt restituert… Men, nok om det!

Her kan du kjøpe skoen til dame og herre i vår nettbutikk:

Konklusjon:

Jeg får virkelig ikke fullrost skoen nok; den ga supert feste, satt skikkelig godt på foten, ikke antydning til gnagsår eller noe slikt tull, – og ikke minst det jeg var mest «bekymret» for, nemlig støtdempingsfunksjonen – fantastisk! Jeg hadde overhode ikke trøbbel underveis, eller etterpå med støl og ødelagt muskulatur i beina, noe jeg som regel sliter med på så lange løp. Ok, en faktor var hastigheten, en del lavere, men dog, jeg var ute over dobbelt så lang tid som vanlig.

Så etter min oppfatning og erfaring; VJ Sarva Xero 5 er en særdeles god sko for løping på is i vinter Norge!

Tor Erik