Saucony Kinvara Pro – er karbonplate hensiktsmessig også til roligere trening?

Gjennom vinteren har jeg vært så heldig å få testet Saucony Kinvara Pro. Man kan trygt si det har vært en fornøyelse, og den har virkelig gått inn som en sko jeg har trivdes i på alt av roligere trening.

Saucony Kinvara Pro kom som nyhet for høsten 2023. Skoene legger seg i mine øyne inn i kategorien «premium-mendetreningsko», i samme gate som for eksempel Asics Superblast og New Balance Supercomp Trainer. Dette er mengdetreningsko med moderne, mer responsivt dempemateriale, samt at noen også har ulike plateløsninger i mellomsålen.

I utgangspunktet synes jeg Kinvara Pro la seg litt midt mellom to steiner for min egen del. For meg virket det som en sko som var litt stor, tung og klumpete på høyere fart, samtidig som jeg i utgangspunktet ikke har vært noen tilhenger av å bruke mengdetreningsko med noen form for plate til roligere turer.

Og ja – skoen kommer med karbonplate i mellomsålen. Platen går gjennom ¾ av skoens lengde, og stiver av skoene veldig. Ikke misforstå – jeg elsker sko med karbonplate, og løper ikke en intervall, konkurranse eller raskere økt uten denne type sko. Jeg har derimot tenk at siden denne platen skåner både legger og lår såpass bra for belastning, at det også er hensiktsmessig å løpe en del uten.

Med åra må jeg nok innse at jeg har utviklet meg til å bli en halvgal supermosjonist, som er litt i overkant interessert i egne resultater. Trening er som regel ganske enkelt, og klarer man å løpe mye, med god kontinuitet over lang tid har jeg troen på at det går litt og litt raskere med tiden. For meg er det her den virkelige effekten av Saucony Kinvara Pro kommer inn.

Med Saucony Kinvara Pro kan strikken strekkes litt lengre. Dagen før en tøffere økt kan man løpe litt lengre uten at det går på bekostning av den viktige kvalitetsøkta, og dagen etter økta «sparer» skoene beina litt ekstra. Totalt sett over tid gjør dette at man kan øke belastningen litt, uten at det hverken går på bekostning av de viktigste hardøktene eller kontinuiteten i treningsarbeidet.

Takket være akkurat fordelene med karbonplaten – nettopp det jeg var mest skeptisk til har skoene blitt en skikkelig favoritt for meg. Jeg liker også kombinasjonen av det faste dempematerialet nærmest underlaget, og det mykere, mer responsive dempematerialet nærmest foten.

Simen

Konklusjonen for min del er at Kinvara Pro er en sko som er svært hensiktsmessig i skoparken for mange mosjonister. Her får du komfort, respons og løpeglede, samt muligheter til å dytte på litt ekstra, enn hva man muligens tåler i en god gammel mengdetreningssko. Jeg kommer riktignok ikke til å kaste de gode gamle traverene uten plate, men å flette sammen en fin rotasjon mellom disse typene. Jeg anbefaler deg å gjøre akkurat det samme, for å få herdet bena, men samtidig kunne pushe dine grenser! 

Lykke til med løpingen!

Simen