Skal du eller har du lyst til å gå turrenn i Mars/April? Trenger du inspirasjon til hvordan du kan sette opp treningen i februar? Her deler vi noen av våre tanker rundt treningsforberedelser med deg.

Vi synes det er supert å ha slike konkurranser som treningsmål, noe å jobbe mot og som gir oss motivasjon til å gjennomføre øktene vi planlegger. Vi jakter på de gode opplevelsene og skigleden. Her er noen tanker fra oss når det gjelder trening og forberedelser.

Tips til hvordan du kan legge opp treningen inn mot turrenn

Veldig mange av oss har lett for å dytte mengdeøkter i litt for høy fart. Og da hverken kjøre hardt nok til å kalle det en hardtøkt eller lett nok til å kalle det rolig. Det blir rett og slett for mye «lapskaus» trening. Men hva er egentlig riktig? 

Vi mener at om målet ditt er å trene tre økter i uken, bør to av disse være rolige og gjerne litt lengre økter (sone 1 – max sone 2, altså så rolig at det er greit å skravle) og en med høyere intensitet. Er målet ditt fire økter i uken, mener vi at to av disse bør være rolige, litt lengere økter og to av dem med høyere intensitet og fart. Vi ser stadig diskusjoner om hvilke intervaller som er best, men målet med intervaller er det samme uansett hvilken du velger. Få opp pulsen og øke kondisjonen. Intervalltrening bedrer spesielt hjertets evne til å pumpe blod til musklene. Gjennom å veksle mellom høy intensitet og aktiv hvile. 

Finn din intensitet og ditt tempo

Det å trene intervaller handler mye om å bli kjent med egen kropp og form, slik at du kan dosere riktig fart og tempo. Om du ikke er så godt kjent med intervalltrening fra før, er det helt vanlig å bruke noen økter på å gjennomføre økten og dragene med riktig intensitet. Målet er å holde farten opp på alle dragene, også det siste. Da handler det om å finne det som er et riktig tempo for deg og ligge riktig i puls i forhold til din makspuls. Klarer du ikke holde tempoet oppe på de siste dragene, har du gått ut for hardt i de første. Selv om du skal kjøre på og jobbe hardt er det viktig at du ikke går ut alt du klarer, da vil du oppleve melkesyre og du vil fort stivne i muskulaturen. Har du en pulsklokke, er det et fint verktøy for å se at du har riktig intensitet og puls.

Topping av form

Å spisse/toppe formen inn mot konkurranse er noe mange er opptatt av. Her finnes det ikke en formel som fungerer for alle, dette vil være helt individuelt fra person til person og hva kroppen trenger. Det er mange faktorer som spiller inn for at kroppen skal prestere på topp. Søvn, mat, hvile, totalbelastning i hverdagen, det mentale og trening. Vi ser også toppidrettsutøvere kan bomme med toppformen og dette forteller oss hvor vanskelig det er å treffe akkurat med formen når vi ønsker det. 

Klarer du å følge treningsmålene du har satt deg og holde trøkket oppe på treninga, har du lagt et godt grunnlag inn mot konkurranse. Hvis vi skal gi deg et lite tips er det å slippe opp den siste uka før konkurranse. Du kan kjøre et par kortere økter den siste uka (på rundt 45 min), men utover det fokusere på hvile og samle overskudd.

Cecilie er utdannet PT og jobber med oss her på Sporten, hun mener vi bør trene mer styrke. Hvorfor det? 

«Jeg mener selvsagt at hovedfokuset bør ligge på kondisjonstrening og skiteknikk når det gjelder langrenn. Men jeg tror også at man kan ha noe å hente på spesifikk styrketrening. Ved å styrke de muskelgruppene som brukes og settes høyest krav til når man går langrenn, vil man også kunne gå mer «økonomisk» på ski. I den forstand at man kan bruke mindre oksygen på en gitt intensitet dersom muskelen er sterk enn om den er svak. Det vil også kunne ha positiv innvirkning på teknikken vår, for eksempel: Du er sterk nok til å fortsette å stake, istedenfor å måtte gå over i diagonal. Eller du er sterk nok til å gå mest mulig stabilt med kroppen over en lengere distanse. Det vil også kunne gi oss bedre hurtighet, mer trøkk i frasparket og raskere taktomslag.»

«Vi gutta her på Sporten burde nok vært flinkere til å legge inn styrkeøkter. Men vi prøver å kompensere med å stake i motbakkene for å herde oss litt. Ski-nerder som vi er, har nok utstyr og smurning større fokus en «herden» og «punch» i arma.«

Vi på Sporten Beitostølen har tre merker vi er ekstra svake for!

Dæhlie, Fischer og Salomon. Fordi vi elsker ski, trening og kvalitet.

Speedmax er det raskeste, mest lettgåtte fra Fischer og det samme er S-LAB fra Salomon. De representerer det beste fra de to kanskje mest innovative merkene på markedet. Begge modellene er gode nok til å vinne VM gull, det gjør skiene fantastiske for alle oss som er glade i å gå på ski.

Vil du ha det beste når du går på ski?

Nå har du muligheten til å sikre deg det beste til gode priser. Vi har sjeldent gode tilbud både på de raskeste skiene og det råeste av skiklær.

Lykke til med trening og turrenn. Vi håper dere får masse skiglede og gode opplevelser!