Det siste året har vi testet produkter fra Ulla, med svært godt hell. Her kommer våre tanker og erfaringer rundt både selve merket, og produktene fra Ulla.

I starten av januar 2023 fikk vi et komplett sett fra Ulla. Vi testet og testet, uten å få helt dreisen. Etter samtaler med Claud, som du kan lese mer om lengre ned i teksten viste det seg at problemet var at vi la for mye produkt, og at vi brukte en parafinbase. Etter hjelp fra Claude, som etter hvert har flyttet til Beitostølen har det virkelig løsnet for oss, ved å stole på metodikken.

Vi har brukt mye tid og lagt bak oss utallige kilometer på Ulla. Faktisk mer enn med noen annen enkeltprodusent. Vi tester alltid produktene opp mot relevante produkter fra mer «tradisjonelle» leverandører. Her bruker vi «vår» metode med underlag, mellomlag, flytende topplag + eventuelt pulver fra for eksempel Holmenkol eller Start.

Hvem er Ulla?

Ulla er produsent av glider for bruk av både mosjonister og eliteutøvere. Alle produktene er 100% fluorfri, og er produsert med plantebaserte materialer. Tanken er at du skal få raskest mulig ski, med produkter som på ingen måte skader miljøet eller deg som smører. I våre øyne er god glid viktig, men vi kan aldri gå på bekostning av arbeidsmiljøet og helsen til den som smører.

Ulla er startet i Canada av Claude Prica og Jeff McMillan. Dette er to karer med en enorm kunnskap, pågangsmot og engasjement, som sammen jobber for å endre måten vi tenker gliding av ski på.

I 20-årene bodde Claude en periode på Heggenes, og har på denne måten hatt en naturlig tilknytning til Beitostølen store deler av livet. Høsten 2023 flyttet han igjen til Valdres, denne gangen til Beitostølen. . Vi har vært så heldige å få ha han med på test, utveksle kunnskap og vært med å teste produktene fra Ulla opp mot våre fluorfri favoritter.

Claude startet å jobbe som privattrenere for skiskyttere og langrennsløpere i verdenscup-sirkuset allerede på 1990-tallet. Her fikk han tett kontakt med flere av verdens beste løpere, noe som har gitt han en unik innsikt i hva som skal til for å lykkes på øverste nivå. Disse erfaringene har han tatt med inn i sin utvikling av fluorfri glidprodukter, ett prosjekt han startet i 2007. Gjennom flere års strukturert og målrettet arbeid endte hans erfaring og kunnskap i merket vi i dag kjenner som Ulla.

Hvordan fungerer Ulla?

Ulla snur og tradisjonell tankegang vi skismørere har hatt med bruk av varme, parafinglider og så mye mer. Vi vet tankegangen rett og slett kan virke for simpel til å gi ett godt resultat – tro oss: dette har vi også klødd oss i hodet over.

Når man bruker produkter fra Ulla trengs ingen smørejern. Ved å fjerne smørjern/bruk av varme vil man ikke få noen oksidering på skisålen, ergo ingen tap i glid over lengre distanser.

Målet med Ulla er å applikere produkter til en tynn mikrofilm på skisålen. Her bruker vi først Ulla Base Clean and Conditioner, for både rens av skisålen, og som bindeledd for andre produkter. I videoen under kan du se hvordan Base Cleaner and Conditioner skal påføres.

Etter basen er klargjort applikeres den dagsaktuelle glider på sålen. Glidproduktene finnes i to hovedgrupper: flytende og «puck». Vår erfaring er at puckene gir en best følelse på løsere forhold, samtidig som den flytende gir bedre glid på faste forhold. Det er også mulig å mikse på flytende og puck, ved å legge flere lag produkt.

Videoene under viser legging av puck og flytende. Her er riktig metodikk helt avgjørende etter vår erfaring!

Våre tanker og erfaringer med Ulla

Produktene fra Ulla har virkelig imponert oss. Vi setter pris på den miljøbevisste retningen, den enkle metodikken, og ikke minst det enestående resultatet. Til tross for at produktene er både miljøvennlige og enkle å legge er det viktig å påpeke at produktene er produsert med ett mål for øyet – å levere topp ytelse i konkurranser på øverste nivå.

Som alltid har vært vi vært naturlig skeptiske, noe vi fortsatt er glad for i dag. Vi har tidligere prøvd kaldapplikasjon med produkter fra ulike leverandører, men har ikke lykkes på samme måte i den fluorfrie verden, slik som vi gjorde i fluortiden med for eksempel Yes. De fluorfrie alternativene vi har lagt kaldt med ullrotor har rett og slett ikke holdt seg lenge nok på skien. Med Ulla er vi såpass modige at vi tør å si at slitestyrke er på absolutt øverste nivå, og ved å gjøre jobben fra bunn og samtidig tenke lag-på-lag kan du glatt gå Vasaloppet med gode ski helt inn..

Etter å ha jobbet over lengre tid med Ulla ser vi at man på mange måter kan tenke som man gjør med festevoks. Fargene indikerer mer snøflate enn nødvendigvis temperatur.
Puck er det enkleste alternativet, og er generelt enkelt og greit å få til, og nesten alltid det beste når du ellers ville smurt med en hard (for eksempel blå) tørrvoks. Puck kan med fordel legges oppå en liquid, som man på feste gjør ved klister med dekning. Ved fastere og blankere forhold ser vi at liquid både gir best følelse og glid, altså på snøforhold det ville vært naturlig å tenke klister.

Å gå må en ski fra Ulla er alltid en fornøyelse. Produktene glir godt, men det er ikke her Ulla virkelig skiller seg fra konkurrentene. Nedover, og i lett terreng kan fortsatt de beste parafinløsningene konkurrere mot Ulla. Den store forskjellen skjer når personen oppe på skiene virkelig må jobbe. Inn i motbakker, i akselerasjonsfasen og i tyngre partier av løypen er der Ulla virkelig skiller seg ut. Dette gjør det mulig å gå lettere på ski, holde ett høyere gir og gradevis skli fra konkurrentene ved hjelp av mindre krefter. For oss er det nettopp denne felingen som gjør Ulla til noe helt unikt!

Sannheten er at man kan racepreppe ett par ski med Ulla på under 10 minutter. Når resultatet gang på gang er at Ulla står igjen med flere produkter på pallen på test, må vi virkelig si oss imponert. I våre øyne er dette virkelig en stor del av fremtiden. Vi mener dette er et system som man kanskje skal tørre å gå helt inn for. Altså kutte smørejern og parafin. Kjøre løpet helt ut. Vi vil fortsette å jobbe med parafin og tipper vi gjør det lenge enda, men for veldig mage bør man vurdere å bytte over.

Vi gleder oss til veien videre!

Smørehilsen fra alle oss på Sporten Beitostølen